• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Maliny, borówki, jagody. Dlaczego warto je jeść?

Joanna Puchala
24 sierpnia 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Owoce sezonowe są źródłem wielu witamin. Mają dobroczynne działanie na organizm, dlatego warto dodawać je do posiłków lub spożywać oddzielnie. Owoce sezonowe są źródłem wielu witamin. Mają dobroczynne działanie na organizm, dlatego warto dodawać je do posiłków lub spożywać oddzielnie.

Są smaczne i świetnie nadają się jako dodatek do śniadania czy zdrowych przekąsek, a przy tym zawierają mnóstwo cennych dla naszego organizmu składników. Maliny, borówki i jagody, bo o nich właśnie mowa, dostarczają m.in. witaminy C i błonnika. Na tym jednak nie kończą się ich cudowne właściwości.



Maliny - właściwości. Czy warto jeść maliny?



Czy korzystasz z sezonowych owoców?

Maliny mają wiele odmian, przez co różnią się wielkością, smakiem czy zapachem. Od najmłodszych lat znamy je ze spiżarni babć i mam, które serwowały je w walce z przeziębieniami i infekcjami. Nic dziwnego, bo wysoka zawartość witaminy C i kwasu salicylowego ma działanie rozgrzewające, napotne i wykrztuśne, wspiera także odporność organizmu.

- Najbardziej aromatyczne są maliny rosnące dziko. Zawierają też najwięcej cennych właściwości zdrowotnych. Maliny są owocami, które wprowadza się u osób chorujących na cukrzycę, ponieważ nie zawierają dużo cukru - mówi Dominika DietrichAkademii Skutecznej Diety.

Chcesz zadbać o zdrowe odżywianie, schudnąć? Znajdź dietetyka w Trójmieście


Maliny nie zawierają dużo cukru, mają niski indeks glikemiczny, a dzięki działaniu rozgrzewającemu i zawartości witaminy C są tarczą obronną organizmu przed infekcjami. Maliny nie zawierają dużo cukru, mają niski indeks glikemiczny, a dzięki działaniu rozgrzewającemu i zawartości witaminy C są tarczą obronną organizmu przed infekcjami.

Co zrobić z malin?



Oprócz witaminy C zawierają witaminy z grupy A, B i K, a także potas i cynk. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia. Maliny obniżają też ciśnienie krwi i poprawiają stan mikroflory jelitowej, a napary z ich liści łagodzą bóle menstruacyjne.

- Dla osób, które są w trakcie diety redukcyjnej, ważny jest fakt, że mają niski indeks glikemiczny, można je wpisywać do diet odchudzających - mówi Agata SzczerkowskaCentrum Dietetyki Jem Zdrowo.
Świeże maliny można wkomponować w menu jako dodatek do owsianki, jogurtu z musli czy owocowych koktajli, chociaż najlepiej smakują spożywane oddzielnie - w formie przekąski. Maliny możemy mrozić lub przygotowywać z nich soki, które okażą się pomocne przy jesiennych czy zimowych infekcjach.

Czytaj także: Sezon na maliny. Dlaczego warto po nie sięgać?

Napary i soki z jagód są pomocne m.in. przy problemach żołądkowych i biegunkach. Napary i soki z jagód są pomocne m.in. przy problemach żołądkowych i biegunkach.

Jagody - właściwości. Na co pomagają czarne jagody?



Jagody mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zalecane są m.in. osobom z zaburzeniami lipidowymi, gdyż zmniejszają wchłanianie cholesterolu poprzez wzmacnianie naczyń włosowatych. Warto zwrócić uwagę, aby przetwory z jagód były przygotowane z ograniczeniem cukru.

- Przeciwutleniacze zawarte w jagodach wpływają także korzystnie na stan naczyń włosowatych oczu. Jagody w okresie letnim występują bardzo krótko, dlatego warto z nich przygotować przetwory - dodaje Dominika Dietrich.
Napary i soki z jagód stosuje się w leczeniu biegunek. Wszystko przez obecność garbników, które uszczelniają błonę śluzową żołądka i w konsekwencji spowalniają perystaltykę jelit.

Czytaj także: Okiem dietetyka: domowe lody bez cukru

Co można zrobić z borówki amerykańskiej?



Borówki amerykańskie są większe od jagód, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok. Są źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C, magnezu oraz błonnika. Wspomagają regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Opóźniają wystąpienie objawów choroby Parkinsona i Alzheimera.

- Borówka amerykańska to owoc o niezwykłych właściwościach. Piloci brytyjscy w trakcie drugiej wojny światowej jedli ten owoc w celu poprawy jakości widzenia. Owoc ten zapobiega marskości wątroby, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej w oku i zaćmie - dodaje Agata Szczerkowska.
Borówki i jagody, podobnie jak maliny, możemy spożywać na surowo same lub jako dodatek do owsianek, omletów, jogurtów czy koktajli.

- Borówek lepiej nie poddawać obróbce termicznej i nie niszczyć zawartych w nich cennych składników - dodaje Agata Szczerkowska.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (19)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

Wydarzenia

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Ratuję, bo kocham i potrzebuję

warsztaty, spotkanie

Certyfikowany kurs pierwszej pomocy

warsztaty, spotkanie

Najczęściej czytane