stat

Mleko roślinne. Co warto o nim wiedzieć?

14 marca 2019, 8:00
Joanna Puchala

Wraz ze wzrostem popularności zdrowego stylu życia zwiększyło się zainteresowanie mlekiem roślinnym. I chociaż z tradycyjnym zwierzęcym mlekiem nie ma ono nic wspólnego, gdyż jest pozyskiwane z roślin strączkowych, nasion, zbóż czy orzechów, to każde z nich ma właściwości niosące pozytywne skutki dla zdrowia.



- Aktualnie rynek proponuje wiele rodzajów mleka roślinnego. Produkt ten pozyskiwany jest z nasion lub orzechów różnorodnych roślin, poprzez ich namoczenie lub zmielenie, a następnie odsączenie powstałego napoju. Wytworzenie niektórych rodzajów mleka roślinnego nie jest trudne i wiele osób praktykuje to w domu - mówi Agata Szczerkowska-Malinowska, psycholog i dietetyk z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo.
Mleko roślinne, w szczególności to przygotowane samodzielnie w domu dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

- Na sklepowych półkach odnalezienie produktu opisanego jako mleko roślinne jest praktycznie niemożliwe, ponieważ słowo "mleko" jest zarezerwowane dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Wadą gotowych napojów pochodzenia roślinnego jest ich cena. Najmniej polecanym produktem jest mleko sojowe, ponieważ soja sama w sobie jest dość kontrowersyjna. Soja jest częstym alergenem i bywa ciężkostrawna. Napoje sojowe dostępne w sklepach często zawierają dodatkowy cukier i aromaty - informuje Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Dla kogo jest przeznaczone mleko roślinne?



Wśród zwolenników mleka roślinnego znajdują się przede wszystkim weganie, osoby z nietolerancją laktozy czy po prostu osoby, które nie przepadają za smakiem mleka krowiego.

- Mleko roślinne jest napojem powstałym z orzechów lub nasion. Mleko to można przygotować samemu w domu lub kupić w sklepie. Jeśli chodzi o gotowe produkty, to należy zwrócić uwagę na skład. Niestety, to, że dany produkt potocznie nazwany jest mlekiem lub napojem roślinnym, wcale nie musi oznaczać czegoś zdrowego. Często w tego typu produktach znajduje się ogromna ilość cukru - przestrzega dietetyk Dominika Dietrich.

Rodzaje mleka roślinnego



Mleko roślinne dzielimy na powstałe:

- z roślin strączkowych - mleko sojowe,
- ze zbóż - owsiane, ryżowe, orkiszowe, jaglane
- gryczane, z komosy ryżowej
- z nasion - sezamowe, z nasion konopi
- z orzechów lub pestek - mleko kokosowe, z orzechów laskowych, włoskich, z orzechów nerkowca, migdałowe, z orzechów makadamia, z orzechów piniowych, z pestek dyni, z ziaren słonecznika.


Jednym z najpopularniejszych rodzajów mleka pochodzenia roślinnego jest mleko sojowe.

- Ma wysoką zawartość wapnia, porównywalną z mlekiem krowim i niższą zawartość węglowodanów w porównaniu z mlekiem ryżowym. Jest przez to oczywiście mniej kaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że przeważająca ilość upraw soi to soja GMO, czyli genetycznie modyfikowana. Z drugiej strony zawiera witaminy z grupy B. Nadaje się do przygotowywania owsianek, jest bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o jego walory jako dodatek do kawy, świetnie się ubija. Musi być stosowane ostrożnie i w niewielkich ilościach u osób z chorobami tarczycy - mówi Agata Szczerkowska-Malinowska.
Jako drugie pod względem popularności plasuje się mleko migdałowe, które jest jednym z najmniej kalorycznych mlek roślinnych.

- Ma niską zawartość węglowodanów. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie osób z refluksem. Nadaje się do owsianek, niestety w połączeniu z kawą daleko mu smakowo do mleka sojowego. Zawiera wapń, magnez, cynk i potas. Mleko ryżowe jest z kolei wysokokaloryczne ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera witaminy D i A - dodaje Agata Szczerkowska-Malinowska.
Najbardziej kaloryczne jest jednak mleko kokosowe, które zawiera aż do 38 proc. tłuszczu. Świetnie sprawdza się w deserach i daniach azjatyckich.

- Mleko kokosowe może zastępować śmietanę. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i C. Dobrze ubija się do kawy. Kolejnym rodzajem mleka jest mleko owsiane, które nie jest bezglutenowe. Jest bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnez. Usprawnia perystaltykę jelit, ma właściwości antybakteryjne, a także obniża poziom cholesterolu - wylicza Agata Szczerkowska-Malinowska.
Jak postrzegasz mleko roślinne?
33%

bardzo je lubię

36%

lubię niektóre rodzaje mleka roślinnego, a niektóre mnie nie przekonują

9%

trudno powiedzieć, nie jestem pewien, jak smakuje

11%

raczej nie przepadam za tego typu produktami

11%

nie satysfakcjonuje mnie skład, dlatego unikam mleka roślinnego

łącznie głosów: 383