• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pacjenci z cukrzycą w pandemii. Rośnie problem dodatkowych kilogramów u młodzieży

Piotr Kallalas
27 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
"Z pewnością również dla pacjentów z cukrzycą jest to trudniejszy czas ze względu na ograniczenie wszelkich aktywności". "Z pewnością również dla pacjentów z cukrzycą jest to trudniejszy czas ze względu na ograniczenie wszelkich aktywności".

Zamknięcie społeczne spowodowane pandemią dotyka przede wszystkim dzieci. Ostatnie badania pokazują wzrost zawartości tkanki tłuszczowej u młodzieży. To trudny czas dla najmłodszych pacjentów z cukrzycą. - Pozornie rodzice naszych "słodkich" pacjentów mówią, że łatwiej im wyrównać poziom cukru z uwagi na to, że dzieci nie wychodzą z domów. Jednak długofalowo przewlekle przyjmowane wysokie dawki insuliny mogą być niekorzystne dla zdrowia - opowiada dr n. med. Katarzyna Korzeniowska, lekarz z Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.



Czy zauważyłe(a)ś, że twoje dziecko przytyło w trakcie pandemii?

Czy pandemia wpłynęła znacząco na problem otyłości wśród dzieci i młodzieży?

Dr n. med. Katarzyna Korzeniowska: W mojej ocenie bardzo trudno jednoznacznie to stwierdzić, ale ciekawych wyników w tym temacie dostarczają dane Fundacji Medicover, która wraz z gdyńskim samorządem przeprowadza badania wśród młodzieży szkolnej. Analizowano wzrost, masę ciała, BMI oraz skład ciała dzieci i młodzieży przed pojawieniem się koronawirusa i w pierwszym roku trwania pandemii. Nie odnotowano wyraźnych różnic we wskaźniku BMI, jednak uwagę zwraca wzrost zawartości tkanki tłuszczowej obserwowany zarówno u chłopców, jak i u dziewczynek.

Dodatkowo u chłopców stwierdzono znaczący ubytek tkanki mięśniowej spowodowany najprawdopodobniej znikomą aktywnością fizyczną w czasie lockdownu. Na pewno są to niepokojące zmiany składu ciała, które w późniejszym czasie mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, w tym między innymi cukrzycy, nadciśnienia tętniczego czy zespołu metabolicznego.

Czytaj też: Izolacja dotyka przede wszystkim dzieci. Gdzie szukać pomocy?

Czy pandemia stanowi trudny okres dla dzieci z cukrzycą?

Z pewnością również dla pacjentów z cukrzycą jest to trudniejszy czas ze względu na ograniczenie wszelkich aktywności. Przy siedzącym trybie życia znacząco zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co równolegle zwiększa ryzyko nadwagi i wzrostu ilości tkanki tłuszczowej.

Pozornie rodzice naszych "słodkich" pacjentów mówią, że łatwiej im wyrównać poziom cukru z uwagi na to, że dzieci nie wychodzą z domów, siedzą przed komputerem i nie mają większych bodźców zewnętrznych. Jednak długofalowo przewlekle przyjmowane wysokie dawki insuliny mogą być niekorzystne dla zdrowia naszych podopiecznych.

Diabetolodzy w Trójmieście - na NFZ i prywatnie


Czy dzieci w pandemii za późno trafiają na leczenie?

Rzeczywiście w ostatnim roku z uwagi na ograniczony dostęp do wizyt stacjonarnych w POZ oraz lęk samych rodziców przed bezpośrednim kontaktem z lekarzem czy Szpitalnym Oddziałem Ratunkowym obserwujemy pogorszenie stanu ogólnego pacjentów, którzy trafiają do naszej kliniki ze świeżo rozpoznaną cukrzycą. Podobne sygnały napływają również z innych ośrodków diabetologicznych w Polsce. Dlatego w razie wystąpienia niepokojących sygnałów (zwiększonego pragnienia, częstego oddawania moczu czy nieuzasadnionej utraty masy ciała) powinniśmy zawsze skonsultować się ze specjalistą i wykonać podstawowe badania, tj. badanie ogólne moczu i poziom glukozy.

Dr n. med. Katarzyna Korzeniowska, lekarz z Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Dr n. med. Katarzyna Korzeniowska, lekarz z Kliniki Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Pacjenci mają problem z kontrolowaniem cukrzycy w takich warunkach?

Jeszcze przed pandemią zauważalny był trend digitalizacji u pacjentów Poradni Diabetologicznej. Nasi podopieczni korzystają z pomp insulinowych, systemów ciągłego monitorowania glikemii, a dane z tych urządzeń można przesyłać za pomocą "chmury" internetowej, stąd lekarz może mieć stały podgląd wyników chorego. Przychodnia Przyszpitalna działa głównie w systemie teleporad. W razie potrzeby przyjmujemy jednak pacjentów również stacjonarnie. Przez całą dobę, również w dni świąteczne, istnieje możliwość kontaktu telefonicznego z lekarzem z Oddziału Diabetologii Dziecięcej.

Czy rodzice ciągle mają problemy z monitoringiem nawyków żywieniowych u dzieci?

Świadomość społeczna jest coraz większa, jeśli chodzi o wybór produktów o dobrym składzie. To, co obserwujemy w czasie pandemii, to narastanie różnych problemów natury psychologicznej i psychiatrycznej. Jeśli my, dorośli, mamy kłopot, by poradzić sobie ze stresem, to wśród dzieci również jest to nieuniknione. Zamknięcie społeczeństwa jest najbardziej odczuwalne wśród młodzieży szkolnej, która nie ma kontaktów z rówieśnikami.

Skutkuje to poczuciem wyłączenia, marazmem. To prowadzi do złych nawyków - zajadania sytuacji stresowych, szukania przyjemności w słodyczach. Nawet 40-50 proc. pacjentów z cukrzycą boryka się z zaburzeniami odżywiania. Z drugiej strony powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że cukrzyca u dziecka to życie z ciągłym monitorowaniem glikemii, liczeniem węglowodanów, podawaniem insuliny. Młodzi ludzie niejednokrotnie potrzebują wsparcia psychologa, by zmierzyć się z tą przewlekłą chorobą.

Czytaj też: COVID-19 zamienia się w pandemię otyłości?

Czy dzieci z cukrzycą są bardziej narażone na ciężki przebieg COVID-19?

U dorosłych z cukrzycą jest to niestety bardzo prawdopodobne, ponieważ bardzo często choroba ta współwystępuje z otyłością czy nadciśnieniem tętniczym. Jeśli chodzi o dzieci, to przebieg infekcji przede wszystkim koreluje z wyrównaniem metabolicznym cukrzycy. COVID-19 może powodować wahania poziomu cukrów, ale sama cukrzyca, jeśli pacjent dobrze ją kontroluje, nie powinna predysponować do ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem.

Najczęściej spotykane są dwa typy cukrzycy: typu 1 oraz typu 2. Pierwsza z nich charakteryzuje się całkowitym brakiem insuliny. Drugi typ wiąże się z narastającą insulinoopornością. Najczęściej spotykane są dwa typy cukrzycy: typu 1 oraz typu 2. Pierwsza z nich charakteryzuje się całkowitym brakiem insuliny. Drugi typ wiąże się z narastającą insulinoopornością.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (56)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Najczęściej czytane