Pokrzywa. Kiedy warto ją stosować?

19 maja 2021, 9:00
Joanna Puchala
Dopóki pokrzywa nie zakwitnie, ma najwięcej właściwości zdrowotnych, dlatego najlepiej sięgać po nią właśnie teraz. Więcej zdjęć (3)

Dopóki pokrzywa nie zakwitnie, ma najwięcej właściwości zdrowotnych, dlatego najlepiej sięgać po nią właśnie teraz.

fot. 123rf.com/Dusan Zidar

Dopóki pokrzywa nie zakwitnie, ma najwięcej właściwości zdrowotnych, dlatego najlepiej sięgać po nią właśnie teraz.

fot. 123rf.com/Dusan Zidar

Nazywana jest królową ziół, lubi żyzną ziemię i dzikie tereny, dlatego najczęściej spotykamy ją w lasach i na łąkach. Właściwości zdrowotnych może jej pozazdrościć nie tylko wiele ziół, ale nawet leków. Wiosną pokrzywa, bo o niej właśnie mowa, ma najlepsze działanie na nasz organizm.



Pokrzywa nie tylko powoduje nieprzyjemne doznania podczas kontaktu ze skórą, ale jest także cenną rośliną, wykorzystywaną w postaci herbat lub naparów w celach leczniczych. Wiosna to najlepszy czas, by sięgnąć po młodą pokrzywę. Dopóki nie zakwitnie, ma najwięcej witamin i soli mineralnych, a w konsekwencji także cudownych właściwości.

- Pokrzywa to prawdziwa bomba witaminowa. W jej liściach i pędach znajdziemy wiele cennych związków: flawonoidy, sporą ilość witaminy C, ale także A, B, B5, K. Jej nasiona są źródłem wielonienasyconych, jednonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, z przewagą kwasu linolowego. Zawiera również β-karoten, sole mineralne: mangan, żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, a także chlorofil, acetylocholinę, garbniki, B-sitosterol czy likopen. Osoby stosujące dietę wegetariańską powinny się jej szczególnie przyjrzeć ze względu na wysoką zawartość białka - aż do 24 proc. w suchej masie - wyjaśnia Anna Szymborska, dietetyk i wykładowca Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.

Chcesz zadbać o swoje odżywianie i kondycję? Poradź się dietetyka


Bogaty skład gwarantuje szerokie właściwości pokrzywy, która ze względu na działanie antybakteryjne jest nazywana naturalnym antybiotykiem. Co ważne szczególnie wiosną, pokrzywa wykazuje m.in. działanie antyhistaminowe, pomocne przy leczeniu alergii. Dzięki zawartości pochodnych tyrozyny hamuje aktywność enzymów powodujących reakcje alergiczne. Działa też przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo przy chorobach o podłożu reumatologicznym. Jest źródłem żelaza, dlatego napary z pokrzywy są zalecane także w przypadku anemii.

Pokrzywa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, dlatego nazywana jest królową ziół. Więcej zdjęć (3)

Pokrzywa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, dlatego nazywana jest królową ziół.

fot. 123rf.com/Alicja Neumiler

Pokrzywa ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, dlatego nazywana jest królową ziół.

fot. 123rf.com/Alicja Neumiler

Nie tylko w leczeniu, ale i dietoterapii



Pokrzywa jest rośliną o wszechstronnych właściwościach, niezmiernie przydatnych także w dietoterapii. Królowa ziół pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co jest szczególnie przydatne dla osób mających problem z zatrzymywaniem wody. Dzięki naparom z pokrzywy znikają obrzęki i uczucie ciężkości.

- Moczopędne działanie pokrzywy sprawia, że organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii, czyli niektórych toksyn, chlorków czy kwasu moczowego. Z tego względu pokrzywa stosowana jest też w pomocniczym leczeniu dny moczanowej czy nadciśnienia tętniczego. Ważną informacją dla osób borykających się z gospodarką cukrową może być fakt, że pokrzywa pomaga również w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi oraz wzmaga produkcję enzymów i działanie trzustki. Co za tym idzie, może być pomocna nie tylko w poprawieniu wyników badań, ale też sylwetki - dodaje Anna Szymborska.
Czytaj także:Aloes dla zdrowia i urody. Kiedy warto go stosować?

Chociaż pokrzywę możemy dodawać do zup, sałatek czy kanapek, to największą popularnością cieszą się napary z pokrzywy. Więcej zdjęć (3)

Chociaż pokrzywę możemy dodawać do zup, sałatek czy kanapek, to największą popularnością cieszą się napary z pokrzywy.

fot. 123rf.com/Marina Lohrbach

Chociaż pokrzywę możemy dodawać do zup, sałatek czy kanapek, to największą popularnością cieszą się napary z pokrzywy.

fot. 123rf.com/Marina Lohrbach

Napary z pokrzywy



Chociaż możemy jeść pokrzywę jako dodatek do kanapek, sałatek czy zup, to jednak napary są najczęstszą formą, w jakiej ją spożywamy. Herbatka z pokrzywy może zastępować czarną herbatę czy kawę. Przyrządzenie naparu jest bardzo proste - wystarczy około dziesięć liści pokrzywy zalać wrzątkiem na 15 minut.

- Napar z pokrzywy obniża cholesterol, ma właściwości moczopędne, przeciwbiegunkowe, ściągające, rozkurczowe, przeciwanemiczne i przeciwzapalne. Pomaga w stanach zapalnych pęcherzyka żółciowego, przeroście prostaty, zapaleniu dróg moczowych, zaburzeniach krzepliwości krwi - krwotokach, nieżycie żołądka i jelit, łojotoku, trądziku - wylicza Agata Szczerkowska z Centrum Dietetyki Żywienia i Zdrowia Jem Zdrowo w Sopocie.
Co istotne, pokrzywa nie ma właściwości pobudzających, dlatego z powodzeniem można ją wypić nawet przed snem.

Kiedy lepiej omijać pokrzywę?



Choć ma wiele pozytywnych właściwości, nie można z nią przesadzać. Nadmiar herbaty z pokrzywy może spowodować np. wypłukanie z moczem soli mineralnych z organizmu.

Przeciwwskazania do stosowania herbaty z pokrzywy to także choroby narządów rodnych, zwłaszcza nowotwór, mięśniaki czy krwawienia. Spożywanie pokrzywy warto skonsultować też z lekarzem przy chorobach nerek lub gdy w organizmie wykryto nadmiar żelaza, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom, a to także nie jest zdrowe.
Czy korzystasz z właściwości zdrowotnych pokrzywy?
27%

tak, regularnie

13%

tak, ale tylko kiedy jest na nią sezon

29%

czasami piję napary z pokrzywy

21%

nie, ale muszę zacząć

10%

nie, nie mam do tego przekonania

zakończona

łącznie głosów: 195

autor

Joanna Puchala

j.stolp@trojmiasto.pl