• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Porada dietetyka. Jak zdrowo jeść w restauracjach

26 grudnia 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 

Coraz częściej z różnych przyczyn jadamy posiłki poza domem. Część z nas robi to dla przyjemności raz na jakiś czas, inni z braku czasu, a są i tacy, którzy po prostu nie lubią gotować. Niestety bardzo rzadko zwracamy uwagę na to, co tak naprawdę zjadamy

.

Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.

Osoby, dla których jedzenie poza domem staje się głównym posiłkiem powinny w ciągu dnia, powinny uważać na konsekwencje zdrowotne wynikające z nieprzemyślanych wyborów jak nadwaga lub wysoki poziom cholesterolu. Zwykle mamy niewielką kontrolę nad tym w jaki sposób przyrządzane jest danie i jak duża jest serwowana porcja. Dania podawane w barach lub restauracjach mogą być bardzo kaloryczne, zawierać dużo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporą dawkę soli. Dlatego warto się zastanowić co zamówić i w jaki sposób to zrobić, aby nasz posiłek był smaczny i oszczędził nam zbędnych kalorii i tłuszczu.

Kilka ogólnych wskazówek

- zamawiaj małe porcje - dania w restauracjach zwykle są dość duże, możesz zatem podzielić się z kolegą, poprosić o zapakowanie części dania "na wynos" lub po prostu zamówić mniejszą porcję. Ważne, aby na Twoim talerzu było tylko tyle jedzenia, które nie spowoduje, że będziesz przejedzony,
- 20 min. przed wyjściem do baru lub restauracji zjedz np. jabłko, wypij wodę z cytryną - to pozwoli ci kontrolować wybór potrawy i spowoduje, ze zjesz ją bez pośpiechu wynikającego z "wilczego głodu",
- zapytaj kelnera w jaki sposób przyrządzona jest potrawa, z czego się składa - to pozwoli uniknąć techniki kulinarnej zwiększającej zawartość tłuszczu np. smażenia w głębokim tłuszczu czy wyeliminować z niej "ciężkie" dodatki lub zamienić je na inne (np. frytki na pieczone ziemniaki, śmietanę na jogurt, rybę w cieście na rybę saute),
- wybieraj potrawy gotowane, grillowane, smażone na małej ilości tłuszczu,
- nie dosalaj potrawy na talerzu - gotowe potrawy zostały uprzednio doprawione i nie ma potrzeby, żeby zwiększać spożycie soli,
- zrezygnuj z dodatków - do potrawy często dodawany jest ser żółty lub różne sosy na bazie majonezu czy śmietany, które znacznie zwiększają kaloryczność posiłku i spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych,
- wybierz restaurację, w której masz możliwość zjedzenia zdrowszego dania, a nie tylko frytki, pizza czy kebab. Jeśli już jednak masz ogromną ochotę na pizzę, wybierz tę z warzywami i zrezygnuj z dodatkowego sera.
- do posiłków zamów wodę lub sok warzywny - słodki napój owocowy lub cola zwiększy spożycie cukrów prostych i kaloryczność potrawy.

Na co zwrócić uwagę w różnych typach restauracji?

Restauracje chińskie

W kuchni chińskiej używa się dużo świeżych warzyw przyrządzanych "na szybko" w woku, dzięki czemu zachowują dużo wartości odżywczych. Jednak są również potrawy z dużą ilością oleju oraz słodkich dodatków jak cukier czy słodkie sosy. Dlatego poproś tylko o mały dodatek sosu sojowego, aby nadać potrawie słonawy smak.

Wybieraj:
- sushi
- czyste zupy z tofu lub kurczakiem
- tofu z warzywami
- gotowany ryż lub makaron
- potrawy przygotowane na parze, grillowane lub krótko smażone i z dużą ilością warzyw

Uważaj na:
- smażony ryż lub makaronu
- dania z sosami słodko - kwaśnymi
- kurczaki ze skórą
- spring Rolls z nadzieniem mięsnym
- chipsy krewetkowe

Restauracja meksykańska

Kuchnia meksykańska obfituje w wiele aromatycznych i ostrych przypraw, które nadają potrawom niepowtarzalne smaki. Jest w niej sporo warzyw, ale i mniej przyjaznych naszej sylwetce - dań duszonych w śmietanie i serów topionych.

Wybieraj:
- fajitas z kurczakiem, fasolą pinto
- tortille z warzywami
- ryż meksykański z salsą
- dania z dużą ilością surowych warzyw

Uważaj na:
- tacos smażonych w głębokim tłuszczu
- Enchiladas, ponieważ zwykle zawierają duze ilości sera
- guacamole i sosy śmietanowe

Restauracja włoska

Dania włoskie potrafią być prawdziwym bogactwem smaków. Świeże pomidory, czosnek, makaron i drób z warzywami to nieodłączne elementy kuchni włoskiej.

Wybieraj:
- makarony z sosami pomidorowymi bez śmietany
- Zupa Minestrone
- pizze na cienkim cieście z warzywami
- grillowany drób i ryby

Uważaj na:
- makarony z sosem śmietanowym
- pieczywo czosnkowe
- parmezan
- lasagne

Restauracja grecka

Ten rodzaj kuchni można uznać za tzw. "pewniaka". Tu każdy znajdzie cos dla siebie. Kuchnia śródziemnomorska jest odpowiednia dla każdego, dla tych którzy są na diecie, jak i dla tych którzy lubią zdrowo i dobrze zjeść. Dobra restauracja pozwoli nam poznać smak aromatycznych pomidorów, prawdziwej Fety i świeżej oliwy z oliwek.

Wybieraj:
- tzatziki
- jagnięcinę lub drób z warzywami
- sałatkę grecką
- owoce morza
- sosy na bazie oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego
- warzywa grillowane z fetą
- pieczone bakłażany w sosie pomidorowym
- hummus
- souvlaki

Uważaj na:
- gyros
- baklava
- ciasto fillo
- panierowaną fetę
- smażone warzywa w cieście

opr. mw

Opinie (31) 1 zablokowana

  • Ja bym dodal jeszcze jedna rade (1)

    Unikaj weekendu za pol ceny

    • 52 1

    • Chili's

      Polecam nowootwartą restauracyjkę w Letniewie. Nazywa się Chili's. Niedaleko stadionu, ul. Rybitwy niestety nie pamiętam nr. Do połowy mają jest taka fajna promocja, że od ceny każdej zupy odejmują 5 zł, a od 2-go dania 10 zł więc można zjeść tanio i baaardzo smacznie. :)

      • 0 0

  • no swietne porady (4)

    ...tylko gdzie to mozna zjesc w 3miescie, tak aby naprawde smakowalo

    • 22 3

    • u mamy

      • 14 1

    • Polecam gdynski "Cynamon"

      Pysznie, ekologicznie i za rozsądne pieniądze!

      • 1 9

    • w green-wayu:-)

      • 1 1

    • SUSHI NIGIRI OLIMP, ZAPRASZAMY

      Zapraszam Pana Głodnego i nie tylko do naszej restauracji na XVI piętrze w kultowym dolarowcu, inaczej Olimpie we Wrzeszczu. Piękny widok i pycha sushi oraz ciepła kuchnia Japońska, nasz szef kuchni wiele lat szlifował się w znanej na całym świecie restauracji Nobu. Karmił min. Penelope Cruz. A sushi nie trzeba reklamować, przekonamy nawet takich co nie próbowali (sushi to nie tylko surowa ryba). Zapraszamy www.olimpgdansk.pl

      • 0 0

  • Porada dietetyka. Jak zdrowo jeść w restauracjach

    Polecam mycie dłoni przed spożyciem posiłku

    • 37 1

  • Jaaasne

    Słuchaj tych rad, stań się kulinarną kaleką i miej życie zmarnowane. Po prostu jedz wszystko, ale z umiarem!

    • 25 4

  • A ja lubię lasagne, cięzkie sosy i parmezan, a pani Ania może mnie cmoknąć w pompkę.

    • 28 6

  • Trójmiasto to reatauracyjne pustynia. (4)

    Reatauracje chińskie - dno zupełne. Chińskie fast foody ino. Sushi też kicha totalna. Do niedawna jeszcze dom sushi był jako tako, ale się skaszanił kompletnie.
    Restauracje meksykańskie; sorki Gdynia się zepsuła, a ta w Oliwie to głębokie nieporozumienie.
    Restauracje włoskie? Miła Pani dietetyczko, Pani chyba nie ma zielonego pojęcia co jedzą włosi!!! Jest jedna w Sopocie, która ma cos tam wspólnego z kuchnią włoską i to tyle.
    Kuchnia grecka. znam tylko lukkulusa na kartuskiej w Gdańsku. Góra słaba "3".

    • 12 8

    • sushi w Polsce? radze unikac! pasozyty ryb sa bardzo grozne dla czlowieka.Ci ktorzy maja cokolwiek wspolnego z rybami, wiedza, ze jedzenie sushi jest niebezpieczne

      • 3 2

    • Widac ze nie masz pojecia o kulinarnej mapie trojmiasta (1)

      Pueblo - nowosc na Tkackiej, swietna kuchnia meksykanska. Prawdziwa kuchnia wloska? Prosze bardzo - Stromboli na Szerokiej. Azjatycka? Masala na Rajskiej. Sushi nie lubie wiec nie wiem.

      Wystarczy przejsc sie przez centrum Gdanska i mozna swietnie zjesc zamiast wypisywac nie sprawdzone bzdury w internecie

      • 0 5

      • oczywiście, już się rzucam na te wszystkie "restauracyje" w Gdańsku

        są dwa miejsca w Trójmieście gdzie można godnie zjeść
        i oba znajdują się w Gdyni.
        Sushi nie lubię, kto ci smak rozwijał, człowieku!
        Muszę to napisać,
        wszystko co powiedziałeś pozwali mi postawić jedną tezę,
        zjesz wszystko!
        Ponad tym co piszesz
        jest cały wszechświat smaków
        a ty jesteś jeszcze na dnie Rowu Mariańskiego.

        • 1 1

    • Ewa

      jaka w Sopocie włoska????

      • 1 1

  • Boże, co za rady!

    Nie dosalaj! Idę do restauracji na obiad, płacę kupę kasy i mam katować się nijakim w smaku i niedoprawionym jedzeniem... Zamawiaj małe porcje - przeważnie idąc do restauracji pojęcie "małe porcje" jest uwzględnione a raczej im wyższa cena, tym porcja mniejsza.

    Czyli ja, mając 2 metry wzrostu i ważąc 95 kg zasiądę w eleganckim lokalu, poczekam na kelnera a gdy ten przybędzie, powiem mu po cichu "tylko bardzo proszę porcję dla dzieci..."

    Super rada dla chcących schudnąć ale na pewno nie dla osób idących do restauracji po to aby zjeść obiad a nie jedynie rozgrzebać jałowe i symboliczne "coś" na wielkim talerzu...

    A jeśli ma być zdrowo? Nie ma problemu, osobiście jem warzywa i owoce, nie stosuję chemii w kuchni, żadnych kostek rosołowych ani żółtych proszków na V... Smażę tak, aby potrawa nie piła tłuszczu i jem w miarę możliwości zdrowo. Na tyle zdrowo, żeby nie mieć problemów ze zdrowiem i nie katować się radami z powyższego artykułu.

    • 16 2

  • mi się przybrało.. (1)

    czesto jadam w restauracjach i barach i niestety przez pol roku przytyłem ok 6 kg. Czasami faktycznie dostaje "konkretne" potrawy i moze faktycznie zaczne zwracac uwage na to co mi tam podaja. Prawda jest ze w trojmiescie trudno jest znaleźć dobra restauracje za rozsadne pieniadze i dlatego podaja nie najlepszej jakosci jedzenie odgrzewane.

    • 1 2

    • grubasie

      weź się za siebie tłuściochu !

      • 1 1

  • a ja moi drodzy mam zamiar otworzyć (2)

    we Wrzeszczu knajpę gdzie będzie jedzenie proste podane w wykwintny sposób i przyrządzone wg.starych dobrych receptur nie mających niczego wspólnego z tzw.zdrowym żywieniem,chociaż nie można powiedzieć,że bedzie niezdrowe.Do tego za rozsądne pieniądze.Po prostu takie,jakie spożywali nasi rodzice i dziadkowie tzn.z pełnią smaku.Ziemniaki będą posolone a kartflanka na zasmażce.Czy ktoś przyjdzie?

    • 8 3

    • hm

      jesli bedzie tak jak mowisz to ja ! ;)

      • 1 1

    • jak będziesz robił zalewajki z ręcznie targanymi zacierkami i własnej roboty wędzonką to jestem za!

      tylko skąd ty weźmiesz kucharza
      o odpowiednim wykształceniu?
      Będziesz musiał z głębokich Kaszub ściągnąć jakąś starowinkę
      bo ja jestem już zajęty.

      • 0 0

  • Jak zdrowo jeść to nie w restauracjach (1)

    • 5 1

    • restauracje są dla ludzi

      Fajnie kiedy można posiedzieć w knajpce, zjeść coś fajnego i nie mieć wyrzutów sumienia . Polecam zajrzyjcie na: www.idealnafigura.com/wsparcie

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Cierpisz z powodu fobii społecznej? Nie wiesz jak sobie pomóc?

konsultacje

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

III Ogólnapolska Konferencja Samoświadomość i komunikAACja a TZW. zachowanie trudne

konferencja

Najczęściej czytane