Przyjęcie weselne w czasie epidemii. Są wytyczne sanepidu

3 czerwca 2020, 15:00
Wioleta Stolarska
Najnowszy artukuł na ten temat

Polacy szykują się na wakacje w kraju

Zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy - min. 2 metry, przy jednym stoliku tylko rodzina, a usadzać gości należy tak, by nie siedzieli vis a vis siebie - to tylko część z wytycznych, których należy przestrzegać, organizując wesela i przyjęcia. Od 6 czerwca będzie można organizować takie imprezy do 150 osób.



6 czerwca zostaną zdjęte obostrzenia dotyczące branży weselnej. Teraz Ministerstwo Rozwoju i Główny Inspektorat Sanitarny podały wytyczne dotyczące organizacji imprez - w tym wesel i przyjęć oraz spotkań okolicznościowych w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce.

Zabawa w czasie epidemii



Uroczystości mogą być organizowane na max. 150 osób - do tego wymogu dostosowana ma zostać liczba zaproszonych gości, więc ograniczenie nie dotyczy obsługi. Organizatorzy muszą dysponować pełną listą gości i obsługi imprezy wraz z kontaktami do udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W wytycznych sanepidu nie ma informacji o tym, by goście musieli nosić maseczki podczas wesela. Z kolei obowiązkowo maseczki będzie musiała nosić obsługa lokalu, w którym będzie odbywać się wesele czy inna uroczystość rodzinna. Oczywiście w obiekcie muszą znaleźć się środki do dezynfekcji dłoni, która będzie obowiązkowa każdorazowo przy wejściu na salę.

Sale okolicznościowe - zobacz oferty


Przy stoliku tylko z rodziną



Sanepid zaleca organizatorom by przy jednym stoliku wyznaczane były miejsca dla rodzin lub osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym.

- W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi, proponowana jest redukcja osób przy stole o 20 proc. względem standardowego usadzenia. Zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie - czytamy w wytycznych GIS.

Organizacja wesel w Trójmieście


Wytyczne obejmują również wymiary stolików, które powinny być tak ustawione, by odległość między blatami stolików (od ich brzegów) wynosiła min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

Przestrzenie samoobsługowe, takie jak: bary sałatkowe, stoliki z ciastami, tzw. "wiejskie stoły", dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami możliwe są pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.

Catering w Trójmieście


Organizatorzy muszą też dostosować liczbę kelnerów do liczby gości - według wytycznych 1 kelner przypada na nie więcej niż 15 osób.

- Przy serwisie dań do stołów zaleca się zadbanie o obsługę gości przy danym stole przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski - rekomenduje sanepid.
Dodatkowo GIS zaleca zwiększenie częstotliwości - rekomendowane co godzinę - czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

Czytaj też: "Miał być ślub i wesele też". Koronawirus zmienia plany młodych par

Dystans społeczny wśród gości



Podczas imprezy rekomenduje się również zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy - minimum 2 metry. Również szatnia powinna zostać zorganizowana w ten sposób, aby odzież wierzchnia poszczególnych gości nie stykała się (np. co drugi wieszak).

Marzenia i plany a rzeczywistość z epidemią w tle



Ślub i przyjęcie weselne planowane są zwykle przez wiele miesięcy. Lista gości, rezerwacja sali, wybór cateringu, oprawa muzyczna, zamówienie kwiatów czy wynajem samochodu - to sprawy, które młode pary załatwiły już kilka miesięcy temu. Nikt wtedy nie przypuszczał nawet, że sytuacja skomplikuje się aż tak bardzo.

Czytaj też:"Miłość w czasach zarazy", czyli ślub i wesele w cieniu koronawirusa

Dopiero w czwartym etapie odmrażania gospodarki rząd pochylił się nad branżą ślubną, zostaną zdjęte niektóre obostrzenia, jednak nie oznacza to, że zabawa będzie wyglądała tak jak młode pary wyobrażały to sobie przed epidemią.
Uważasz, że wytyczne sanepidu są możliwe do zachowania podczas imprezy?
6%

tak, jeśli ktoś decyduje się na organizowanie imprezy w czasie epidemii, powinien ich przestrzegać

25%

część pewnie tak, ale zasady dot. np. sadzania tylko rodziny przy stole czy dystansu między gośćmi są trudne do zrealizowania

69%

zupełnie nie, nikt nie będzie się tym przejmował

zakończona

łącznie głosów: 772