• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Światowy Dzień Jabłka 2023. Dlaczego warto je jeść?

Joanna Stolp
28 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Jabłka okazują się sprzymierzeńcem w walce m.in. z podwyższonym cholesterolem, miażdżycą, cukrzycą czy zaparciami. Jabłka okazują się sprzymierzeńcem w walce m.in. z podwyższonym cholesterolem, miażdżycą, cukrzycą czy zaparciami.

Włączenie tych owoców do codziennego menu powinny rozważyć zwłaszcza osoby zmagające się podwyższonym cholesterolem, miażdżycą, cukrzycą czy zaparciami. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Do tego, że jabłka, bo o nich właśnie mowa, mają dobry wpływ na nasze zdrowie, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zawartość polifenoli, antyoksydantów czy błonnika sprawia, że jabłko może ubiegać się o miano króla owoców. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.




Jabłka spożywasz najczęściej:

Chociaż na świecie istnieje kilkadziesiąt tysięcy odmian jabłek, to w Polsce dostępnych jest ich kilkadziesiąt. Składają się w 85 proc. z wody, dlatego należą do owoców o niskiej kaloryczności. W 100 gramach tego owocu znajduje się ok. 54 kcal. Dobroczynne działanie jabłek jest bardzo szerokie. Jabłka zawierają m.in. witaminę C, która wzmacnia układ immunologiczny organizmu.

Jabłka - właściwości



- Witamina C działa najlepiej, gdy towarzyszy jej kwercetyna, czyli barwnik roślinny zawarty m.in. w jabłkach, takie połączenie chroni przed powstawaniem komórek rakowych i chroni tętnice przed zwapnieniem - zauważa dietetyk Dominika DietrichAkademii Skutecznej Diety.
Dzięki obecności kwercetyny sok z jabłek ma też korzystny wpływ na chorobę Parkinsona czy Alzheimera. Spożywanie jabłek poprawia także perystaltykę jelit ze względu na zawartość substancji balastowych, które występują w postaci rozpuszczalnych pektyn i nierozpuszczalnej celulozy. Jedząc jabłka, wzmacniamy naturalną florę bakteryjną jelit, gdyż rozpuszczalna frakcja błonnika występująca w tych owocach jest pożywką dla bakterii probiotycznych. Regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

- To zasługa flawonoidów, w które bogata jest przede wszystkim skórka jabłek. Znaleziono w niej również triterpenoidy, związki mające właściwości antyproliferacyjne wobec komórek nowotworowych wątroby, sutka i jelita grubego - mówi Anna Szymborska, dietetyk, wykładowca w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Surowe jabłka spożywane w kawałkach regulują także przemianę materii. Wszystko dzięki pektynom i frakcjom błonnika nierozpuszczalnego.

- Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu pasażu stolca przez jelita, dzięki czemu skraca się czas kontaktu nabłonka z substancjami toksycznymi. Ta cecha jabłek ma działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego - mówi Aleksandra Spychalska, dietetyk, specjalistka przyjazna insulinoopornym SOIT z JJL Poradni dietetycznej.

Potrzebujesz porady - znajdź dietetyka w Trójmieście


Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulację poziomu cukru we krwi, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Jabłka do swojego menu powinny wprowadzić także osoby chorujące na cukrzycę. Wszystko dlatego, że zmniejszają poposiłkowy poziom glukozy i zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy cukrzycowej, dotyczy to jednak tylko surowych jabłek.

- Surowe jabłka ze skórką, zwłaszcza bardziej kwaskowate odmiany, mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą. W przypadku zaburzeń glikemii owoce warto spożywać po zbilansowanym posiłku lub w sałatkach warzywnych bądź z dodatkiem orzechów - dodaje Aleksandra Spychalska.
Dzięki zawartości polifenoli jabłka mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, oczyszczające. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces rozwoju nowotworów na każdym jego etapie.

- Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek przez kobiety w ciąży zmniejsza się również ryzyko rozwoju astmy w przyszłości u dziecka, a generalnie również u osób dorosłych wykazano pozytywny wpływ jabłek na pracę płuc, także u osób palących. Te korzystne wartości wykazano przy spożywaniu tygodniowo pięciu lub więcej jabłek - wyjaśnia Anna Szymborska.
Czytaj także: Jabłka, papryka, mirabelki. Co rośnie "na dziko" w mieście?

Desery z wykorzystaniem jabłek mogą być ciekawą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Desery z wykorzystaniem jabłek mogą być ciekawą alternatywą dla niezdrowych przekąsek.

Kiedy uważać z jedzeniem jabłek?



Mimo wielu zdrowotnych korzyści na spożywanie jabłek powinny uważać osoby o podrażnionej błonie śluzowej żołądka. W takim przypadku warto spróbować jabłek startych na tarce, w postaci rozwodnionego soku, duszonych lub pieczonych. O ile kwaskowate, surowe jabłka z powodzeniem mogą spożywać chorujący na cukrzycę, o tyle te osoby powinny wystrzegać się przetworów z jabłek. Trzeba też pamiętać, że cukrzycy surowe jabłka również powinni spożywać z umiarem. Indeks glikemiczny jabłek wynosi 38, a w składzie tych owoców możemy znaleźć fruktozę, czyli cukier prosty.

- Kłopot ze spożywaniem jabłek mają często również alergicy - zwłaszcza ci uczuleni m.in. na brzozę ze względu na występowanie alergii krzyżowej. W  tym przypadku często jabłka poddane obróbce termicznej bywają tolerowane, w przeciwieństwie do jedzonych na surowo. Różne formy spożycia jabłek będą miały inne oddziaływanie na organizm. Z tego względu każdy powinien jeść jabłka tak przygotowane, by najlepiej służyły zdrowiu jego organizmu - podsumowuje Aleksandra Spychalska.
Czytaj także: Jabłka dla zdrowia i kondycji. Warto je jeść?

Najzdrowsze są jabłka spożywane na surowo. Możemy dodawać je m.in. do sałatek. Najzdrowsze są jabłka spożywane na surowo. Możemy dodawać je m.in. do sałatek.

Potrawy w jabłkami - przepisy



Do spożycia na surowo lepiej wybierać twarde i soczyste jabłka. Do pieczenia lub na przetwory lepiej sprawdzą się te kwaśne i suche, dlatego odmianę powinniśmy dopasować do formy spożycia.

Budyń jabłkowy według przepisu dietetyk Dominiki Dietrich z Akademii Skutecznej Diety

- jabłko - 1 średnia sztuka - ok. 200-250 g
- budyń waniliowy (bez sztucznych barwników) - 1/2 torebki - ok. 2 łyżki + 150 ml wody
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- miód - 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, poddusić na małej ilości wody. Gdy jabłka zmiękną, należy dodać budyń rozprowadzony w wodzie, dokładnie mieszać i zagotować, na końcu dodać cynamon i miód. Można go zjeść także na zimno, ale lepiej smakuje, gdy jest letni.

Sałatka z jabłek, selera naciowego i sera cheddar - przepis na cztery porcje według dietetyk Anny Szymborskiej, wykładowcy Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku

- 200 g sera cheddar
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego
- sól, pieprz
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Obrane jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posiekać łodygi selera i pokroić ser w drobną kostkę. Można zetrzeć ser na tarce o grubych otworach. Składniki wymieszać w salaterce. Oddzielnie podać winegret.

Omlet - szarlotka według dietetyk Anny Szymborskiej, wykładowcy Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku

- 3 jajka
- 1 jabłko
- olej do smażenia
- pół garści orzechów (nerkowce, włoskie)
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jaja, płatki owsiane, cynamon zblendować na jednolitą masę. Dodać starte jabłko i drobno posiekane orzechy. Smażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem.

Calvados według dietetyk Anny Szymborskiej, wykładowcy Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku

- 1,5 kg jabłek (antonówka, reneta)
- 1 l wódki 45 proc.

Przygotowanie:

Dojrzałe jabłka dokładnie umyć, wysuszyć. Odrzucić te, które są zepsute, spleśniałe - mogą zepsuć efekt końcowy. Następnie pokroić je na plasterki, dokładnie usunąć pestki, szypułki i ogonki. Wysuszyć plasterki w piekarniku w temperaturze 60 stopni lub w specjalnej suszarce. Idealnie, żeby po suszeniu były suche, ale delikatnie elastyczne.

Wysuszone plastry wkładamy do wyparzonego słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na sześć tygodni, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlewamy płyn, odciskamy dobrze jabłka i filtrujemy przez gazę, żeby alkohol był klarowny. Przelewamy do wyparzonych butelek. Im dłużej taka mikstura postoi, tym lepiej.

Mus jabłkowy według Aleksandry Spychalskiej, dietetyk, specjalistki przyjaznej insulinoopornym SOIT z JJL Poradni dietetycznej

- słodkie jabłka (najbardziej lubię decostę lub rubin) - przynajmniej kilogram lub więcej
- opcjonalne dodatki: śliwki, nektarynki, rodzynki, daktyle (suszone owoce dodajemy wtedy, gdy jabłka są kwaśne)
- dodatki aromatyczne: laska cynamonu, kilka goździków, gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki i prażyć pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody. Mieszać od czasu do czasu. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wrzące przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, aż ostygną. Nakrętki powinny zaciągnąć. Tak przygotowane jabłka można przechowywać kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu. W zależności od naszych potrzeb jabłka można przed wlaniem do słoików zblendować na gładki mus lub pozostawić w kawałkach.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (11)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane