Zielony jęczmień. Dlaczego warto po niego sięgać?

16 czerwca 2018 (artykuł sprzed 2 lat)
Joanna Puchala

Młody, zielony jęczmień stał się ostatnio bardzo popularny ze względu na właściwości odchudzające. Jednak oprócz wsparcia w dbaniu o sylwetkę, posiada wiele innych zalet. Sprawdźmy więc, dlaczego warto go stosować?



- Młody jęczmień zielony jest rośliną, o której w ostatnim czasie jest dość głośno. Roślina ta jednak była znana już tysiące lat temu. Zawiera spore pokłady chlorofilu, który jest niewątpliwie zbawienną zielenią. Chlorofil ma największe znaczenie dla zdrowia ludzi, jest najważniejszą substancją przemiany materii - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Zielony jęczmień w walce o szczupłą sylwetkę



Zielony jęczmień zawiera również błonnik.

- Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania - stwierdza Wiktoria Kreft, dietetyk kliniczny z Poradni dietetycznej Sports-Med.
Nic więc dziwnego, że jest stosowany przede wszystkim w celu poprawienia przemiany materii i wspomagania procesu spalania tkanki tłuszczowej.

- Kiedy regularnie piję zielony jęczmień, mam wrażenie, że łatwiej mi utrzymać prawidłową wagę. Zazwyczaj pomimo właściwej diety trudno mi było schudnąć - mówi Kasia, nasza czytelniczka z Gdyni.
Młody jęczmień zawiera enzymy, które wspomagają trawienie, przez co ułatwia redukcję zbędnych kilogramów. Zapewnia uczucie sytości i wspiera procesy przemiany materii. Wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej, ale nie zastępuje aktywności fizycznej czy zbilansowanej diety.

- Często przypisuje się tej roślinie właściwości mające sprzyjać odchudzaniu. Na pewno pomaga w oczyszczaniu organizmu, ale nie ma co się oszukiwać, że samo przyjmowanie preparatów z zielonego jęczmienia spowoduje redukcję masy ciała. Niestety często ludzie zastępują jeden lub więcej posiłków w ciągu dnia właśnie młodym jęczmieniem, co jest ogromnym błędem, ponieważ tego typu produkt nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zielony jęczmień można przyjmować w formie płynu, do 250 ml wody dodaje się jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanego jęczmienia - dodaje Dominika Dietrich.

Bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów



Ten zielony specyfik jest bogatym źródłem błonnika i aminokwasów. Zawiera witaminę A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych znajdują się także minerały: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarka.

- Badania naukowe przeprowadzone nad analizą składu młodego jęczmienia wskazują na fakt, że jest doskonałym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Sam jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów w tym witamin C oraz E, glikozylisowiteksyny - o działaniu przeciwzmarszczkowym, a także beta-karotenu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają chlorofil. Roślina ta jest określana często "zieloną krwią" lub "zielonym mlekiem", gdyż jest kumulacją prozdrowotnych związków - mówi Wiktoria Kreft.
Co ważne, dzięki zawartości witamin, minerałów i aminokwasów, dodaje energii, reguluje procesy, które zachodzą w organizmie i wzmacnia odporność.

- Od kiedy zaczęłam pić zielony jęczmień mam znacznie więcej energii. Czasami po skończonym, intensywnym treningu mam jeszcze ochotę pobiegać. Nigdy wcześniej tak nie miałam - opowiada Ania, nasza czytelniczka z Sopotu.
Na tym jednak nie kończą się zalety zielonego jęczmienia. Wykazuje on właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Ułatwia leczenie trądziku i przyspiesza gojenie ran i zmian skórnych. Wspomaga leczenie chorób układu krwionośnego i naczyniowego. Łagodzi bóle żołądka i stawów, a także zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu pomaga w odkwaszeniu organizmu, ułatwiając zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

- Wzmacnia wątrobę, uczestniczy w odtruwaniu organizmu. Współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i hamuje działanie substancji wywołujących raka - podkreśla Dominika Dietrich.
Ma również działanie przeciwdepresyjne ze względu na podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Reguluje również poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiega cukrzycy.

- Wykorzystanie zielonego jęczmienia w kuchni to przede wszystkim dodatek sproszkowanych preparatów do przygotowania koktajli czy smoothie. Zielonego jęczmienie nie dodaje się do sałatek w formie surowej czy posiłków na ciepło, ponieważ wysoka temperatura powoduje straty witamin oraz inaktywuje enzymy zawarte w zielonym jęczmieniu - dodaje Wiktoria Kreft.

Z ekologicznych upraw



Młodą roślinę trawy jęczmiennej przetwarza się poprzez suszenie w maksymalnej temperaturze 31 stopni Celsjusza. Dzięki temu młody jęczmień ma zachowywać świeżość i wartości odżywcze. Istotną kwestią jest również miejsce uprawy, bogate w substancje odżywcze.

Młody jęczmień jest dostępny w dwóch postaciach: w proszku i tabletkach. Ten w proszku możemy pić z wodą, sokiem lub owocowo-warzywnymi koktajlami.

- Decydując się na zakup zielonego jęczmienia warto zwrócić uwagę by jęczmień, który został wykorzystany do przygotowania preparatu pochodził z ekologicznych upraw. Unikniemy w ten sposób skażenia metalami ciężkimi czy nawozami które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Bezpieczeństwo zapewni stosowna informacja na etykiecie - podkreśla Wiktoria Kreft.
Zielony jęczmień można stosować oddzielnie lub łączyć go z przyjmowaniem chlorelli.
Tabletki chlorelli to komórki roślinne, które dostarczają organizmowi człowieka witaminy, minerały, aminokwasy i przeciwutleniacze. Są ciekawą formą odżywienia przemęczonego organizmu.

Przepisy na posiłki według dietetyk Wiktorii Kreft z wykorzystaniem zielonego jęczmienia, które świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie



Zielone szaleństwo

Składniki:
- 1 banan,
- 2 garści szpinaku,
- 1 pomarańcza bez skóry,
- 2 listki mięty,
- szklanka wody mineralnej,
- 2 łyżeczki sproszkowanego soku z jęczmienia.
 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować

 
Smoothie z mango

Składniki:
- 300 ml wody kokosowej,
- 80 g mango bez skóry i pestki,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki suszonego młodego jęczmienia.
 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Czy stosowałeś kiedyś zielony jęczmień?
9%

tak, przyjmuję go regularnie

22%

tak, ale trudno mi zachować regularność

16%

tak, kiedyś, ale nie odczuwałem pozytywnych efektów

33%

nie, ale planuję spróbować

9%

nie, nie sądzę, że może faktycznie działać

11%

nie, na pewno jest niesmaczny

zakończona

łącznie głosów: 213