• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ziemniak w służbie zdrowia i urody

Agnieszka Majewska
10 marca 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Nie są zbyt ładne, za to smaczne, z szerokim wachlarzem składników minieralnych i witamin. Dodatkowo mogą przysłużyć się cerze, włosom i ciału. Sprawdźcie, w jaki sposób. Nie są zbyt ładne, za to smaczne, z szerokim wachlarzem składników minieralnych i witamin. Dodatkowo mogą przysłużyć się cerze, włosom i ciału. Sprawdźcie, w jaki sposób.

Uważane były za przeciętne warzywa, o znikomej zawartości witamin i składników mineralnych, do tego tuczące i nudne. Ta niechlubna opinia o ziemniakach powoli jednak odchodzi w zapomnienie. I słusznie, bo są one niezastąpione w leczeniu oparzeń, odmrożeń, egzemy, wrzodów czy zgagi. Dodatkowo możemy z nich zrobić doskonałe, domowe kosmetyki.




Jadasz ziemniaki?

W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" chcemy zachęcić was do korzystania z naturalnych produktów, które możemy łatwo zdobyć - prosto ze straganu, krzaka czy zielarskiego sklepu. Całkiem za darmo lub za niewielkie pieniądze możemy mieć naturalne cuda, które przysłużą się cerze, włosom i ciału lepiej niż kupne "gotowce".

Tym razem w roli głównej ziemniak.

Co zawierają ziemniaki?



W małej bulwie znajdziemy mnóstwo składników mineralnych, potas, sód, magnez, mangan, wapń, miedź, fosfor, cynk, fluor, witamin: K, C, A i prawie cały komplet witamin z grupy B oraz mniejsze ilości wielu innych, a to wszystko w połączeniu z błonnikiem i skrobią. Niestety większość z nich znajduję się w skórce i tuż pod, dlatego ziemniaki trzeba obierać bardzo oszczędnie (a nawet zrezygnować z tego).

Ziemniaki - właściwości dla urody



Może i nie jest popularnym składnikiem kosmetyków, ale wachlarz jego właściwości jest imponujący. Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, działa kojąco na skórę, jest stosowany w leczeniu egzemy i łuszczycy. To idealne remedium na odmrożenia, oparzenia (także te słoneczne), stłuczenia, odciski czy ukąszenia owadów - wystarczy przyłożyć plasterek surowego ziemniaka i opatrunek efektywnie działa.

Kąpiel z dodatkiem krochmalu (płynu powstałego po zmieszaniu skrobi roślinnej z wodą) skutecznie niweluje wysypki, uporczywe swędzenie czy uczulenia skórne i jest doskonała dla zmniejszenia szorstkości dłoni czy stóp.

Nasza cera odczuje jego działanie nawilżające i zmiękczające (najwięcej korzyści z tego warzywa mają cery suche, zniszczone, ale nade wszystko te podrażnione i wrażliwe), dodatkowo oczyszcza i usuwa martwy naskórek. Goi wypryski, zmniejsza zaczerwienienia, rozszerzone pory i pękające naczynka. Zawartość witaminy C wpływa na to, że ma on również właściwości bakteriobójcze.

Maseczki z ziemniaka



To nic innego jak umyty i cieniutko obrany ziemniak starty na papkę. Nakładamy na skórę twarzy, szyi i dekoltu na około 20 minut, po tym czasie zmywamy letnią wodą. Zregeneruje, zmiękczy i wygładzi zmarszczki.

Natomiast świeżo wyciśnięty sok w połączeniu z glinką polecany jest dla cer tłustych i trądzikowych. Oczyści pory, złagodzi zaognione zmiany, zapobiegnie błyszczeniu.

Utarte kartofle zastosowane jako kompres (najlepiej nałożone na gazę), na i pod oczy, usuną opuchliznę, cienie i sińce (choć może wygodniejszy będzie tu po prostu plasterek ziemniaka). Jest pomocny także przy zapaleniu spojówek i podrażnieniach (np. od spawania czy zmęczenia).

Posiadacze cery suchej i zmęczonej znajdą ukojenie w innej wariacji ziemniaczanej. Ugotowany, rozgnieciony ziemniak (najlepiej w mundurku) połączony z kurzym jajem i odrobiną mleka (można też dodać miodu lub oliwy z oliwek bądź innego oleju, co wzmocni ujędrniająco­-nawilżające działanie maski), jeszcze ciepły nałożony na 20 minut odżywi skórę, nawilży, odświeży i wygładzi zmarszczki, a efekt tego utrzyma się nawet parę godzin.

Taką maskę możemy też zastosować jako kompres ujędrniający na szyję czy inną część ciała, której chcielibyśmy poprawić wygląd. Wtedy nakładamy na niego folię, by ciepło spotęgowało moc ziemniaka i trzymamy nawet do 30­-40 minut.

Maska z ziemniaka na dłonie i stopy



Odżywczą maskę, czyli kartofle ugotowane w łupinach, rozgniecione i wymieszane z mlekiem lub śmietaną do konsystencji papki, docenią nasze dłonie i stopy. Łagodzi ona spierzchnięcia, wygładza, koi i nawilża.

Dla bardziej spektakularnych efektów, a także tym, których dłonie są bardzo suche i zniszczone, polecam ziemniaczany krem na noc. Do powyższych składników dodajemy 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 1 łyżkę gliceryny. Po nałożeniu i wtarciu mikstury, ubieramy cienkie bawełniane rękawiczki lub skarpetki. Rano zmywamy letnią wodą i smarujemy kremem.

Ci, którzy nie lubią poświęcać wiele czasu na przygotowanie kosmetycznych specyfików, mogą skorzystać z podobnych właściwości wody, w której ziemniaki się gotowały. Po odlaniu, poczekać aż przestygnie i zanurzyć w niej dłonie na kilka minut. To prosty sposób, z którego można korzystać za każdym razem, gdy podajemy te warzywa na obiad.

Woda po ich gotowaniu jest podobno również świetną płukanką do włosów. Regularnie stosowana przyciemnia włosy (także siwe), nabłyszcza i zapobiega nadmiernemu ich przetłuszczaniu.

Czy ziemniaki są zdrowe?



Mały niepozorny ziemniak ma zaskakująco dużo właściwości leczniczych. W zależności od przygotowania leczy stany zapalne śluzówki żołądka, wrzody, zgagę i nadkwasotę. Polecany chorym na kamicę nerkową. Ma działanie antynowotworowe, moczopędne, obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia naczynia włosowate, jest korzystny przy nerwicy żołądka i niestrawności.

Sok z surowych ziemniaków



Leczy wrzody, usuwa nadmiar kwasów żołądkowych, ból i pieczenie. Już jedna szklanka soku dziennie po kilku dniach da widoczne rezultaty. Wrzodowcy powinni zwiększyć dawkę do dwóch a nawet trzech szklanek dziennie i stosować kurację dłużej (nawet do miesiąca). Napój ten ma także właściwości przeciwzapalne i nadaje się do płukania gardła i jamy ustnej.

Czy stwierdzenie mówiące o tym, że ziemniaki są tuczące jest prawdziwe?

- Bulwy ziemniaka są ważnym źródłem węglowodanów, ale też błonnika, który poprawia trawienie. Tak więc ziemniaki powinny pojawić się w diecie każdego, także tych którzy pragną zgubić zbędne kilogramy - mówi Sylwia Wójtowska z cateringu dietetycznego Diet Life Style. - Ziemniaki same w sobie nie tuczą, są produktem niskokalorycznym. Ich kaloryczność waha się w zależności od tego z jakiej pory roku pochodzą. Najmniej kaloryczny jest ziemniak młody, zawiera więcej wody, a mniej skrobi. Nie są to jednak istotne różnice. Ziemniaki są produktem sycącym, jest to dość ważne przy odchudzaniu. Pamiętajmy jednak, że zawsze należy zachować umiar.
Ważny też jest sposób przygotowania. Dodawane do tłustych mięs i obficie polewane tłuszczem nie pomogą nam walczyć o szczupłą sylwetkę.

- Ziemniaki są często jednym z pierwszych produktów, z którego rezygnują osoby odchudzające się. Całkiem niepotrzebnie. 100g ziemniaków, czyli jeden średni ziemniak zawiera tyle samo kalorii co jedno średnie jabłko. Swoją złą sławę ziemniaki zawdzięczają raczej tłustym sosom, bez których Polacy nie wyobrażają sobie ziemniaków na talerzu - przypomina dietetyk Karolina Kuźbicka z Dietekspert. - Natomiast radzi się, aby unikać ziemniaków przetworzonych np. frytek ze względu na znaczną ilość tłuszczu, w tym niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans. 100 g ziemniaków zawiera średnio 77 kcal i 0,1g tłuszczu, podczas gdy ta sama ilość frytek zawiera 331 kcal i 17,4g tłuszczu. Nie bójmy się zatem stosować ziemniaków w naszych kuchniach. Pamiętajmy tylko, aby właściwie je wybrać i przygotować.
Ale ziemniaki powinny być obecne także w diecie innych osób

- Należy podkreślić, że dzięki zawartości łatwo przyswajalnej skrobi, ziemniaki są ważnym elementem diet łatwostrawnych i polecane są osobom ze schorzeniami układu pokarmowego. Dzięki temu że nie zawierają glutenu, mogą być stosowane u osób z celiakią czy nietolerancją na gluten. Ziemniaki bardzo rzadko wywołują alergie pokarmowe, dlatego są ważnym składnikiem diet eliminacyjnych - dodaje dietetyk z Dietekspert.
Ziemniaki - o czym pamiętać?

Pomocne informacje dostaję od Karoliny Kuźbickiej.

- Ważne, aby przygotowywać ziemniaki tak, by poza tym, żeby były smaczne, były jak najzdrowsze. Najlepiej gotować je w mundurkach lub piec w całości w folii, gdyż właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin i składników mineralnych. Jeśli obieramy ziemniaki, nie powinniśmy ich trzymać w zimnej wodzie, tylko gotować zalane małą ilością wrzątku. To również zmniejszy stratę składników odżywczych. Jeśli na skórce ziemniaka, pojawiają się zielone plamki, a miąższ ma zielonkawy kolor, znaczy, że zawiera on solaninę, która w większych ilościach może wywołać zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak najczęściej na wiosnę w wypadku starych ziemniaków. Wtedy najlepiej z nich zrezygnować.
Podobnie jak wyrzucić trzeba ziemniaki spleśniałe, nawet jeśli spleśniały jest tylko mały kawałek. Jakość ziemniaczanych bulw ma znaczenie.

A tym, którzy chcieliby skorzystać z dobroczynnego wpływu krochmalu (np. w kąpieli dla dzieci), polecam zrobienie go w domu. Nie jest to ani trudne, ani skomplikowane, a na pewno zdrowsze, niż ten przygotowywany chemicznie.

Typy ziemniaków kulinarnych:
typ A ­- twardy, doskonały do sałatek, zup
typ B ­- średnio twardy, ogólnoużytkowy , idealny do frytek, babek ziemniaczanych, placków
typ C - mączysty, dobry do pieczenia i dań takich jak kopytka, puree, pyzy, kremy, gęste zupy
typ D - bardzo mączysty, szybko rozgotowujący się

Miejsca

Opinie (28) 1 zablokowana

  • Tak to juz jest z ta kolorowa prasa i 'ekspertami'. (1)

    W jednym numerze polecaja to, przed czym przestrzegaja w nastepnym.
    We wszystkim trzeba zachowac zdrowy rozsadek, bo praktycznie wszystko jest dla ludzi. Odrobina alkoholu czy tluszczu nikomu nie zrujnuje zdrowia,a wrecz przeciwnie. Tak samo jest z ziemniakami czy potrawami macznymi.
    Liczy sie bilans energetyczny i urozmaicona dieta.

    • 25 0

    • Warto też pamiętać, że żyto łatwiej wchodzi w fermentację alkoholową niż pszenica, dlatego jedzenie pieczywa żytniego jest zdrowsze, bo... w żołądku powstają mikroilości alkoholu :) I to nie jest żart :)

      • 2 0

  • Jadłem kartofle i jeść będę. (4)

    Choćby ci dietetycy twierdzili że są zdrowe.

    • 34 1

    • (3)

      A ja bardzo lubię wziąć gryza surowego ziemniaka bo też dobre. X góry podatujcie sobie zabobony w kalendarzach, że gorączki można dostać.

      • 2 4

      • Smartfon ze swoją podpowiadaczką to nienajlepsze rozwiązanie.

        • 2 0

      • (1)

        Nawet świnkom się ziemniaki gotuje albo paruje, ze względu na szkodliwe substancje, ale bierz sobie gryza dalej. W sumie to i tak mniej szkodliwe niż dopalacze :) :) :)

        • 1 3

        • Połknij sobie matołku następną porcję ulubionego dopalacza i będziesz zdrowszy.

          • 2 1

  • (1)

    wszystkie węgle tuczą to raz a dwa tylko w nadmiarze,

    • 8 3

    • Wszystko tuczy albo jest szkodliwe, więc najlepiej idź się powieś, to przynajmniej nie będziesz marudzić.

      • 1 0

  • nie mogę się doczekać aż w zakłądce deLuxe pojawi się relacja z degustacji kartofli (1)

    z podkartuskiej wsi...

    • 24 1

    • Chcesz podyskutować o wyższości ziemniaka z powiatu kartuskiego nad ziemniakiem z powiatu chojnickiego? Ja się opowiadam za powiatem koszalińskim - tam nawet pomnik ziemniaka stoi!

      • 5 1

  • Gdy w Wielkiej Brytanii zaczęła spadać konsumpcja ziemniaków (3)

    i opłacalność ich produkcji, wypromowano modę na ziemniaka pieczonego. Dzięki temu wszyscy są zadowoleni (i rolnicy i konsumenci). U nas konsumpcja zaczyna spadać (zgodnie ze znanym prawem ekonomii), a więc należy promować różne formy zastosowania tego warzywa (przede wszystkim te tzw. przez ekonomistów "luksusowe" czyli wszystkie inne niż zwykłe zjadanie ziemniaków gotowanych).

    • 8 2

    • (2)

      to jak z chlebem , niby spożywanie spada, ale tylko białego - natomiast żytniego i razowego bardzo rośnie, ale to akurat zły znak, bo jak już zniszczyli dobry biały chleb dodatkami chemicznymi to teraz to samo robi się z ciemnym chlebem, robią mieszanki żeby było jak najtaniej , farbuje się słodem itp jakby kurka nie można było od początku robić coś porządnie i wysokiej jakości - Polacy mają dosyć goowno-chleba. Wolą zapłacić złotówkę więcej ale dostać produkt wysokiej jakości a takich na polskim rynku jest tyle co kot napłakał... Czekam na sklep z produktami domowymi, jakości domowej. Chętnie zapłacę nawet do 20-30% więcej.
      Uprzedzam pytanie, w domu mi się nie opłąca robić, pracując przez tą godzinę zamiast robić chleb zarobię więcej , niż cena nawet tego 30% droższego. Dlatego też chętnie dam zarobić innym kupując od nich wysokiej jakości produkt.

      • 9 0

      • Maszyna robi sama

        A przygotowanie jej składników nie zajmuje nawet 5 minut.

        • 2 0

      • W porównaniu do pieczywa np. we Włoszech, polski chleb jest nieporównywalnie lepszy. Oni tam po prostu nie umieją, bo nie mają takich tradycji.

        • 1 0

  • Unikajcie zielonych ziemniaków z lidl to trucizna (5)

    Ostatnio w sklepie LIDL kupiłam zielone czy zzieleniałe ziemniaki. Uwaga sa trujące.
    Podobnie gdy na ziemniakach zauważycie kiełki to nie nadają się do sporzycia a jedynie jako sadzeniaki.
    Spożywanie kiełkujących lub zielonych ziemniaków powoduje mocne osłabienie organizmu oraz objawy przypominające stań wycieczenia chorobą.
    Niestety spożywanie zielonych i kiełkujących ziemniaków ma miejsce wiosną i objawy ich spożycia są traktowane jak wiosenne osłabienie organizmu.

    • 10 3

    • ja takie popijam wodka

      i nic mi nie jest

      • 4 4

    • (1)

      trucizna o której piszesz rozkłada się w trakcie gotowania

      • 5 1

      • Zgadzam sie, ale zeby byc dokladnym - solanina rozpada sie w temp. 170stopni, wiec nie usuniemy jej gotowaniem - nie panikowac! Wiekszosc solaniny znajduje sie w skorce, ktora obieramy, w miazszu ziemniaka sa tylko sladowe ilosci

        • 3 0

    • ta trucizna to solanina - wystarczy obrać ziemniaka i ugotować, nie rób scen i nie siej paniki - bo później ktoś zgłupieje jak się naczyta taki informacji.

      • 6 0

    • Obecność solaniny pod skórką świadczy że ziemniak długo leżał na świetle.

      • 1 0

  • Kolejna durna ankieta

    Co mam zaznaczyć jak lubię ziemniaki ale jem je 3razy w tygodniu?

    • 21 1

  • Kartofle sa dobre tez do rzucania w ujadajacych pod blokiem kundli

    • 11 7

  • Kiedyś sobie zrobiłam maseczkę z ziemniaka (1)

    i to był błąd....

    • 2 3

    • zgadzam sie

      lepiej zjesc

      • 0 0

  • "W małej bulwie znajdziemy mnóstwo składników mineralnych, potas, sód, magnez, mangan, wapń, miedź, fosfor, cynk, fluor" (2)

    Niczego takiego o ile tego nie ma w glebie w ziemniaku nie znajdziemy. Ziemniak jak i inne warzywa to nie reaktory atomowe gdzie mogą sobie wytwarzać pierwiastki. A jako, że w chemicznych nawozach tego nie ma to i w ziemniakach tego nie ma.

    • 3 6

    • przetlumacz na polski he

      • 0 1

    • Ale żeś fest zabełkotał...
      Wymienione składniki mineralne masz w bulwie bo to składniki nawozów... jedynie ten fluor to nie wiem skąd się wziął, bo wszystkie pozostałe są w popularnych nawozach mikro i makro, a przede wszystkim w.... oborniku

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Zostań dawcą szpiku

imprezy i akcje charytatywne

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Najczęściej czytane