stat

Zła pielęgnacja czy może choroba. Co oznaczają zmiany skórne?

6 grudnia 2018, 9:30
Joanna Puchala

Nagłe pogorszenie kondycji skóry, coraz częściej występujące zmiany trądzikowe to najczęstsze objawy tego, że w naszym organizmie dzieje się coś złego. Czasami może być to chwilowa reakcja organizmu, czasami jednak może świadczyć o problemach hormonalnych czy alergii. Warto zwracać uwagę na to, co chce przekazać nam nasz organizm.



- Nic nie dzieje się bez przyczyny. Nasza skóra to mapa. Niestety przyczyn schorzeń skórnych, trądziku czy innych dermatoz może być bardzo wiele. Niezwykle istotne w pracy kosmetologa jest wywiad z klientem. Wszystko ma wpływ na stan skóry: dieta, stres, sposób życia, problemy hormonalne, pielęgnacja domowa bądź jej brak. Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie oraz uzbroić się w cierpliwość - tłumaczy Malwina Markowska z Gabinetu Kosmetologicznego Kashmir SPA.
Ważną kwestią jest słuchanie swojego organizmu i obserwowanie, jak na poszczególne zmiany reaguje nasze ciało.

- W przypadku występowania trądziku powinniśmy przede wszystkim dowiedzieć się, co jest jego przyczyną. U kobiet częstym problemem są zaburzenia hormonalne związane z poziomem testosteronu lub zespół jajników policystycznych, przy którym odpowiednio zaplanowana strategia żywieniowo-suplementacyjna ma ogromne znaczenie - mówi dietetyk Magdalena Oleś z Poradni Dietetycznej Slimfood.
Dzięki właściwej diecie mamy szansę wpłynąć na wyniki badań czy łagodzenie przykrych objawów, również tych związanych z kondycją skóry.

Objawy alergii



Nagle występujące problemy skórne bardzo często są objawem problemów zdrowotnych bądź alergii pokarmowych. Kondycja skóry stanowi bowiem odzwierciedlenie stanu naszego organizmu.

- Warto dokładnie się przyjrzeć, czy nie wprowadziliśmy jakiegoś nowego produktu do swojej codziennej diety lub czy czasem nie spożywamy danego produktu zbyt często. Produktami, które mogą się okazać najbardziej problematyczne są: nabiał (szczególnie z mleka krowiego), orzechy oraz cytrusy - mówi dietetyk Dominika Dietrich z Akademii Skutecznej Diety.

Kiedy po poradę do lekarza?



Jeśli nie potrafimy znaleźć przyczyny samodzielnie, a wprowadzane w diecie modyfikacje nie przynoszą poprawy wyglądu skóry to znak, że powinniśmy zasięgnąć porady lekarza. W niektórych przypadkach mogą to być zaburzenia hormonalne.

- Czasami też problemy skórne są wywołane przez pasożyty, warto wykonać odpowiednie badanie kału. Eliminacja pasożytów daje bardzo dobre efekty w leczeniu zmian skórnych - sugeruje Dominika Dietrich.

Składniki diety według dietetyk Magdaleny Oleś, na które należy zwrócić szczególną uwagę w przypadku trądziku:



- Produkty bogate w witaminę A, C, E - są to tzw. przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na kondycję skóry. Witamina C niweluje zaczerwienienia i przebarwienia. Źródła: natka pietruszki, papryka, czarna porzeczka, brukselka. Witamina A natomiast reguluje wydzielanie łoju. Źródła: masło, tran, mięso. Witamina E natomiast działa silnie przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu poprawia stan skóry. Źródła: oleje roślinne.

- Niacyna i biotyna - niedobór niacyny czyli witaminy B3 może wzmagać stany zapalne skóry, które są jedną z przyczyn trądziku. Ponadto może ona hamować rozwój bakterii Propionibacterium acnes, która także jest czynnikiem ryzyka wystąpienia trądziku. Występuje w drożdżach, otrębach pszennych i wołowinie. Witamina H, która jest nazywana także biotyną, reguluje wydzielanie łoju, co korzystnie wpływa na leczenie trądziku. Źródła: jaja, orzechy i podroby.

- Cynk i selen - osoby, które cierpią na trądzik charakteryzują się niskim stężeniem tych pierwiastków we krwi. Cynk hamuje rozwój bakterii Propionibacterium acnes. Znajduje się głównie w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach, pestkach i roślinach strączkowych. Selen także wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry na różnych płaszczyznach. Występuje w orzechach, mięsie, rybach oraz kiełkach.

- Krzem i siarka - stanowią istotny element diety osób z trądzikiem, ponieważ przyspieszają złuszczanie naskórka. Źródła: produkty zbożowe, banany i inne owoce, zioła takie jak np. skrzyp czy pokrzywa oraz mięso, czosnek, jaja, ryby i szpinak.

- Witamina D - witamina D zmniejsza produkcję sebum. Niedobór witaminy D może mieć udział w patogenezie, czyli powstawaniu zmian trądzikowych. Wynika to ze zdolności witaminy D do hamowania rozwoju bakterii Propionibacterium acnes. W żywności witamina D występuje w znikomych ilościach, dlatego też niezmiernie ważna jest jej suplementacja. Minimalna dawka to 1000-2000UI na dobę dla dorosłego człowieka. Najlepiej jednak ustalić suplementację po oznaczeniu jej zawartości we krwi.

- Kwasy tłuszczowe Omega-3 - ich źródłem są przede wszystkim tłuste ryby i oleje roślinne oraz orzechy i nasiona, które zmniejszają stan zapalny skóry. Ponadto hamują procesy bakteryjne, a także zwiększają płynność sebum, przez co łatwiej usunąć jego nadmiar. Działają one także na inne czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia trądziku.
Jak sobie radzisz z problemami z cerą?
23%

nie mam problemów z cerą

15%

stosuję zabiegi lub/i suplementację

25%

regularna pielęgnacja wystarczy

13%

uważam na to, co jem

24%

starannie obserwuję reakcje mojego organizmu

łącznie głosów: 203