Zobacz, jak wykorzystać imbir dla zdrowia i urody

7 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 4 lat)
Agnieszka Majewska
Najnowszy artukuł na ten temat

Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?

Jest jedną z najstarszych uprawianych roślin leczniczych i przyprawowych. Już ponad dwa tysiące lat temu nazywano go "lekiem uniwersalnym/od wszelkich chorób". Imbir jest cudownym specyfikiem na mdłości, przeziębienia i infekcje. Znajdzie zastosowanie także w pielęgnacji ciała, przy trądziku czy cellulicie. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgnąć?



W kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak zrobić z imbiru domowe kosmetyki oraz produkty wykorzystywane w lecznictwie i kuchni.

Skład, który robi wrażenie

Kłącze imbiru zawiera wodę, białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy B1, B2, B9, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, a do tego około 3 proc. olejków eterycznych. Znajdziemy tam jeszcze związki takie jak szogaol, zingeron, gingerol, które nadają mu charakterystyczny zapach i ostrawy smak.

Imbir w służbie urody

Właściwości imbiru wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu kosmetycznego. Nierzadko jest on składnikiem perfum, co zawdzięcza wyjątkowemu, egzotycznemu zapachowi, często w towarzystwie pieprzu czy kardamonu wzmacnia intensywność męskich kosmetyków. Spotkamy go także w szamponach i odżywkach do włosów, ponieważ spowalnia starzenie się skóry głowy, pozostawiając przy tym włosy mocne, zdrowe i gęste. Olejek i ekstrakt z imbiru znalazł zastosowanie w preparatach wyszczuplająco-modelujących i antycellulitowych. Pobudza krążenie przyspieszając spalanie tłuszczu i zapobiegając odkładaniu się tkanki tłuszczowej. To działanie możemy wykorzystać przygotowując samodzielnie domowy peeling.

Imbirowy peeling antycellulitowy
Po wypiciu świeżo zmielonej kawy ze szczyptą imbiru wykorzystujemy jej fusy. Wzmacniamy ich działanie dodając jeszcze więcej startego imbiru - około 2 łyżeczek, pół łyżeczki cynamonu i mieszamy z olejem winogronowym. Wmasowujemy w miejsca, które chcemy wymodelować, a następnie spłukujemy letnią wodą.

Możemy dowolnie i według upodobań dobierać składniki - olej winogronowy zastąpić oliwą, dołączyć startą skórkę cytryny, dodać cukier, by otrzymać peeling cukrowy, a zamiast startego imbiru można sięgnąć po świeży.

Antybakteryjna maseczka do cery trądzikowej
2-3 łyżeczki świeżo startego lub sproszkowanego imbiru łączymy z zimną wodą do konsystencji papki. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na twarz pamiętając, by omijać okolice oczu i ust. Po 10 minutach (lub wcześniej, jeśli pieczenie będzie zbyt mocne) zmywamy letnią wodą. Antybakteryjne działanie imbiru sprawdza się świetnie u osób ze skłonnością do wyprysków. Osoby z cerą wrażliwą lub naczynkową mogą odczuwać większy dyskomfort i powinny z niej zrezygnować lub, podobnie jak każdy, kto robi domowe kosmetyki, wykonać próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu.


Regenerująca maska do włosów
Łyżkę startego imbiru mieszamy z sokiem z cytryną i oliwą z oliwek (lub innym olejem) do konsystencji gęstej papki. Nakładamy na włosy i wmasowujemy w skórę głowy na 10 minut przed właściwym myciem.

Na zdrowie!

Lista dolegliwości, w których pomocne jest kłącze imbiru, zdaje się nie mieć końca.

- Przyprawa ta jest ogólnie dostępna. Dzięki niej możemy leczyć przeziębienie oraz zapalenie jamy ustnej (działanie przeciwwirusowe), obniżać cholesterol, niwelować obrzęki i objawy PMS u kobiet - informuje Karolina Jeleniewska, manager cateringu dietetycznego Pracownia Smaku.
Od dawien dawna stosowany w problemach trawiennych, pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działa rozkurczowo, moczopędnie i niweluje wzdęcia. Chroni przed powstawaniem zakrzepów, poprawia apetyt, a regularnie stosowany zmniejsza intensywność i częstotliwość ataków migrenowych oraz bóli zatokowych, łagodząc przy tym towarzyszące im często mdłości. Imbir jest jednym z najlepszych naturalnych środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych i nie ma skutków ubocznych. Jest niezastąpiony przy bólach stawów i mięśni, w tym przy reumatoidalnym zapaleniu stawów - stosowany doustnie jak i zewnętrznie, dodany np. do oliwki do masażu.

Godne uwagi jest również jego działanie odtruwające - imbir niweluje wiele toksycznych czynników w organizmie. Szczyci się wysoką skutecznością przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i przeciwpasożytniczą a nawet antynowotworową. Polecany jest także osobom pracującym umysłowo, ponieważ zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, wyostrza zmysły, uspakaja, a dodany do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości.

Co ponadto?

- Imbir bardzo skutecznie redukuje mdłości, więc można go stosować jako środek na chorobę lokomocyjną lub chorobę morską (także te po chemioterapii i narkozie), działa skuteczniej niż środki z apteki - mówi Katarzyna Haczkiewicz z gabinetu Twój Dietetyk. - Bardzo dobrze wpływa na zmniejszenie ilości kwasów żołądkowych oraz pomaga w leczeniu refluksu przełyku. Ma właściwości rozgrzewające i wzmagające krążenie, co korzystnie wpływa na krążenie krwi dla osób, które często mają zimne dłonie i stopy oraz są ospałe i ociężałe. Dodanie 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru do kąpieli wodnej stóp poprawia ich ukrwienie i skutecznie rozgrzewa.
Możliwości wykorzystania imbiru jest jednak więcej.

- Można używać imbiru świeżego, suszonego bądź sproszkowanego. Należy pamiętać, że imbir świeży ma zupełnie inny smak niż sproszkowany, dlatego nie można ich stosować zamiennie - dodaje Katarzyna Haczkiewicz. - Kilka plasterków świeżego imbiru lub łyżeczka startego imbiru dodanego do potrawy wzmacnia jej właściwości rozgrzewające. Dzięki tej właściwości zwiększa termogenezę poposiłkową i często zalecany jest osobom odchudzającym się.
Oba mają również trochę inne właściwości. Sproszkowany to głównie działanie osuszające, np. przy nadmiarze flegmy, natomiast świeży to skuteczny lek przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Warto więc pamiętać o tym, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

Płukanka na ból gardła
2 łyżki suszonego imbiru zmieszać z 200 ml soli fizjologicznej, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Płukać gardło dwa razy dziennie.

A w kuchni? Przyprawa ta jest dobrze znana i lubiana na całym świecie.

- Świeży imbir jest niezbędnym składnikiem kuchni indyjskiej, azjatyckiej i orientalnej. Marynowany często jest składnikiem sushi, a sproszkowany najczęściej wykorzystuje się jako dodatek do potraw słodkich, np. ciast  i ciasteczek, konfitur, napojów. Bardzo dobrze komponuje się z cynamonem - mówi Karolina Jeleniawska. - W Pracowni Smaku stosujemy imbir jako dodatek do zup, np. marchewkowo-imbirowej z soczewicą, a w tej chwili, w czasie przygotowań do wiosny, do zielonych koktajli, które doskonale oczyszczają, pobudzają krążenie, a dzięki dodatkowi imbiru wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej.
Zielony koktajl oczyszczająco-odchudzający według Pracowni Smaku
Wrzucamy do blendera jarmuż, imbir, pomarańcze, banan, kiwi, mielony zielony jęczmień, ½ łyżeczki oleju kokosowego. Smacznego!

Warto pamiętać

- Ze względu na podrażniające działanie imbiru napoju należy używać z umiarem. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam - przypomina Katarzyna Haczkiewicz.
Osoby przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi powinny skonsultować przyjmowanie większych ilości tej przyprawy z lekarzem. Przy kupnie świeżego imbiru warto zwrócić uwagę na jędrność, a także brak pleśni, miękkich plam czy pomarszczonej skórki. Kolor może się wahać między odcieniem kremowym a jasnobrązowym.
Po jaki imbir sięgasz najczęściej?
80%

świeży

7%

sproszkowany

3%

kandyzowany

2%

marynowany

0%

inny

8%

żaden

zakończona

łącznie głosów: 480