Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'
kruszynka82
(10 lat temu)
przepis z ktorego ja korzystam robiąc łabędzi puch
ŁABĘDZI PUCH
SKŁADNIKI
BISZKOPT
4 duże jajka (6 małych)
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
KREM DO ŚRODKA
2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
250 dag (oddzielić łyżkę masła - będzie potrzebna do masy wierzchniej)
kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
MASA NA WIERZCH
1 łyżka masła
10 dag wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
1 słoik dżemu np. z czarnej porzeczki, jagodowy.
Puszysty biszkopt ! Zawsze się udaje. Ważne w tym przepisie jest to aby produkty dodawać do siebie w odpowiedniej kolejności, mianowicie:
Oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w kubku - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
Białka ubić na sztywno Dodać cukier - ubić, Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek - ubić, Dodać mąkę i budyń - lekko wymieszać łopatką.
Przelać do formy (ja robie na prostokatnej blaszce to jest niższy, jeśli na okrąglej to będzie wysoki biszkopt) wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta (ciasto będzie trzeba przekroić). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
Piec 170stopni, ok 15 - 20 min. (do suchego patyczka)
W międzyczasie przygotować masę. Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka.Pozostawić do czasu aż bułki nasiąkną wchłaniając mleko. Rozdrobnić je dokładnie widelcem. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż masa będzie jednolita i gęsta (konsystencja gęstego budyniu). Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć z miękkim masłem, następnie stopniowo dodawać masę z bułek, ucierając do gładkości, na koniec można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Masło rozpuścić, dodać wiórki kokosowe i cukier uprażyć na patelni na złoty kolor i zostawić do ostygnięcia masę wiórkową.
Biszkopt przekroić, spodnią część posmarować dżemem, nałożyć trochę więcej niż połowę masy bułkowej, położyć biszkopt, nałożyć masę bułkową, posypać masą wiórkową i odstawić do lodówki.
0
0