wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

uwielbiam eksperymenty z pieczeniem i próbowanie nowych smaków..jednak czasem zachwalane na stronkach pyszne ciasta są wg mnie baardzo średnie..podzielcie się, jakie są wasze ulubione ciasta?
ostatnio np zasmakowała mi wuzetka-ale zmodyfikowana, z owocami (wiśnie) z nalewki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

ciasto marchewkowe z kremem lub polewą z serka :]

"sernik" z mascarpone :] (biszkopt z bitą śmietana wymieszaną z mascarpone i rozpuszczoną białą czekoladą)

tort bezowy jak od Sowy ;]

ciasto bananowo-czekoladowe (z przepisu na muffinki podawanego na forum)

3 bit szwagra i rafaello na krakersach :] albo szybsza/lżejsza wersja rafaello z bitą śmietaną :]

czekoladowe ciasto z colą :]

ogólnie ostatnio przekonałam się do kremów tortowych na bazie bitej śmietany, mascarpone i rozpuszczonej czekolady (białej lub gorzkiej)

i jeszcze brownie z chleba :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

dzięki Agusia, ja też robię kremy na bazie śmietany, do 'tradycyjnych ' trochę brakuje mi cierpliwości i są jak dla mnie zbyt ciężkie..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Tort bezowy jak od sowy- mmm pycha. Jakby ktoras z was miala przepis to z checia bym zrobila
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Graszka - tu masz przepis :] robiłam 3 razy ;) http://margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-decquoise-z-orzechami-i-daktylami.html

tylko raz dałam daktyle do bez - jakieś takie twarde wyszły jak kamyki ;) więcej nie dodawałam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Dziekuje bardzo, zaraz sprawdze czy bedzie na moje sily:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Moje ulubione to zdecydowanie rafaello robie je na 2 sposoby:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Ania, a to ciasto czy ciasteczka-kulki to rafaello?
Daj przepis, plisssssss
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

przepis mayasun na Rafaello na krakersach :)))

Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram

3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Masę nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia masę nasypać resztę wiórek przyrumienionych na patelni. Włożyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spożyć następnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wówczas ładnie przesiąknie.

Smacznego!!!

(ja nie daję żółtka i też jest ok)

_____________

w pracy robiłam wersję z samej bitej śmietany z odrobiną żelatyny, na herbatnikach, z masą krówkową kokosową :]

wyżej zapomniałam dopisać ciasto marchewkowe :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

dzieki AgusiaGda:) na Ciebie zawsze można liczyć....
A na jakieś kulki masz sprawdzony przepis? Albo czy z tego mozna pokulkować?ja bym pokulkowała tą masę i już......ale może być za rzadka ta masa......

ale ze mnie taka kucharka jak z koziej d....trąba:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

ja kiedys robiłam kulki rafaello, gdzieś w domu powinnam mieć przepis, to wstawię później.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

oj wstaw przepis- gabcia-------tylko zeby prosty był:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Kiedyś robiłam takie pralinki

" Pralinki kokosowo-kajmakowe

Śliczne małe kuleczki, które potrafią poprawić humor. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

Pół puszki kajmaku (może być gotowa masa)

4 łyżki masła
pół torebki wiórków kokosowych
1 i ½ szklanki mleka w proszku (jeśli masa za bardzo się klei, dodajemy więcej)
Mieszamy karmel z masłem na gładką masę, dosypujemy wiórki kokosowe i mleko w proszku. Lepimy z nich kuleczki, które obtaczamy w wiórkach lub posypce cukrowej." http://kuchnia-polska.wieszjak.polki.pl/wielkanoc/213255,2,Kajmak.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

I to mi się podoba;] bez pieczenia....

mleko w proszku takie zwykle, niebieskie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Mam kilka swoich sprawdzonych ciast bez pieczenia ;)

Mleko obojętnie czy niebieskie czy łaciate ;) (akurat u mnie jest łaciate) - byle było W PROSZKU, a nie granulowane :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

no to po świętach się zgłaszam do Ciebie Aga:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

ok :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

RAFAELLO

20 dag wiórków kokosowych
kostka masła
szklanka cukru
pół szklanki wody
25 dog mleka w proszku
2 płatki wafla
opcjonalnie migdały całe (ja robiłam bez migdałów)

zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Ostudzić. Wlać do miski i dodać pozostałe składniki ( wiórków 10 dag, wafel pokruszyć). Wymieszać i odstawić na ok 30 min do lodówki.
Jeśli dodajemy migdały to trzeba je sparzyć i obrać ze skórki.
Formować z masy kulki, wkładać migdał do środka i obtaczać w wiórkach.
Smacznego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

mama b ja robię rafaello w formie ciasta, oba są przepyszne:)
Rafaello bez pieczenia:
-herbatniki Petit buere
-0,5l smietany 30%
-0,5 l smietany 36%
-2 białe czekolady
-1 op. biszkoptów 120gr
-1 op. wiórek kokosowych
-1 cuk.waniliowy,śmietan-fix, płatki migdałowe uprazone
Blaszkę wyłożyć folią alumniową, na to poukładać herbatniki,
Śmietanę 30% wlać do garnka,wkruszyć czekolady, podgrzać wszystko, na koniec dodać pokruszone biszkopty i wiórki kokosowe, wymieszać polać ciepłe na herbatniki, poukładać drugą warstwę herbatników i schłodzić w lodówce.Można dodać namoczone wcześniej rodzynki 1opakowanie.
Śmietanę 36% ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem, polać na herbatniki, posypać płatkami migdałowymi wcześniej uprażonymi, chłodzić w lodówce:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Rafaello na biszkopcie:)
-3 jaja
-3/4 szkl. mąki (pół ziemniaczanej, pół tortowej)
-1/2 szkl. cukru
-2 łyżeczki pr. do pieczenia

Białka ubic, dodac cukier, żółtka, na końcu mąki z proszkiem, wylać na blachę, piec 20-30 min w 180st.

-2 białe czekolady milka najlepiej
-2 śnieżki
-śmietan-fix
-śmietana 36% 500ml
-żelatyna 2 płaskie łyżki rozpuścić w 1/2 szkl. wody gorącej
-2 op. wiórek kokosowych
-rodzynki namoczone 1 op.

Białą czekoladę rozpuścić na parze, schłodzić
-2 śnieżki ubić w 1 szkl.mleka ze śmietan-fixem,
-w drugiej misce ubić kremówkę, dodać ubitą śnieżkę, zmieszać,dodać białą czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i ostudzoną zelatynę, wymieszać delikatnie drewniana łyżką, wylać na biszkopt, posypać wiórkami kokosowymi uprażonymi lub płatkami migdałowymi też uprażonymi:) schłodzić w lodówce:) do masy śmietanowej mozna dodać jeszcze 1 czekoladę białą pokrojoną w małe kosteczki, wtedy jest słodsza ale bajecznie chrupie jak się je:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

Bardzo dziekuje.
Nastawiam sie na rafaello po świętach:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

hop hop, dla 'poszukujących ' mogę polecić ciasto łabędzi puch -super, osoby lubiące kokosowe smaki będą zachwycone..jedyne co bym zmieniła-to upiekłabym ciutek wyższy biszkopt..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

justi bardzo prosimy o przepis:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

chyba jest tylko 1 przepis
np tu

http://przystole.blox.pl/2013/08/Labedzi-puch.html

myślę, że ewentualnie można dać ciutek mniej masła (dla liczących kalorie) i ogólnie kremu wychodzi dużo :) ale nie jest ciężki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wasze ulubione ciasta - szukam 'nowych smaków'

przepis z ktorego ja korzystam robiąc łabędzi puch

ŁABĘDZI PUCH

SKŁADNIKI

BISZKOPT
4 duże jajka (6 małych)
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

KREM DO ŚRODKA
2 czerstwe bułki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag wiórków kokosowych
250 dag (oddzielić łyżkę masła - będzie potrzebna do masy wierzchniej)
kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol

MASA NA WIERZCH
1 łyżka masła
10 dag wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru

1 słoik dżemu np. z czarnej porzeczki, jagodowy.

Puszysty biszkopt ! Zawsze się udaje. Ważne w tym przepisie jest to aby produkty dodawać do siebie w odpowiedniej kolejności, mianowicie:
Oddzielić białka od żółtek, żółtka razem z proszkiem do pieczenia i octem wymieszać łyżeczką w kubku - mikstura zacznie rosnąć, nie denerwować się :)
Białka ubić na sztywno Dodać cukier - ubić, Dodać "miksturę" z proszku, octu, żółtek - ubić, Dodać mąkę i budyń - lekko wymieszać łopatką.
Przelać do formy (ja robie na prostokatnej blaszce to jest niższy, jeśli na okrąglej to będzie wysoki biszkopt) wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta (ciasto będzie trzeba przekroić). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika.
Piec 170stopni, ok 15 - 20 min. (do suchego patyczka)

W międzyczasie przygotować masę. Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka.Pozostawić do czasu aż bułki nasiąkną wchłaniając mleko. Rozdrobnić je dokładnie widelcem. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż masa będzie jednolita i gęsta (konsystencja gęstego budyniu). Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć z miękkim masłem, następnie stopniowo dodawać masę z bułek, ucierając do gładkości, na koniec można dodać kieliszek ajerkoniaku.

Masło rozpuścić, dodać wiórki kokosowe i cukier uprażyć na patelni na złoty kolor i zostawić do ostygnięcia masę wiórkową.

Biszkopt przekroić, spodnią część posmarować dżemem, nałożyć trochę więcej niż połowę masy bułkowej, położyć biszkopt, nałożyć masę bułkową, posypać masą wiórkową i odstawić do lodówki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam ciasto marchewkowe! Robię z tego przepisu - http://babskiswiat.pl/post-267-ciasto-marchewkowe-w-wersji-bez-glutenu-laktozy-i-cukru-.html Jest bez cukru i bez glutenu, ale jest przepyszne!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowanie musisz wypróbować sernik creme brulee. Może nie jest to ciasto, które szybko się robi ale warto poświęcić czas, jest obłędne ! ^^
Ja korzystam z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_creme_brulee/przepis.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rzadko robię ciasta z kremami. Sama bardzo je lubię, ale mąż nie przepada. A sama nie zjem przecież całej blachy ciast. Nie ma takiej opcji ;)

Tak więc najczęściej piekę albo jakieś smaczne pączki, albo piernik albo kruche ciasteczka. Ostatnio praktycznie co tydzień robię faworki chrust:
https://www.przepisy.pl/przepis/faworki-chrust

Staram się zawsze robić porządną partię, ktora miałaby wystarczyć na następny dzizeń, ale jak dzieci i mąż się do tego dorwą to zjadają wszystko naraz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ooo! Jak dawno nie jadłam chrustów! Muszę to nadrobić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo lubię torcik Daim... Więc znalazłam przepis i zrobiłam sama :) jest pyszny :) http://www.mojewypieki.com/post/szwedzkie-ciasto-migdalowe-z-batonikami-daim
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko musi być też bardzo niezdrowy. Te batoniki nie mają najlepszego składu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

urodziny w restauracji (3 odpowiedzi)

Witam. Planuję zrobić 30-te urodziny dla rodziny i paru znajomych w jakimś barze lub restauracji...

przepisy na szybkie sałatki:) (42 odpowiedzi)

Cześć dziewczyny, jutro mam gości i chciałabym zrobić jakieś 2-3 dobre sałatki o niewielkiej...

Gdzie w Gdańsku kupię móżdżek cielęcy? (11 odpowiedzi)

Orientuje się ktoś gdzie w Gdańsku mogę kupić móżdżek cielęcy?