• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolejna część miasta ożyje dzięki gastronomii?

Łukasz Stafiej
25 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Na osiedlu Brabank łącznie będzie działać kilka lokali gastronomicznych. W pobliskim Muzeum II Wojny Światowej kolejne. Na osiedlu Brabank łącznie będzie działać kilka lokali gastronomicznych. W pobliskim Muzeum II Wojny Światowej kolejne.

Mało kto słyszał o ulicy Stara Stocznia zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Niedługo to się pewnie zmieni, bo w najbliższych miesiącach w okolicy powstanie małe zagłębie gastronomiczne. Pierwsze restauracje już działają, otwarcia kolejnych są planowane.



Czy zamierzasz odwiedzić restauracje przy ul. Stara Stocznia?

Zagłębia gastronomiczne powstające w okolicy nowych inwestycji deweloperskich to bardzo wyraźny trend ostatnich lat. Najlepszym tego przykładem jest wrzeszczański Garnizon, gdzie w ciągu dwóch lat otwarto kilka barów i restauracji. Szereg lokali z powodzeniem funkcjonuje również na parterze apartamentowców przy takich ulicach, jak Szafarnia czy Szeroka. W przyszłym roku planowane jest otwarcie centrum gastronomiczno-rozrywkowego we wrzeszczańskim browarze.

Dzięki niedawno oddanej do użytku inwestycji mieszkaniowej Brabank nowe życie zyskać może także ulica Stara Stocznia. Mało kto pewnie słyszał o tej części Gdańska, choć tak naprawdę znajduje się ona niemalże po sąsiedzku ze ścisłym centrum turystycznym miasta przy Długim Pobrzeżu i tuż obok Muzeum II Wojny Światowej zobacz na mapie Gdańska. Na parterze budynków otwarto właśnie pierwszą restaurację - śródziemnomorsko-francuską Correze.

  • Restauracja Correze jest pierwszym lokalem, jaki powstał na osiedlu Brabank.
  • Guga Sweet już działa, niebawem ruszy Guga Spicy.
- Okolice Starej Stoczni mają potencjał - uważa Piotr Sadowski, szef Correze. - Po pierwsze jest to miejsce nad wodą, a to ogromny plus zarówno dla spacerujących mieszkańców, jak i turystów szukających ciekawych widoków. Po drugie, sąsiedztwo Muzeum II Wojny Światowej, które niebawem ruszy, będzie ogromnym magnesem.
Zobacz wystawę stałą w Muzeum II Wojny Światowej


Marta Szymczak, rzecznik prasowy dewelopera Invest Komfort, do którego należy inwestycja, informuje, że w Brabanku powstało 29 lokali usługowych. Deweloper nie posiada jednak dokładnych informacji, ile z nich zostanie przeznaczonych na gastronomię, ale nieoficjalnie mówi się o co najmniej kilku.

Oprócz Correze, na terenie Brabanku obecnie funkcjonuje jeszcze cukiernia Guga Sweet. Ta sama firma w marcu planuje otworzyć również restaurację Guga Spicy. Na osiedlu działać będzie również restauracja Stara Stocznia. Jeszcze inny właściciel ma w planach otwarcie dwóch lokali pod szyldem Motlava.

- Restauracja Motlava serwować będzie tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. Dania będą przygotowywane z polskich produktów, własnego wyrobu lub zakupionych od lokalnych gospodarzy. Będziemy specjalizować się m.in. w pieczonych mięsach. Podawane będą polskie alkohole i wina. Jedną z atrakcji mają być weekendowe obiady w stylu rodzinnej biesiady - mówi Rafał Lipiński, który lokal otwiera przy współpracy z Waldemarem Lipińskim. - Otwarcie planujemy na marzec. Z kolei późną wiosną otworzymy Motlava Bar - śniadaniowo-lunchowe bistro i kawiarnię, która wieczorami zamieniać będzie się w koktajl-bar.
Również w budynku Muzeum II Wojny Światowej nie zabraknie gastronomii. Na najwyższych piętrach - czwartym i piątym - powstaną odpowiednio: restauracja i kawiarnia z widokiem na panoramę Gdańska. Dwie przestrzenie barowo-kawiarniane będą również działały na poziomie -3, przy wyjściu z wystawy stałej.

- Przetargi na lokale jeszcze nie ruszyły, ale zakładamy, że wszystkie lokale zaczną funkcjonować jeszcze przed tegorocznym sezonem letnim - informuje Alicja Bittner z Muzeum II Wojny Światowej.
- Myślę, że m.in. dzięki parkingowi przy muzeum i wygodnemu dojazdowi od ul. Wałowej coraz więcej ludzi właśnie od tej strony będzie zaczynać zwiedzanie historycznego Śródmieścia Gdańska. A przy okazji będą odwiedzać tutejsze lokale. Kładka na Ołowiankę, która niebawem powstanie, również przyniesie korzyści - Stara Stocznia będzie dla wielu przystankiem w drodze do filharmonii - dodaje Sadowski.

Miejsca

Opinie (109) 2 zablokowane

  • przepraszam, ale (7)

    kiedy jakieś lokale zaczną powstawiać w Osowej. Jak człowiek chce zjeść coś dobrego, to musi się wybrać do innej dzielnicy :(

    • 3 6

    • w sypialniach sie śpi nie je

      więc nie liczył bym na coś fajnego na osowej...

      • 11 0

    • kupiło się mieszkanie na wygwizdowie to trzeba ponosić konsekwencje (4)

      Osowa to wioska za lasem, tak było kiedy byłem młody w latach 60. i tak zostało do dziś. To, że pobudowano tam mieszkań i domów a w międzyczasie powstała obwodnica to nic nie zmienia. Przykro mi, ale taka jest rzeczywistość, a każdy wie, że na wsi można spotkać jedynie wiejską knajpkę, czy gospodę a nie lokale na poziomie. Jak chcesz mieć to co mają ludzie w mieście to musisz kupić mieszkanie 30% droższe, ale w cywilizowanej części miasta.

      • 9 1

      • (3)

        Wyobraź sobie, że w Osowej moja rodzina mieszka od pra pra pra dziadków jak nie dłużej. Duża część terenu należała kiedyś do nas, mamy tutaj domy i jesteśmy związani z tym miejscem.

        Na całą dzielnice jeśli chodzi o lokale gastronomiczne jest kebab, pierogi i sushi. Stoisk w centrum handlowym nie liczę, bo kto by chciał tam jeść. Dziwi mnie brak fajnych knajpek, mieszkańcy Osowej to osoby w większości zamożne i do dobrych restauracji na pewno by powracali.

        • 0 0

        • To otwórz sama jakąś wykwintną restaurację i przestań biadolić

          Skoro to taki pewny biznes i na pewno miałby klientów to nic tylko zacząć zarabiać na tych podobno bogatych mieszkańcach.
          A jak nie to niestety trzeba się przeprowadzić do Wrzeszcza, Oliwy albo Śródmieścia i żyć jak człowiek.
          Problem w tym, że tych bogatych mieszkańców Osowy na to nie stać, bo tam nieruchomości są droższe o 20-30 procent niż na wsi za obwodnicą.

          • 0 0

        • (1)

          Skoro mieszkacie tam od pradawnych dziejów to tym bardziej powinnaś wiedzieć że to była wioska jeszcze 30 lat temu, gdzie dla przeciętnego gdańszczanina mieszkanie tam było jak zsyłka na sybir. To że pobudowali bloków i domów to co za różnica jak nadal nic tam nie ma? Osowa to to samo co Banino, Kokoszki, Klukowo i inne. Wiocha jak wiocha tylko domów więcej niż w Borkowie.

          • 0 1

          • jak bedziesz sie uczyl i ciezko pracowal to moze bedzie cie stac na dom w tych dzielnicach, a i matce bedzie lepiej jak sie wyprowadzisz z kawalerki w falowcu

            • 1 0

    • jest bardzo elegancka restauracja "Malinowy Ogród"

      • 3 0

  • piękny budynek (1)

    nie rozumiem tych negatywnych opinii, chyba wynika to ze zwykłej zazdrości. Jestem mieszkanką Gdańska i dla mnie ta inwestycja jest imponująca - to jest świetny przykład zagospodarowania podupadłych terenów i nadania im nowego blasku, na wzór tego co dzieje się w Berlinie. Bryła jest świetnie wkomponowana w otoczenie. Widok z okien musi być przepiękny. Ludzie, na co narzekacie? Mnie też nie stać na taki luskus, ale przynajmniej jestem obiektywna. :) Cieszcie się, że miasto pięknieje.

    • 12 14

    • Podzielam Pani opinię w Gdańsku jestem 2 razy w miesiącu od 30 lat mieszkam w Berlinie ale Gdańsk to nastał uważam najpiękniejsze miasto.Mam mieszkanie nie daleko i jest to częste miejsce spacerów z żoną. Ludzie zapominają jak wyglądało to miejsce jeszcze parę lat temu.Brzydka pętla autobusowa nie czynne od lat zakład pracy parę barakow i blaszanych garaży. Teraz to miejsce nabiera nowego znaczenia.Należy mieć tylko nadzieję że ceny w gastronomii nie będą wzietymi z kosmosu .

      • 5 3

  • zagłębie gastronomiczne

    O polszczyzno kochana, jakaś Ty trudna ! "Zagłębie", to relikt komunistycznej propagandowej nowomowy. Politycy i ich propagandziści mówili:Łódź = zagłębie włókiennicze, Sopot=zagłębie turystyczne, Gdańsk=zagłębie stoczniowe, Żukowo=zagłębie drobiarskie itd. Wszystko się tym debilom kojarzyło z zagłębiem. A zagłębie jest tylko jedno: Zagłębie Dąbrowskie. Autor / autorka powyższej notatki nie pamięta oczywiście czasów propagandy komunistycznej, ale chodził(a) do szkoły. A tam niedouczone nbauczycielki, które mówią bez mrugnięcia okiem np. "w roku dwutysięcznym siedemnastym" lub "25 luty" przygotowały adepta(adeptkę) do uprawiania propagandy współczesnej. Stary język, a jaki przydatny !

    • 5 5

  • trzeba iść z duchem współczesności

    Dla mnie Brabank to ciekawa inwestycja w centrum miasta. Trzeba iść z duchem współczesności, ale też nawiązywać do historii danej lokalizacji. Na taką inwestycję trzeba tez patrzeć perspektywicznie, bo za 10 lat okolica będzie nie do poznania. Co do restauracji jestem ciekawa, co zaproponują, bo to wstyd, że na całej Długiej i głównym mieście nie ma miejsca z dobrą kuchnią polską czy regionalną, którą można polecić turystom. Mam jednak nadzieję, że Brabank to zmieni.

    • 11 5

  • GUGA FOOD (2)

    Ślędzę od dłuższego czasu poczynania knajpy GUGA, jestem ich fanką i ogłaszam, że będzie to moje miejsce na ziemi ..." moje miejsce" :)!

    • 2 8

    • Ja też ślędzę Justynę

      • 0 0

    • Zamieszkaj tam właścicielko...

      • 0 0

  • Hmmm... Odpowie mi ktoś na moje pytania?
    Skąd nazwa "gastronomia"? Jaka jest etymologia tego słowa?

    • 2 1

  • Correze (3)

    Polecam z całego żołądka! Świetny szef kuchni z niesamowitą filozofią gotowania. Przepyszna cebulowa i obłędne Petit Pate. Ceny jak na taką jakość posiłków naprawdę rozsądne.

    • 4 9

    • A czynsz płacisz?

      • 2 0

    • super polecam jeszcze bardziej

      • 1 2

    • to danie na "p"... to inaczej petting?

      • 2 1

  • Tradycyjna Kuchnia Polska

    w nowoczesnym wydaniu.
    Czyli schabowy w rozmiarze mikro, ale z lalibą lekko wędzoną w oparach absurdu i roszpunce ze sfrustrowanymi młodymi ziemniakami pod kołderką z westchnień i marzeń za jedyne 160 zł. Plus kompot ze świeżo wyciśniętych o północy kwiatów paproci za 50 zł. I klimatyczne dychę od głowy.

    • 11 2

  • Motlava

    Qurqa co za nazwa -zart niskich lotów - tak się kurka kończy przedawkowanie sojowego latte

    • 4 2

  • To jest syf zlikwidowali stocznie żeby lokale otwierać nóż sie otwiera!!!

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane