Dogmat o "lepsiejszości" wszystkiego "tam" niż "tu"

U podstaw durnej transformacji leżał durny pogląd michnikowszczyzny, pozbawionej ciągłości z polską tradycją kulturową, oparty na nie wiadomo jakiej logice, iż warto zrezygnować z produkcji przemysłowej i jej rozwoju w Polsce w imię abstrakcyjnej ideologii o rzekomo "wolnym" handlu i "lepsiejszości" towarów produkowanych nie "tu" lecz "tam". Należy zauważyć, że pogląd ten, wbrew faktom empirycznym, takich jak bezprecedensowe kilkunastoprocentowe bezrobocie, nadal cieszy się sporą popularnością, szczególnie wśród lemingów.

I tak, w imię abstrakcyjnej "wolności handlu" przehandlowaliśmy, bądź pozwoliliśmy im przehandlować naszą wolność realną. No, może nie całkiem , bo została nam jeszcze wolność wyboru między klepaniem biedy na bezrobociu "tu" albo wyjazdem na zmywak "tam". I w ten oto sposób, zamiast Polakami staliśmy się "tu-bylcami", siłą roboczą dla kolonialnej metropolii. Gratuluję wyboru i dobrego samopoczucia.

Mam w związku z tym postulat - niech ta michnikowszczyzna przeprowadzi się "tam" zamiast siedzieć "tu". Ale gdzieby oni znaleźli "tam" takich frajerów do wycyckania. I to jest odpowiedź na pytanie dlaczego tu pozostają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Dogmat o

a co byś chciał produkować w Polsce? Czołgi, broń, amunicję i nimi handlować na świecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Hal:
Polska przez wiele lat była dosyć liczącym się na świecie producentem broni i całkiem niewykluczone, że czołgi, które obecnie walczą w Syrii, powstały w Łabędach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polska dalej jest liczącym się producentem uzbrojenia. Nasze czołgi są na wyposażeniu wielu armii, m.in. Indii i Pakistanu.
Kontekst mojego postu był inny. Biorąc pod uwagę brunatne poglądy zetjoty, nawiązałem do Niemiec lat 30-tych, które dźwignęły swoją gospodarkę dzięki przemysłowi zbrojeniowemu. Zaczęli od eksportu broni, a skończyli na wywołaniu wojny światowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tradycja dwudziestolecia postpeerelu wskazuje najwyraźniej, że najbardziej powszechną dziedziną produkcji była i jest produkcja Halewiczów. Niestety rynek zbytu ograniczony może być do Korei Płn. i niektórych republik środkowo-azjatyckich jak Turkmenistan czy Tadżykistan.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Halewicz jest jeden ^_^ Akurat twoje poglądy kwalifikują cię do odwiedzenia Korei Płn:)

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Karol Nawrocki vel Tadeusz Batyr (12 odpowiedzi)

Niedawno w ogólnopolskich mediach toczyła się i toczy dyskusja dotycząca osoby niejakiego Karola...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

Jak uczucia po wynikach wyborów? (12 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...