Ekstremalna Droga Krzyżowa

Temat dostępny też na forum: Ekstremalna Droga Krzyżowa
Zapraszamy na piątą edycję EDK Gdynia, która będzie miała swój start 11 kwietnia 2025 o godzinie 20 po Mszy Świętej spod parafii pw. Chrystusa Miłosiernego w Gdyni Redłowie. Ekstremalna, bo idziemy całą noc w warunkach nieprzewidywalnych. Idziemy by stać się lepszymi ludzmi, zaczynając właśnie od siebie.Dwie trasy do wyboru:- Trasa żółta św. Józefa licząca 34 km.Gdynia Redłowo > Kalwaria ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cos mi tutaj nie leży

EDK stawia na skrajność - duchowość przez cierpienie. Okej, może i wyjście ze strefy komfortu to dobry impuls do refleksji, ale czy koniecznie trzeba cierpieć, żeby się rozwinąć? Retoryka stawiania wymagań, ból, nie komfort, zmaganie - jak z kampanii rekrutacyjnej do GROMu, a nie z zaproszenia do modlitwy. Czy naprawdę duchowość musi być ubierana w narrację quasi-militarną?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie

Nikt nikomu nic nie każde, nic nie musisz. Każdy odkrywa/spotyka Boga inaczej. Nie trzeba iść ubranym w moro. To sposób na usłyszenie własnego sumienia, w ciszy i samotności. Jak ktoś nie potrzebuje, nie idzie. Jak ktoś chce - próbuje tak, może się uda, może coś się zmieni. Z reguły każdy ma coś za uszami. Niektórzy traktują EDK jak pokutę. Byłem kilka razy i nie widziałem, żeby ktoś cierpiał. Można przeżywać w sercu i do czegoś dojść, a można mieć odciski i nic z tego nie wynieść oprócz czarnych paznokci u stóp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Globaltica 2025 (3 odpowiedzi)

Boban Marković Orkestar, Chico Trujillo, Mercedes Peon "Deixaas" oraz Kapela ze Wsi Warszawa z...

3x3 Molo Sopot (3 odpowiedzi)

To będzie gorący początek lipca! Druga edycja turnieju 3x3 w samym sercu Sopotu nadchodzi...

Silent disco na plaży (3 odpowiedzi)

Przywitaj lato tańcem pod gołym niebem, piaskiem pod stopami i muzyką, którą Ty wybierzesz!Już 21...