Referendum czyli NIC

Czy referendum ogólnokrajowe jest wiążące?
Jest, ale nie jest wskazane w ustawie kogo dokładnie mają wiązać jego postanowienia (bezpodmiotowość)

Ile jest czasu na wprowadzenie zmian?
Nie ma określonego limitu.
Zwrot "niezwłocznie" nie zawiera określonego przedziału czasowego, zupełnie jak zwrot "nigdy" (logika, zbiory logiczne)

Kto ma stworzyć przepisy zgodne z postanowieniami referendum?
Nie ma takiej instytucji. W praktyce nikt nie jest wyznaczony do dokonania zmian, ani sejm, ani senat, ani organy adm. centralnej ani samorządowej

W jaki sposób mają powstać instrumenty umożliwiające realizację postanowień referendum?
Nie ma takich mechanizmów

Referendum = zbiór luźnych sugestii które można spokojnie, w świetle prawa olać
Tak rycerz bez rąk i bez nóg
Atrapa demokracji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Problem tkwi w tym, że w Polsce nie prowadzi się rzetelnej debaty publicznej, tak jak to robiono w czasach I RP, gdy na lokalnych sejmikach ustalano pewne kwestie, które rozpatrywano potem wyżej, na Sejmie krajowym, bo brakuje właściwego forum. Przecież tzw. iii RP nie była państwem demokratycznym, bo transformacja ustrojowa została przeprowadzona faktycznie w trybie zamachu stanu, bez pytania ludzi o cel, tryb i zgodę. Formalna demokracja miała tylko fasadowy charakter.

A referendum mogłoby odegrać poważną rolę choćby jako okazja do szerokiej debaty o zasięgu krajowym. Bo przecież innego forum debaty dostępnego dla szarego człowieka nie ma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakie to jest straszne !!! Taka kompromitacja !!!! Jak żyć ????
„Głupi lud” pogubi się teraz do reszty.
Pan Duda znany z nocnych gwałtów na Konstytucji nagle sobie o niej przypomniał i zapragnął ja zmieniać.

A w moim bloku mieszka facet, który bije żonę, ale jak sobie przypomni to czasem jej przyniesie kwiatka.
Taka mentalność.

Naród czeka teraz z niecierpliwością na orędzie abdykacyjne pana dudy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najgorsze, że przez jakieś głupie referendum Paweł znowu zaczął pić. Nie chce mi się sprawdzać, czy to nie fake. Idę spać

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytania w referendum z d..y więc może lepiej że nie będzie , bo jak można łączyć w jednym pytaniu NATO i EU ? Na poczekaniu wymyśliłbym lepsze i ważniejsze pytania :/ a to w większości polityczna papka...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Patriotyczny obowiązek nakazuje nie kolaborować z bolszewikami.
W zwiazku z powyższym jedyną właściwą postawą byłoby pójść na referendum i przekreślić całą kartkę.

Z przyjemnością obserwuję jednak tę wewnątrzbolszewicką wojnę na gooowniane kulki.

Z terrorystami się nie rozmawia i nie współpracuje.

"A w moim bloku..."

Kurczę a ja naiwnie sądziłem że ludzie sukcesu, którzy odnieśli życiowy sukces nie mieszkają w blokach mając za sąsiadów hołotę bijącą żony.
Co za rozczarowanie. Mój świat zadrżał w posadach. :-)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja np. wolę apartament niż dom.
Pytanie czy taki budynek można nazwać blokiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cross: masz pozdrowienia i szacunku wyrazu od Zygmunta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To, gdzie ja mieszkam nie ma kompletnie znaczenia. Nie, nie mieszkam w bloku.
Celowo użyłem sformułowania „w moim bloku”, bo znam twoją skłonność do umawiania się.
Wiedziałem, ze zwrócisz na to uwagę.
Poza tym faceci bijący zony zwykle mieszkają w bloku.

Nie rozczarowałem się.
Wpis dotyczył kierunków bolszewickiej polityki, ale ty potrafisz opisać tylko to, co widzisz, czyli sam palec.

Miałem napisać ludzie z wyższych sfer, którzy odnieśli życiowy sukces ale się zakręciłem.
No i cały misternie budowany wizerunek legł w gruzach gdy w chwili roztargnienia napisałeś że mieszkasz w bloku z hołotą. Wiedziałem też że będziesz znowu onanizował się nad oglądaniem palców.
Bądź bardziej kreatywny.

Prawda budynek o którym piszesz zwie się apartamentowiec. Ale biorąc pod uwagę jakiego kalibru sukces odniosłeś, wid, iałeś coś takiego tylko z okien tramwaju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Napisałem, ze to, gdzie ja mieszkam nie ma kompletnie znaczenia.

Ja wielokrotnie pisałem że tworzysz propagandowe brednie. I mimo że to prawda nic sobie z tego nie robisz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zobacz, jaki to uroczy chłopiec. Szukał latami kolegów w necie, organizował herbatki zapoznawcze, potem chciał się spotykać ale zaproszenia były na brzydkim papierze, potem terminy złe, teraz mierzy wszystkich własną nieudaczniczą miarą, myśli że w zyciu można być tylko robolem.
Faktycznie analogia do starca jest mocno zauwazalna. Jak pisał Gdynianin to musi być tatuś i synalek.

Prawda, chłopcze jak ci się ogląda apartamentowce z okien tramwaju?

>I mimo że to prawda nic sobie z tego nie robisz.

Nie tylko ja sobie nie robię.
Większość osób na forum traktuje cię z przymrużeniem oka.
Forum to nie miejsce na umawianie się, na priv czy nie na priv.

Prawda, chłopcze jak ci się ogląda apartamentowce z okien tramwaju?

Komentarz na poziomie nastolatka. Bezradność plebsu.

"Komentarz na poziomie nastolatka."

Fakt. Taki komentarz to zwykłe g*wniarstwo. Sęk w tym że tuly tu piszesz tylko takie komentarze. Jak choćby "Bezradność plebsu". Tym sposobem chciałem Ci to tylko uwidocznić. Baw się więc dalej. Sam.

"Większość osób na forum traktuje cię z przymrużeniem oka."

Ciebie za to mistrzu merytoryki i ciętej riposty w jednym wszyscy biorą serio. Do tego stopnia że masz własne wątki o bolszewikach w których piszesz tylko ty i twój przydu*as.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Albo jesteś tak mało rozumny albo udajesz.
Strofuj swojego zioma łowczego starca.

Trochę nie kumam. Niby kreujesz się na człowieka z wyższych sfer, a siedzisz całymi dniami na forum i zachowujesz się jak regularny troll i psychofan mający misję. Jedno z drugim kłóci się tak bardzo że nie może być prawdą. Jesteś po prostu popaprańca który żyje dla internetowych napi***alanek. A że ja i w życiu i na tym forum mam inne priorytety to baw się dalej sam. Sajonara.

>Trochę nie kumam.

To fakt.

Od lat prezentujesz zupełnie co innego. Wątpie żebyś miał życie realne.
Koledzy z forum widać przestali wpadać na herbatkę.

Hurrraaaaa!
Zawsze chciałem mieć własnego, osobistego psychofana. Takiego co będzie się ciskał po swoim małym zapuszczonym mieszkanko i rozbijał talerze gdy mu nie pójdzie internetowa napi**dalanka. I w końcu jest.
Pisz, pisz maleńki. Im więcej tym lepiej. Przednia zabawa.

Wiesz co frustracie, udaj się do psychiatry, bo potrzebujesz pomocy pilnie.
A sorry, na NFZ się długo czeka, a 200 zł nie masz z pewnoscią :)
A może papa pomoże? Oj, zapomniałem :) papa to stary menel :)

Na nic więcej cię nie stać?
Wysil się trochę bo tą cienką żenadą psujesz całą zabawę. :-)))

@Cross, normalnie zaczynam się zastanawiać czy jeśli facetowi pęknie jakaś żyłka i umrze bo w porę gumki nie poluzuje
to czy jest taka możliwość że będzie się o nas prokurator pytał? XD
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Eeeetttttaaammmm. Bolszewicki prokurator uzna to za śmierć naturalną. ;-)))

Raczej za selekcję naturalną ;)

O synalek już nie wie jak się obronić. Papa ci pomoże :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do rozbicia ilu talerzy zmusiła cię narastająca frustracja?

Inne tematy z forum

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (4 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...