szacowane koszty - prośba o opinię/pomoc

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Witam, noszę się z zamiarem zakupu mieszkania. 71m2, 3 pokoje, osobna kuchania (jest możliwość wyburzenia ścianki i połączenia kuchni z dużym pokojem ), łazienka i osobno WC. Jestem bardzo niedoświadczony w tej kwestii, dlatego piszę na tym forum.
Ile pieniędzy przeznaczyć na doprowadzenie mieszkania do stanu urzytkowego - łazienka 100%, wc 100%, kuchnia 100%- no i oczywiście podłogi , kadfelki i zabudowa na korytarzu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc - ewentualny kontakt mailowy - wojtek_gda@wp.pl.

Z góry dziękuję za pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: szacowane koszty - prośba o opinię/pomoc

średnio trzeba liczyć 1000 zł/m2 wraz z wyposażeniem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale mieszkanie to stan deweloperski czy z wtórnego i w jakim stanie jak z wtórnego?
Mi 68m2 wyszło 50 tyś z umeblowaniem (kuchnia za 3k a nie za 20k), przy czym nie kupowałem rzeczy najtańszych, tylko przyzwoite w przyzwoitej cenie (panele Balterio, ceramika Tubądzin, AGD Bosch itp).
Poza kaflami wszystko robiłem sam. Z wtórnego jak remontowałem kawalerkę 32m2, to 50 tyś nie starczyło.

Witam , najlepiej będzie jak ktoś kto się zna na branży zrobi kosztorys na miejscu , usługi remontowe 500-633-630 zapraszam

Ktoś kto się zna zrobi kosztorys na miejscu. Ciekawe jak. Trzeba zrobić przedmiar, dane wrzucić do NORMY PRO, podać ceny materiałów, koszty roboczogodziny, narzuty. Tego nikt nie zrobi rzetelnie na miejscu. Z resztą jak robię kosztorysy to nigdy nie pojawiam się na miejscu, wystarczy projekt.

tzw. "kosztorysy na miejscu" robią naciągacze w stylu "remonty domowe alex z ekipą".

Żeby zrobić prawdziwy kosztorys trzeba mieć przede wszystkim tytuł magistra inżyniera budownictwa i być członkiem stowarzyszenia kosztorysantów budowlanych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

kubuś nie przesadzaj ,żeby zrobić kosztorys w oparciu o knr nie treba mieć tytułów

Zależy od materiałów jakie chcesz wykorzystać. Od ich ceny. Polecam sprawdzić wymiary każdego z pomieszczeń i poszukać czegoś ciekawego w sklepach z tego typu materiałami. Będziesz wtedy miał dokładny kosztorys jeśli można to tak nazwać.

Inne tematy z forum

wiertarko wkrętarka jaka? (37 odpowiedzi)

Czy jest może jakaś wiertarko wkrętarka, która nie kosztuje dużo a jest godna polecenia? Chodzi...

Kamień dekoracyjny w dużym pokoju? (44 odpowiedzi)

Planujemy położyć na głównej ścianie pokoju. Jak Wam się podoba? Czy mogę na nim powiesić telewizor?

Farby do ścian i sufitów- proszę o poradę (128 odpowiedzi)

Witajcie Proszę o pomoc- muszę wymalować mieszkanie, swoje pierwsze, mam dość skromny budżet i...