tabletki przewciwbólowe - ciąża

cześć jestem w ciąży i moj lekarz polecił mi, ze wrazie bólu mogę brać no-spę lub buscopan. Wiecie coś więcej o buscopanie? co to jest za lek na jakiej zasadzie działa no i najważniejsze czy jest polecany dla babek w ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: tabletki przewciwbólowe - ciąża

mi nospa niespecjalnie pomaga chociaż w ciąży zdarzało mi się ją brać, bo zwykłych przeciwbólowych tabletek przecież nie woln. wtedy tego buscopanu jeszcze nie znałam. mój mąż go stosuje na kolkę jelitową ;) i mu pomaga. na doz.pl (http://www.doz.pl/leki/p391-Buscopan) piszą, że mogą go stosować kobiety w ciąży, z resztą jak ci lekarz polecił to go słuchaj ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jest powlekany lek ( w przeciwienstwie do nospy ), któy dostaniesz w aptece bez recepty za około 10 zł. Wedlug mnie sprawdza sie na bol brzucha

w ciazy mozna brac tez paracatamol ktory jest bezpieczny dla dziecka , nospe bralam tez nawet 3 razy dziennie

mozesz poczytac tutaj:
http://www.buscopan.pl/com/pl/home.jsp
mi polecili to na miesiaczki, wydaje mi sie ze jest bezpieczny, ale tam pewnie wszystko dokladnie przeczytasz.

ja na bóle głowy(spowodowane skokami ciśnienia) albo bóle brzucha(+twardnienie) dostałam Relanium :)

w takich przypadkach mam brać 0,5 tabl. :)

Relanium jest lekiem przeciwlękowym, wybacz sugestie, ale może lekarz podejrzewa u Ciebie nerwicę.
Generalnie- jest to lek przeciwskazany w ciązy tzw kategoria D (kategoria A - lek bezpiczny) i stosowany tylko w stanach szczególnych np. zagrożenia zycia. Lekiem bezpiecznym dla Ciebie i Dziecka jest paracetamol(w pirerwszym trymestrze ibuprofen - chociaz wtedy leków najlepiej unikać). No-spa ze wskazań lekarza (na ból brzucha). Proponuje uważnie przeczytać ulotke i skonfrontowac wiedze z lekarzem prowadzącym. pozdrawiam.

Zarówno No-spa i buscopan to leki rozkurczowe - nie działają w każdym bólu. Nie wiem jaki ból masz na myśli.
Oba te leki są wskazane w ciązy tylko w razie konieczności, nie sa lekami całkowicie bezpiecznymi. No-Spa jest lekiem częsciej przepisywanym kobietom w ciązy, więc jest więcej danych dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania. Dla siebie (jestem farmaceutką) wybrałabym No-spe, jesli juz musialabym coś przyjmować.

no widzisz - moja lekarka uważa, że Relanium jest bezpiecznym lekiem :) i można stosować (oczywiście nie za często i w małej dawce) na różne dolegliwości - twardnienie brzucha, ból głowy, skoki ciśnienia itd.

nawet uczy tego swoich studentów :)

moja Mama będąc w ciąży też brała Relanium :P to było 29 lat temu i zalecił inny lekarz - "starej daty" ;)

a moja Lekarka należy do młodszego pokolenia (ok 40 lat)

jestem w 5 tc i zazywam buscopan 2 razy dziennie po 1 tabletce wszystko ze mna dabrze swietnie sie czuje wczesniej zazywalam no spa ale nie byla na tyle skuteczna pozdrawiam

Też nie jestem za no-spa, mam po niej niestrawność. Ja z kolei w ciąży brałam jedną tabletkę buscopanu dziennie i też mi pomagał. Miałam takie momenty w pierwszych tygodniach ciąży, że nie mogłam skorzystać swobodnie z toalety. Po buscopanie wszystko się rozluźniało i odczuwałam ulgę. Pozdrawiam ;)

Inne tematy z forum

Nieoperacyjne powiększenie biustu (3 odpowiedzi)

Cześć. Czy są może jakieś skuteczne ćwiczenia na to aby powiększyć nieoperacyjnie biust ?...

Mój facet szybko dochodzi (7 odpowiedzi)

Nie wiem czy powinnam się z tego śmiać czy nie, ale u mnie problem jest taki, że mój facet szybko...

Mały członek kompleks (9 odpowiedzi)

Czy ktos z Was równie ma ten kompleks? Sam od jakiegoś czasu zastanawiam sie nawet nad operacją....