umowa kupna mieszkania!!!!!!!!

!mam do Was pytanko!bo właśnie podpisaliśmy z biurem nieruchomości umowę przedwstępną dot kupna mieszkania.w poniedziałek mamy notariusza a później mamy isć załatwiać kredyt. czy najpierw podpisuje się akt notarialny a potem załatwia kredyt czy odwrotnie??? jeżeli nie dostanę kredytu to jest możliwość zwrotu zaliczki????aaaa...........i po fakcie dowiedzieliśmy się, ze mieszkanie jest zadłużone w spóldzielni mieszkaniowej na ok 40 tyś podobno z tego tytułu mają zajęcie komornicze.i po wpłacie naszej za mieszkanie mają wszystko uregulować. jak mam wszystko załatwić aby nie płacić czyjiś długów!!!??jeśli ktoś jest zorientowany w temacie to proszę o pomoc!!!!

anecia

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: umowa kupna mieszkania!!!!!!!!

anecia310 napisał(a):

> !mam do Was pytanko!bo właśnie podpisaliśmy z biurem
> nieruchomości umowę przedwstępną dot kupna mieszkania.w
> poniedziałek mamy notariusza a później mamy isć załatwiać
> kredyt. czy najpierw podpisuje się akt notarialny a potem
> załatwia kredyt czy odwrotnie??? jeżeli nie dostanę kredytu to
> jest możliwość zwrotu zaliczki????aaaa...........i po fakcie
> dowiedzieliśmy się, ze mieszkanie jest zadłużone w spóldzielni
> mieszkaniowej na ok 40 tyś podobno z tego tytułu mają zajęcie
> komornicze.i po wpłacie naszej za mieszkanie mają wszystko
> uregulować. jak mam wszystko załatwić aby nie płacić czyjiś
> długów!!!??jeśli ktoś jest zorientowany w temacie to proszę o
> pomoc!!!!

anecia310...przeczytaj dokładnie umowę przedwstępną, którą podpisałaś...najprawdopodobniej jest tam zapis, że jeżeli nie dojdzie do zawarcia umowy właściwej z przyczyn leżących po stronie kupującego, zaliczka przepada...to jest standard...wówczas zaliczki na pewni nie odzyskasz...chyba, że właściciele poszli Wam bardzo na rękę, ale bądź co bądź, na pewno wszystko jest zawarte w umowie, którą, z tego co piszesz, już podpisałaś...

nie jestem specjalistką od kredytów, ale z tego co wiem, aby starać się o kredyt wystarczy właśnie umowa przedwstępna, odpis aktu notarialnego, który stwierdza własność po stronie sprzedającego i wypis z księgi wieczystej-te dokumenty ma obowiązek dostarczyć Wam sprzedający.

przede wszystkim bardzo nie podoba mi się to, że o tym, że mieszkanie jest zadłużone w spółdzielni, dowiedziałaś się po fakcie i do tego na mieszkanie już położył łapę komornik!!! pod żadnym pozorem nie wierz w zapewnienia typu "jak już kupicie mieszkanie,to my spłacimy długi"...to bzdura...z tego, co piszesz,komornik prowadzi już egzekucję z tej nieruchomości i zapewniam Cię, że będzie ją prowadził nadal...do tego, pamiętaj dochodzą jeszcze koszty egzekucji, wynagrodzenie komornika...

zresztą, już w umowie przedwstępnej powinnaś była domagać się oświadczenia sprzedającego, że nieruchomość jest wolna od wszelkich obciążeń...dziwię się, że o to nie zadbałaś...ewidentnie zostało to przed Tobą zatajone...

moim zdaniem sprzedający nie jest wobec Ciebie uczciwy, uważaj, żebyś nie wpakowała się w kłopoty...widziałaś chociaż księgę wieczystą prowadzoną dla tej nieruchomości???ja bym od tego zaczęła...tam na 100% jest zapis o prowadzonej egzekucji...żeby się nie okazało, że nieruchomość nie jest zadłużona na 40 tys., a na 60tys....księgi wieczyste są jawne...to jest Twój obowiązek żeby zobaczyć jaki jest stan prawny tej nieruchomości...a skąd w ogóle wiesz, że to są jej właściciele???bo tak mówią???

przede wszystkim PRZECZYTAJ dokładnie umowę przedwstępną, którą podpisałaś!!!

napisz na tym forum :)

http://forumprawne.org/f,29.html

porady prawne darmowe , z pewnościa pomoga:)

No nie mogę! Super są te biura nieruchomości! Nie dość że zrzynają kasę od naiwnych to jeszcze nie powiedzą o wszystkim. Jak mozna po fakcie dowiedzieć sie że mieszkanie jest zadłużone? Jednak to prawda,że biura nieruchomości nie ponoszą odpowiedzialności za stan prawny mieszkania tylko "pośredniczą" w kupnie/sprzedazy mieszkania. Ludzie myślą że sprzedać lub kupić mieszkania to taka strasznie skomplikowana rzecz. Nic bardziej mylnego. My naszą kawalerkę sprzedaliśmy bez pośredników i nikt nas w jajo nie zrobił a i obecne mieszkanko kupiliśmy bez "pomocy" biura nieruchomości. Co to za problem przynieść ze spółdzielni bądż wspólnoty zaświadczenie o niezaleganiu za czynsz,gaz,prąd itp. i z sądu wypis z księgi wieczystej i iść do banku z kupującym lub sprzedającym i do notariusza. A ile pieniędzy można przy tym zaoszczędzić biorąc pod uwagę że biura za swe pośredniczenie biorą średnio 2 % wartości mieszkania. My sami kontaktowaliśmy się z naszymi nabywcami i nie było nam biuro do tego potrzebne. Szkoda,że tak mało teraz jest ogłoszeń bez pośredników,na szczęście my to mamy za sobą. Każdy robi jak uważa.
A odpowiadając na twoje pytanie,to najpierw należy spisać umowę przedwstępną i zapłacić zaliczkę,załatwić kredyt,a potem spisać umowę ostateczną u notariusza i przelać pieniądze na konto. Życzę powodzenia. Super biuro,ciekawe jakie.

my jak szukalismy mieszkanie rok temu za pomącą biura rekawek to Pani na wstępie nam powiedziała żeby omijać mieszkania zadłużone w spółdzielnii bo później są problemy, trochę dziwne że to biuro ukryło przed tobą taki fakt, nie za dobrze to o nim świadczy

Anecia nie czytałem wszystkich odpowiedzi do końca ale generalnie mam wrażenie że temat znam lepiej niż tzw ogół, napisz do mnie to ci pomogę sale3@wp.pl

anecia tak w skrócie jeżeli mieszkanko jest zajęte to znaczy że nikt a tymbardziej dłużnik nie może go sprzedać. Może to zrobic tylko komornik. Chyba że zwolni zajecie, no ale do tego potrzeba wniosku wierzyciela - czyli chyba spldzielni. I pewnie tak kombinuje pośrednik. Słowo kombinuje nie oddaje do końca kwalifikacji prawnej postępowania tego pośrednika. Jezeli jest jak piszesz tzn nic o zajęciu nie wiedziałaś w momencie podpisywania umowy to dlamnie oznacza że ten pośrednik jest przestepcą ponieważ oferuje ci mieszkanie którego zbycie jest niemożliwe nieinformując cię o tym .. to tylko wierzchołek spraw które tu trze4ba wyjaśnić. Genrealnie myślę, że sprawa jest do odkręcenia, chyba że ten pośrednik ma wójka w prokuraturze...

A mój znajomy kupił takie zadłużone mieszkanie i okazało sie że jest to możliwe i to on spłacił komornika .Ale to mieszkanie było bardzo tanie właśnie ze względu na ten dług...No i kupujący od razu o tym wiedział.Kupił je 2 lata temu i zarobił na nim 200 tyś.....To się nazywa mieć szczęście

no już wszystko wyszło na prostą drogę. mieszkanie fakt jest zadłużone u komornika, ale w umowie notarialnej wyraźnie zasnaczyliśmy,ze w pierwszej kolejności bedą zaspokojeni wierzyciele a na końcu sam sprzedający. poprostu będzie kilka nr kont, na które bank przeleje pieniądze. poki co załatwiamy kredyty. ehh.......

Inne tematy z forum

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (42 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

Wynajmować czy na kredyt brać... Jak żyć? (183 odpowiedzi)

Co lepsze, a może co gorsze..?! Bawić się w wynajem, spłacać czyjś kredyt czy już lepiej zacząć...

Gecco Deweloper (11 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...