Odpowiadasz na:

Re: Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc

a kaparów możesz zrobić super proste pierożki z tapenadą :) brzmi skomplikowanie ale już wyjaśniam jak zrobić.

do tapenady potrzebne są czarne oliwki (120-150g), łyżeczka kaparów, 2...
a kaparów możesz zrobić super proste pierożki z tapenadą :) brzmi skomplikowanie ale już wyjaśniam jak zrobić.

do tapenady potrzebne są czarne oliwki (120-150g), łyżeczka kaparów, 2 fileciki anchois i 2 łyżki oliwy z oliwek. to wszystko trzeba zblendować na jednolitą masę. można dodać trochę pieprzu ale już nie solić bo kapary i anchois są bardzo słone.

potrzebna też będzie pierś z kurczaka,którą trzeba pokroić w bardzo drobną kostkę i zamarynować w oliwie z oliwek i pokruszonej kostce rosołowej. Odstawić na 15 minut żeby się przegryzło.
Po tym czasie smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek.
Ciasto francuskie położyć na blasze (razem z papierem)i podzielić na spore kwadraty. Rozsmarować po całym kwadracie tapenadę, nałożyć wystudzonego kurczaka i zlepić pierożki. Kształt dowolny :) można zlepić w prostokąty albo w rogaliki. posmarować pierożki roztrzepanym jajkiem, lekko oprószyć pieprzem, bazylią i oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut :)

za to sól truflowa najlepiej smakuje do grillowanych mięs, pieczonych ziemniaków i jajek (jajecznica lub jajko sadzone). to po prostu sól morska z dodatkiem trufli :)
ah, super jest jeszcze łosoś polany oliwą z oliwek i posypany ową solą.rybkę tak należy zapiec albo zrobić na parze :)
rozwiń

10 lat temu ~ciachozkremem
  • Polityka prywatności