ADIDAS Sprzedawca Klif Gdynia

jaki jest sens zatrudniania studenta jesli oferuje się umowę o dzieło?
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudnie/adidas-sprzedawca-klif-gdynia-orlowo-ogl4006536.html
można przecież zatrudnić dowolną osobę- koszta takie same.. ktoś nie grzeszy inteligencją w tej firmie, to już chyba jakiś rasizm selektywny, poza tym czy stanowisko sprzedawcy kwalifikuje się do umowy o dzieło? wydaje się że to łamanie przepisów :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ADIDAS Sprzedawca Klif Gdynia

" Przez umowę o dzieło przyjmujący zamówienie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła, a zamawiający do zapłaty wynagrodzenia. Umowa o dzieło jest umową: zobowiązującą, odpłatną, wzajemną oraz konsensualną. Warunkiem zaistnienia umowy o dzieło jest określenie w umowie dzieła jakie ma wykonać przyjmujący zamówienie. Dziełem może być dowolna rzecz, utwór (np. program komputerowy)."
sprzedawce tez sie kwalifikuje. Dlaczego student? moim zdaniem chodzi im o to bardziej zeby pracownik byle w wieku studenta niz aby konieczenie sie uczył.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"sprzedawce tez sie kwalifikuje"

Nie w przypadku pracy w sklepie, czyli w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę. Poza tym co wg Ciebie będzie dziełem w tym przypadku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzielem moze byc sprzedaz produktow,nie wiek ukladanie ubran....pracodawcy daja rade wszystko obejsc
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mylisz się - układanie (jeśli zastosowany jest taki zapis) ubrań kwalifikuje się jeśli już to pod umowę zlecenie.
Umowa zlecenie - wykonywanie
Umowa o dzieło - wykonanie
Różnica jest subtelna, ale jest.

Pracodawcy mogą sobie wpisać co chcą w umowie, ale i tak taki sprzedawca może złożyć wniosek o ustalenie stosunku pracy.

Polecam lekturę Kodeksu Pracy, w tym przypadku szczególnie art. 22 § 1.

Przez przypadek dałem Tobie łapkę w górę;)

Zatrudniając na umowę zlecenie/o dzieło studenta nie odprowadza się składek...

Odpisałeś na mój post, więc to do mnie? Ja wiem, jakie korzyści mają pracodawcy z zatrudniania studentów (przy umowie o dzieło nawet nie-studenci nie odprowadzają składek), staram się jedynie wyjaśnić, że w przypadku pracy sprzedawcy w sklepie nie ma zastosowania umowa o dzieło. Oczywiście obie strony mogą się zgodzić na takie rozwiązanie - i moim zdaniem to nawet lepiej, szczególnie gdy w zamian za to pracownik otrzyma choć trochę wyższe wynagrodzenie netto, niż gdyby miał zlecenie/o pracę i odprowadzał wszystkie składki. Oczywiście nie każdemu będzie to pasowało, w końcu umowa o pracę wiąże się z różnymi przywilejami, ale dla osób młodych, które będą widzieć upadek ZUS-u zanim jeszcze wybiorą się na emeryturę, jest to IMHO dobre rozwiązanie. Tutaj jedynie "czepiam się" kwestii formalnych i zgodności takiego postępowanie z KP.

przy umowie o dzieło NIKOMU nie odprowadza się skłądek- nie musi być student
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tu nie chodzi o wiek tylko o to, o co chodzi jak nie wiadomo o co chodzi.
Czyli o pieniadze.

Studentowi nie trzeba odprowadzac skladek zdrowotnych, na ZUS, ...
a "normalnemu" pracownikowi "niestety" tak.

Kolega piętro wyżej wyjaśnił, ja też o tym wspomniałem - przy UoD nie odprowadza się składek na ZUS, jedynie podatek 18%, do tego najpierw odlicza się koszty uzyskania przychodu 20% lub 50%.

Tak więc dla pracodawcy zatrudniającego na UoD koszty netto/brutto wynagrodzenia są takie same, niezależnie od tego czy zatrudni studenta, osobę niepełnosprawną, emeryta, czy też kogoś kto nie spełnia żadnego z tych warunków i nie może liczyć na żadne przywileje podatkowe.

Czyli tu nie chodzi o pieniądze, chyba że w ogłoszeniu jest błędna informacja i zamiast UoD dostaje się np. zlecenie.

Inne tematy z forum

fundacja fly (48 odpowiedzi)

Zauważyłam ogłoszenia dotyczące pracy w tej fundacji na tym portalu - zdecydowanie odradzam! PIP...

Praca za granicą. Niemcy (9 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

Praca K2 Dystrybucje (31 odpowiedzi)

Czy ktoś wie co to jest warto tam iść na rozmowę ?