APEL - Proszę przeczytać

Witam Panie i Panowie.

Drodzy poszukiwacze pracy, apeluję o rozsądek !

Nie wysyłajcie drogą e-mailową swoich danych osobowych rzekomym firmom oferującym pracę.

Radzę ignorować ogłoszenia w których występują darmowe domeny kont e-mail, nie jest podany adres/dane osobowe firmy/pracodawcy bądź też w samym ogłoszeniu występują błędy merytoryczne, interpunkcyjne a także ortograficzne.

Podejmując pracę u ludzi, którzy zamieszczają tego typu ogłoszenia ( na oko ok. 80 % ofert portalu), możecie być pewni, iż zostaniecie wy.ani na umowę, a niekiedy i na samą kasę. Nie wspomnę już o tym jak Wami będą pomiatać.

Drugą kwestią, którą chciałem poruszyć, to fakt, iż ktoś kto zamieszcza tego typu ogłoszenia nie zawsze tak naprawdę szuka pracownika. Jego zadaniem jest wyłudzenie od Was danych osobowych, które przecież widnieją na Waszych aplikacjach, czy też w panelu poczty e-mail.

Wówczas zaczynają się pojawiać spamy na Waszych skrzynkach e-mailowych, dostajecie pocztę do domu, zachęcającą do pójścia na pokaz akcesoriów kuchennych, czy też dzwoni do Was na telefon przedstawiciel firmy X i usiłuje wcisnąć usługę Y.

Rozumiem Waszą desperację i chęć podjęcia pracy. Jestem osobiście w tym samym położeniu co Wy, ale naprawdę lekceważcie tego typu ogłoszenia, to za jakiś czas na portalach z ofertami pracy zrobi się przejrzyście i będzie można się po nich poruszać ze swobodą. Bo na razie to jest jeden wielki kanał, tak jak na Naszym rynku pracya właściwie "rynku pracy".

Ignorujcie cwaniaków szukających taniej siły roboczej na tzw. czarnucha,, bądź też umowę śmieciową a także wyłudzaczy danych osobowych.

Niech Ci co oferują przysłowiową miskę ryżu zatrudniają u siebie w firmach własne dzieci, a nie ludzi co mają na utrzymaniu mieszkania i rodziny ! 10 zł netto na godzinę w oparciu o umowę o pracę to dzisiaj niemal mityczna stawka, a przecież to kropla w morzu potrzeb...no ale rudy i tak w TVNie robi dobrą minę do złej gry.

Pamiętajcie rodacy, tak długo jak będziecie się godzić na spartańskie warunki, tak długo one będą istniały.

Rozumiem że wielu nie ma wyboru, pracowało za 8 zł/h, dziś pracuje za 6 zł/h a za rok za 4 zł/h, a za 5 lat za dolara dziennie jak Chińczycy, przy stałym wzroście cen na wszystko co tylko można kupić.

Trzeba ludzie wyjść na ulicę, a nie dawać się dymać !!!

PS: Drodzy pracodawcy apeluję również o to, abyście z łaski swojej zamieszczali szczegóły w ogłoszeniach. Wybrzydzacie, przebieracie w aplikacjach, oczekujecie od ludzi nie wiadomo czego, a Wam się nawet stawki nie chce w ogłoszeniu zamieścić jaką oferujecie.

Pozdrawiam

Bartosz
popieram tę opinię 120 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: APEL - Proszę przeczytać

Dobrze napisane i popieram w 100% .
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, to szczera prawda. Dziwny ten rynek pracy w Polsce. Bardzo zależy mi na szybkim podjęciu pracy, wysyłam mnóstwo ofert, ale odzewu żadnego. Czy to naprawdę jest nierealne, żeby podjąć pracę zgodną ze swoim wykształceniem i doświadczeniem - szukam pracy w dziale kadr, płac, administracji. Już nie daję rady, a do tego finanse, które niestety bardzo szybko sie upłynniają w przerwie "bez pracy".
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety Drogie Panie jest gorzej niż bym przypuszczał jeszcze te parę lat temu, jak ta cała beznadzieja zaczynała zbierać swe żniwa powodując iż ludzie popadali w marazm, w którym tkwią do dzisiaj.

Żyję podobno w Niepodległym Państwie, podobno w dodatku cywilizowanym i w miarę możliwości rozwiniętym.

Dlaczego więc schludne mieszkanie i kilku letni samochód nie jest w Polsce normą tylko marzeniem ściętej głowy ?

Geograficznie to my może i znajdujemy się w Europie, ale mentalnie to trzeba tej Naszej Polski szukać w domku z trzciny gdzieś w Burkina Faso.

Jestem Polakiem, urodziłem się w Polsce i tutaj chcę żyć...ŻYĆ, a nie egzystować, to jest różnica.

Niestety ani mi, ani wielu innym ludziom nikt nie daje na to szansy i będzie jeszcze gorzej, bo przecież firmy padają, bezrobocie rośnie etc.

Powymyślali Agencje Pośrednictwa Pracy,dzieła,zlecenia i mamy teraz szambo z tego powodu.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak trzeba z tym wyjsc na ulice, zbuntowac sie ale kto da radę nas wszystkich "uciśnionych " nakłonic do tego ????
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bezrobotny nie wyjdzie na ulice, bo nie ma na bilet do większego miasta.
A w razie czego to powiedzą w tv, że zamiast szukać pracy to my się umartwianiem zajmujemy.

Rząd mydli społeczeństwu oczy jak to Polska jest krajem rozwijającym się, zieloną wyspą itp. a tak naprawdę tylko daje zarobić swoim. Dzieciątka urzędników, partyjnych mają prace, a reszta może puszki zbierać, bo przecież żadna praca nie hańbi.

W mediach tylko " pie.....lą" głupoty o aferach w PSL, matce Madzi, gotowaniu, modzie itp.. Nie podejmują tematów rzeczywistych, no bo niby nie ma potrzeby. Nie interesuje nikogo jak jest naprawdę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam popieram w 100% , sam swego czasu byłem przez 15 lat pracodawcą ,ale to były inne czasy zatrudniałem ok 15 osób przy instalacjach elektrycznych .To były lata 1988-2003 u mnie pracownik - fachowiec zarabiał godne pieniądze ok 1/2 pensji górnika ,pomocnik o 30% mniej od montera,a dziś wykorzystują ludzi i każą pracować na śmieciowych umowach i za śmieciowe pieniądze.Chcieliśmy nowego ustroju to mamy! ,ale nie oto chyba chodziło.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzisiaj, to tak naprawdę na każdym stanowisku, w prawie każdym miejscu pracy oferują wynagrodzenie 1500 brutto. To jest chore. Rozumiem, że to miała być gwarancja, żeby nie otrzymywać mniej, ale z tego zrobiło się wynagrodzenie powszechne. Szukam pracy dosyć intensywnie od miesiąca, ale już coraz trudniej wykrzesać mi zapał i opisywać w listach motywacyjnych, jak to bardzo będę oddana swojej pracy - bo takie sformułowania stają się żałosne przy wynagrodzeniu 1100 netto. Posiadam prawie 15-letni staż pracy, jednak świadomość, że w pracy to tylko ja mam być stroną czynna, a pracodawca nic nie musi, bo przecież mamy kryzys i jest takie bezrobocie - sprawia, że cała istota pracy zaczyna tracić sens.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

...jeszcze zebyśmy potrafili tak sie zorganizowac i protestować jak potrafilismy w sprawie ACTA sie zbuntowac . Pomyslimy jak wyjsc na ulice jak zebrac wszystkich i zmienic cos w tym kraju bo bedzie coraz gorzej ..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba zrobić wydarzenie na facebooku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpowiadam na apel umieszczony w post scriptum.

Jeśli rekrutujemy na niskie, administracyjne stanowisko, to zawsze podajemy stawkę wynagrodzenia brutto. Tu nie "indywidualnych negocjacji" - proste biurowe czynności, jasne zasady wynagradzania.

Przy rekrutacji na stanowiska merytoryczne/kierownicze wynagrodzenie jest negocjowane indywidualnie i nigdy nie będzie podawane do publicznej wiadomości. Osoby, które aplikują na stanowiska merytoryczne, branżowe, doskonale wiedzą ile się średnio zarabia, a my wiemy ile możemy zaoferować w zależności od posiadanego doświadczenia/wykształcenia kandydata.

Oczekuje się zawsze jednego: rzetelnej pracy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ja pamiętam czasy, w których zarobki oferowane przez firmy były jawnie podawane do publicznej wiadomości - oczywiście nie twierdzę że to była reguła, ale pamiętam jak na niższych stanowiskach były jasno określone stawki, a i na stanowiskach kierowniczych nie raz były podawane.

Teraz jakieś podchody robią pracodawcy, no i te pytanie "ile by pan chciał zarabiać ?"...wiadomo jak najwięcej ! tylko kto mi zapłaci uczciwą sumę w Państwie przekrętów i bezprawia. Kiedyś się szło do firmy, usłyszało się oferujemy tyle i tyle, jak Panu pasuje, to podpisujemy umowę. Teraz to umowy dawać nie chcą, a w negocjacji o stawkę godzinową targują się o każde 50 groszy.

Już nie wymagam podawania stawek na stanowiska kierownicze, ja po prostu zmierzam do tego, iż stawki wszędzie są notorycznie pomijane ! Potem człowiek traci czas i kasę na paliwo, żeby na miejscu się dowiedzieć że oferowane wynagrodzenie ledwo starczy na czynsz.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety, to jest kwadratura koła i nie wiem, kto pierwszy oszukał; pracodawca, czy pracownik - ale gros sytuacji wynika z chronicznej nienawiści jednych do drugich, z tym że drudzy są siłą rzeczy zależni od pierwszych, a ci pierwsi (czyli pracodawcy) bywają bezlitośnie...a`priori...a pracownicy robią dokładnie to samo, również a`priori.

Stąd zbudowaliśmy zespół, który jest godziwie wynagradzany ale z całą bezwzględnością karany za:
- nielojalność
- bumelanctwo
- oszustwo
resztę można wybaczyć.

Mentalność prywaciarzy powstawała już w latach 70-tych, także cokolwiek byś nie napisał, to i tak niczego nie zmienisz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 17

Panie Halewicz.... nie szuka Pan może pracownika biurowego?? :> Jestem bardzo pracowita, sumienna i obowiązkowa :) A do tego piekę dobre ciasta ;) taki gratis :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na takie "dictum" nawet Pan Halewicz powinien rzec: zapraszam Panią na rozmowę :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przykro mi, ale dwa miesiące temu zatrudniliśmy pomoc biurową - póki co, sprawdza się ale nigdy nic nie wiadomo:) Będę miał Twoją propozycję w pamięci^^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

zawsze może zajść w ciąże łatwiej zwolnic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Generalnie zgadzam się prawie ze wszystkim - oprócz tej wzmianki o Chinach - tam jest dosłownie lepiej z każdym miesiącem - naprawdę - rozmawiałem z kilkoma Polakami, którzy z racji swej pracy często jeżdza do Chin - np. na wschodzie Chin za najniższą wypłatę można kupić ok. 350 - 400 paczek najtańszych papierosów - przeliczcie teraz jak z tym jest w Polsce (zonk, prawda ?). Praca Chinczyków za miskę ryżu to już prehistoria. Co do reszty - zgadzam się ze wszystkim - pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Generalnie to była ironia, ale czy przykład Chin był nietrafny ? Nie wiem i nie będę wnikał, nie byłem tam, jednakże domyślam się, iż są tam równi i równiejsi i łatwo sobie uzmysłowić których jest więcej.

Podałeś przykład Polaków tam mieszkających...ok, jednakże wiadomo, iż jadą Oni do firm z prawdziwego zdarzenia, niekiedy Europejskich czy też Amerykańskich korporacji posiadających tam swoje placówki. Jednak co z ludzmi robiącymi w fabrykach ubrania dla nike ? Im też się standard życia poprawił ? Ja w to szczerze wątpię.

Świetnym przykładem będzie Francja, z jednej strony znana z pięknych kurortów, centrów biznesowych i luksusowych osiedli, zaś na uboczach szerzy się bezrobocie, narkomania, prostytucja itd.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kończąc temat "chiński" - krótka historia: duże chińskie miasto - do dziewczyny ma jakieś wąty policjant - ona się odwraca i mówi do niego: "wal się", on spłoszony nic nie odpowiada - ot niby nic, a jednak wiele mówiąca scenka...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od siebie dodam, że Polakami wbrew pozorom łatwo jest rządzić - wystarczy ubrać zamordystyczne przepisy/nakazy w delikatną forme i wszytko "kupią" - dla kontrastu: jakis czas temu w Niemczech ogłoszono, że w nowym roku trzeba oszczedzać i płace realne spadną o kilka % - z miejsca w Berlinie odbyła się pólmilionowa manifestacja - a rząd Federalny musiał się gęsto tłumaczyć - w POlsce nikt by tego nawet nie zauważył. Tu i ówdzie mówi się, że "państwo polskie*" może "upaść" - w takiej formie jak dziś NIGDY nie upadnie - międzynarodowe korporacje, rózne Banki Światowe, MFW etc nie pozwola zginać takiemu tworowi jak "III RP" - Czy macie gdzieś na świecie bardziej uległych niewolników ? Wielcy tego świata chcieliby mieć więcej takich "Polsk" i doić, i cisnąć...

*
oczywiście de facto takie państwo nie istnieje - to co jest, to atrapa państwa
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szczera prawda, dzisiaj nie ma już żadnej autentyczności i wiarygodności. Wypierane z codzienności wartości kumulują tylko płytkość myślenia i po prostu ludzie, którzy chcieliby jakoś sensownie żyć stają się powoli poddani systemowi, którego przecież tak naprawdę nie potrafią zaakceptować. Nie daje się szansy na normalność i n ie potrafimy już cieszyć się codziennością. Ja już nie wiem, jak szukać pracy - wydaje mi się, że wszystko - każdy mój wysiłek - jest bezcelowy - ogłoszeń bardzo mało, wysyłanie cv nie daje efektów, za granicę nie chcę wyjeżdżać i jak tu żyć - a naprawdę chcę pracować.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

To prawda, iż składanie aplikacji kończy się osobistą porażką i będzie na rynku pracy jeszcze gorzej, mimo iż wydawać by się mogło, że już i tak jesteśmy gospodarczo 10 metrów pod mułem, który znajduje się na dnie zasyfionego bajora.

Rząd kładzie lachę dosłownie na wszystko, nie ma instytucji, które kontrolowałyby rynek pracy i nieuczciwych pracodawców. Mamy po prostu wolną amerykankę i to nie jest Aga Twoja wina. Jest za dużo chętnych, za mało miejsc pracy i to w prawie każdym sektorze !

Trzeba mieć na prawdę szczęście jak ktoś przeczyta Twój List Motywacyjny (jeden z trzystu nadesłanych), nie mówiąc już o zaproszeniu na rozmowę.

Wielokrotnie też oficjalna rekrutacja jest mistyfikacją i tak naprawdę nowi pracownicy do firmy przedostają się kuchennymi drzwiami.

Przykład nie z mojej branży, ale wystarczy spojrzeć na hipermarket...30 kas wybudowanych, jedna czynna, to idealnie oddaje fakt, iż cięcie etatów jest na hardkorowym poziomie w Polsce.

Najśmieszniejsze jest to, że wiele osób szukających pracy ma większe kwalifikacje i są bardziej kompetentne niż te osły w parlamencie, to najlepiej obrazuje absurd jaki Nas niestety otacza.

Spoko...będzie gorzej, zobaczycie...do momentu aż ludzie wyjdą na ulicę, wręcz walczyć, bo negocjacje to Sobie w d**ę możemy wsadzić !
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

"wystarczy spojrzeć na hipermarket...30 kas wybudowanych, jedna czynna, to idealnie oddaje fakt, iż cięcie etatów jest na hardkorowym poziomie w Polsce."

Jesteś pewien, że przyczyną są cięcia etatów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sugerujesz brak sensu otwierania 30 kas przez wzgląd na niedostatecznie dużą ilość klientów ? Jeżeli tak, to masz rację, jednakże 5 kas powinno być czynnych spokojnie, przynajmniej w tym hipermarkecie który mam na myśli, bo przy jednej robią się komunistyczne kolejki.

Sugerujesz brak sensu otwierania 30 kas przez wzgląd na niedostatecznie dużą ilość klientów ? Jeżeli tak, to masz rację, jednakże 5 kas powinno być czynnych spokojnie, przynajmniej w tym hipermarkecie który mam na myśli, bo przy jednej robią się komunistyczne kolejki.

jednak z założenia budowa 30 kas, to tak jakby 30 stanowisk pracy w zamyśle, chyba że są jakieś nakładane wymogi, ze musi być ileś kas (nie ważne czy czynnych czy nie) względem powierzchni sklepu ?

...tylko gdzie tu wtedy logika ?

logika wbrew pozorom jest-te kasy muszą być zakupione oczywiscie nie u polskiego producenta :) a czy beda potem wykorzystane to zupełnie inny temat.
Polak ma być mobilny i przemieszczac sie za pracą żeby nigdzie nie stworzyły się silniejsze więzi miedzyobywatelskie,w pojedynke nikt zadnemu systemowi nie zagrozi tak samo jak niegroźny jest człowiek obarczony rodziną i żyjący z dnia na dzień.Dlatego płace leca w dół za przyzwoleniem ekip.A w razie stworzenia się silniejszych czytaj groźniejsych więzi jest...Facebook -wystarczy kliknąc i na tacy masz podane kto z kim,jak jeden się wychyli polecą wszyscy znajomi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram ten apel w 100%. Moim zdaniem czas najwyższy wyjść na ulicę i naprawdę pokazać z kim oni tańczą. Miarka zaczyna się przelewać. Ludzie mający fach w rękach zaczynają uciekać z tego bagna. Szkoda mi tych z kredytami na 30lat. Dla państwa złodziejskiego to idealni kandydaci do dymania. Nie uciekną i będą siedzieć cicho, bo nawet nie mają jak pojechać pod sejm i czegoś podpalić, przecież od świtu do zmierzchu są w fabryce, żeby zarobić na ryż i ratę kredytu. Uważam że cały kryzys i rozdawanie kredytów nawet przedszkolakom było zaplanowaną misterną akcją władz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rządowi jest na rękę by wyjechali fachowcy. Polaków etaty zajmą tańsi pracownicy ze wschodu,a my zasilimy rynek zachodni za najniższe krajowe. W mojej miejscowości, a mieszkam blisko zatoki już zatrudniają Ukraińców. Na rękę 1200 zł i mogą przez cały tydzień realizować projekty unijne oczyszczania kanałów nawadniających pola.

czy na terenie trójmiasta istnieją firmy które zatrudniają na 8h dziennie ,czyli 160h miesięcznie ?. Z płacą netto 1500.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takich Firm na pewno jest sporo, tylko mógłbyś napisać czego generalnie szukasz, żeby ktoś mógł Ci pomóc.

Ja w swojej ostatniej Firmie pracowałem systemem 12 godzinnym. Dla mnie osobiście bomba, bo mogłem "manipulować" (w granicach zdrowego rozsądku oczywiście) swoim grafikiem co powodowało, iż jednorazowo nie wybierałem zbyt dużo dni z przydziału urlopowego, dzięki czemu mogłem sobie zaplanować i dłuższe wakacje i też dłuższe wolne np. na Święta :), a i tak jeszcze kilka dni urlopowych mi na nowy rok wchodziło do wybrania :).

No ale nie wszyscy lubią taki system, mi on akurat odpowiada, zwłaszcza gdy się ma przełożonych którzy idą w tych kwestiach na rękę.

a moze tak jednego pieknego dnia zorganizujmy happening...zbieramy sie w Sopocie pod domem rudego z walizkami i tobolami dajemy Donaldowi do zrozumienia,ze nie zarabiamy tyle co jego dzieci i wyjezdzamy z tego kraju. Nastepnie udajemy sie na lotnisko w Rebiechowie gdzie w punktach obslugi,informacyjnych poprosimy o podanie destynacji do krajow w ktorych mozna godnie zyc ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

AS dobry pomysł, stwórz taki temat w tym dziale:)

To jest jakis hipokrzym....
Szukam pracy od grudnia. Obecnie dorabiam w stoczni. Setki wyslanych CV a jestem po szkole sredniej, i co? nie dosc ze sie nie odzywaja to jeszcze kreca....
Popieram w 100 procentach

Krzysiek&AS

Jak popieracie tą akcję to załóżcie temat, w którym zmówimy się wszyscy w jednym miejscu i wykonamy wcześniej założony plan :)

Należy pozbyć się z hipermarketów produktów pochodzenia chińskiego i zastąpić go produkcją wykonywaną w naszym kraju. Tym samym pozbędziemy się taniej siły roboczej i tandetnych wyrobów.W Polsce powinny być warunki do pracy i tworzenia nowych miejsc pracy.Dosyć tych statków przywożących gotowe azjatyckie wyroby!!!!.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

upup :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

podpisuje sie pod tym ostrzegam przed zatrudnieniem w sklepie miesnym ,,sawa,, chyba ze lubicie byc trktowani jak biale murzyny,powodzenia

Bardzo ciekawa, prawdziwa i bolaco rażąca wypowiedź. Biedny ten nasz kraj, przez tą ułomność jaka stworzyli nam ...No własnie kto....pewnie i my sami. Szukanie pracy to ostatnio jakiś koszmar. Najlepiej byc niepełnosprawnym studentem nie obrażając nikogo broń Boze. Pozdrawiam wszystkich szukających normalności w tym kraju.

Inne tematy z forum

Flextronics Tczew - Opinie (16 odpowiedzi)

Za tydzień mam rozmowę w tej firmie na stanowisko operatora (giętarka) produkcji przez agencję...

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...