APEL do wyborców...
Apeluję do wszystkich wyborców, aby wykorzystać nadarzającą się szansę i zagłosować na Pawła Kukiza. Dlaczego na niego? Jest on kandydatem, którego głównym celem jest wprowadzenie w Polsce jednomandatowych okręgów wyborczych (dalej w skrócie JOW). Pokazuje on w kampanii, że jest do tego zdeterminowany i jak zostanie prezydentem to będzie to jego główny cel. Wbrew temu, co myślą niektórzy (np. Korwin podczas debaty) JOWy wcale nie gwarantują dostania się do sejmu mniejszym ugrupowaniom a nawet być może okaże się, że obecne partie będą miały znacznie większe posiadanie w sejmie. Co więc dają nam JOWy i dlaczego do tej pory rządzące partie tego nie uchwaliły? A no to, że wybrany poseł odpowiada przed wyborcami a nie przed szefem swojej partii!!! To jest to na czym nam wyborcom powinno najbardziej zależeć. Pokaże to na przykładzie: W obecnym systemie załóżmy, że wybraliśmy dwóch posłów z danego ugrupowania. Jeden z tych posłów zagłosował wbrew dyscyplinie klubowej za projektem zgodnym z jego obietnicami wyborczymi, drugi narozrabiał u nas w regionie i bardzo mocno naraził się naszym wyborcom, ale jest on bardzo zasłużony dla danej partii. Co się stanie przy następnych wyborach: pierwszego posła prawdopodobnie partia pominie przy ustalaniu list wyborczych, drugiego wystawi w innym okręgu wyborczym. Co by było gdybyśmy mieli JOWy: Pierwszy poseł mógłby z powodzeniem startować ponownie ze swojego okręgu nawet bez namaszczenia partii drugi raczej miałby nikłe szanse, żeby wygrać w nie swoim okręgu i raczej dana partia by go nie wystawiła: przepadł by w polityce. W ten sposób nasz sejm w przeciągu kilku kadencji oczyściłby się z miernot i szumowin a siła pojedynczego posła byłaby znacznie wyższa. W obecnym systemie do sejmu trafiają nawet ludzie, którzy zdobyli kilkaset głosów, bo na danej liście była jakaś jedna znacząca osoba (tzw. Lokomotywa).
Od razu też odpowiadam tym, którzy powiedzą, że to marnowanie głosu:
- wyborcy Komorowskiego, którzy głosują na zasadzie żeby tylko nie PIS: oddając głos na Kukiza macie szanse wyeliminować Dudę już w pierwszej turze. W drugiej, jeżeli by się tak zdarzyło, że będzie tak jak mówią sondaże to będziecie mogli zagłosować po swojemu i ja też do was dołączę.
- wyborcy Komorowskiego popierający PO: prawdopodobnie dalej i tak Platforma będzie rządziła ale miejcie na uwadze to że jeżeli zostaną wprowadzone JOWy to wy będziecie mieli kontrolę nad swoim posłem.
- wyborcy Dudy: i tak w drugiej turze ze względu na negatywny elektorat Duda nie ma szans na wygraną. Jeżeli chcecie by nie rządził Komorowski to popierajcie Kukiza on ma bardzo duże szanse w drugiej rundzie na pokonanie Komorowskiego (nie ma takiego negatywnego elektoratu jak inni). Swoją drogą nie widziałem jeszcze sondaży drugiej tury innych niż Komorowski-Duda.
- wyborcy Korwina: Jesteście w tej układance najważniejszym klockiem jeżeli nie poprzecie Kukiza to dalej będzie on mógł śpiewać Bo tutaj jest jak jest. Korwin niestety ma zbyt duży negatywny elektorat by w wyborach prezydenckich wygrać w drugiej turze.
- wyborcy innych mniejszych ugrupowań: pamiętajcie że tylko dzięki JOWom wasi czołowi kandydaci będą mogli się dostać do sejmu. Jestem po debacie pod wrażeniem pana Kowalskiego i pana Wilka. Zaapelujcie do swoich partii żeby nie marnowały głosów i poparły Kukiza.
- wyborcy PSL i SLD: dzięki JOWom skończą się stołki do dysponowania, więc pewnie was nie przekonam.
Od razu też odpowiadam tym, którzy powiedzą, że to marnowanie głosu:
- wyborcy Komorowskiego, którzy głosują na zasadzie żeby tylko nie PIS: oddając głos na Kukiza macie szanse wyeliminować Dudę już w pierwszej turze. W drugiej, jeżeli by się tak zdarzyło, że będzie tak jak mówią sondaże to będziecie mogli zagłosować po swojemu i ja też do was dołączę.
- wyborcy Komorowskiego popierający PO: prawdopodobnie dalej i tak Platforma będzie rządziła ale miejcie na uwadze to że jeżeli zostaną wprowadzone JOWy to wy będziecie mieli kontrolę nad swoim posłem.
- wyborcy Dudy: i tak w drugiej turze ze względu na negatywny elektorat Duda nie ma szans na wygraną. Jeżeli chcecie by nie rządził Komorowski to popierajcie Kukiza on ma bardzo duże szanse w drugiej rundzie na pokonanie Komorowskiego (nie ma takiego negatywnego elektoratu jak inni). Swoją drogą nie widziałem jeszcze sondaży drugiej tury innych niż Komorowski-Duda.
- wyborcy Korwina: Jesteście w tej układance najważniejszym klockiem jeżeli nie poprzecie Kukiza to dalej będzie on mógł śpiewać Bo tutaj jest jak jest. Korwin niestety ma zbyt duży negatywny elektorat by w wyborach prezydenckich wygrać w drugiej turze.
- wyborcy innych mniejszych ugrupowań: pamiętajcie że tylko dzięki JOWom wasi czołowi kandydaci będą mogli się dostać do sejmu. Jestem po debacie pod wrażeniem pana Kowalskiego i pana Wilka. Zaapelujcie do swoich partii żeby nie marnowały głosów i poparły Kukiza.
- wyborcy PSL i SLD: dzięki JOWom skończą się stołki do dysponowania, więc pewnie was nie przekonam.