AQUASFERA REDA!

czy ktos juz kupil mieszkanie w aquasferze! jakie tam sa ceny mieszkan!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: AQUASFERA REDA!

Witam,

Na moje oko jak wczoraj sprawdzałem w klatce A wystarczająca liczba fotokomórek na piętro to 6 sztuk i wszyscy byliby zadowoleni :) mogą one być umieszczone niedaleko lamp na suficie bez potrzeby ciągnięcia kabli na ściany :)

LUK > pytanie do Ciebie. Po co odkręcać te śruby na dole pod kaloryferami? Ma to być efekt odpowietrzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki, tak właśnie zrobię ;)

QueenOfDarkness zanim zgłosisz zobacz czy masz odkręcone zawory na klatce. Jak masz odkręcone zawory na klatce i dalej nie grzeje to być może przy cekolowaniu /malowaniu wykonawca zdejmując grzejniki zakręcił Ci zawory (pod każdym grzejnikiem na dole masz takie dwie śrubki) spróbuj je lekko rozszczelnić (ale lekko) wtedy usłyszysz jak wpływa woda do grzejników i po sprawie...zaczną grzać w ciągu kliku minut :) Jak mimo to nie działa, to dzwoń do kierownika budowy :)

Jak nie dziaała to faktycznie problem, trza by zgłaszać. Tutaj link do naszych pokręteł do poczytania, bez google sie nie obyło :)
http://www.oventrop.de/article.asp?art=1013066&sprache=PL#zubehoer

U mnie nic nie szumi ale i nic nie grzeje i to nigdzie. Chyba bez interwencji jakiej złotej rączki Redpolowej się nie obejdzie :/

u mnie szumi na 4 i na 5:)

Ja jeszcze raz odnośnie grzejników, u nas działają, ale faktycznie tylko jak na razie na 4 i 5, my mamy tylko taki mały problem że jak mamy odkręcone kaloryfery na 5 to strasznie z nich szumi, jak zmniejsze na 4 jest cisza. Też tak macie?

ciekawe od czego to zależy u mnie kaloryfer nie jest gorący żebym nie wiem jak go rozkręcała. działa na 4 i 5 ale to umiarkowane ciepło do gorąca im daleko.

a co z oświetleniem i pismem Grześka? Wszyscy wyrazili wątpliwości ale mam wrażenie że nikt nie zaproponował rozwiązania.
Co myślicie o tym, żeby w piśmie szczegółowo określić jakie mają być żarówki (firma/model) i ew tak samo z fotokomórką?
Widzę tu tylko jedną trudność: czy ktoś się na tym zna na tyle żeby wybrać porządny produkt?

dokładnie tak. Na jednym końcu grzejnika masz pokrętło, na drugim gwint, który trzeba lekko odkręcić, żeby odpowietrzyć (tylko najlepiej to robić z jakaś szmatką i delikatnie, bo na końcu jak juz się odpowietrzy poleci delikatnie woda z grzejnika...wtedy trzeba ponownie zakręcić zawór i po temacie)...

Na gałce do przekrecania są cyferki od 1 do 5, my instrukcji nie dostalismy ale na 5tce nie ma szans dotknąć kaloryfera bo jest tak gorący. Jak jest galka do krecenia po jednej stronie to po drugiej jest takie cos na klucz, to przekręcajac sie powinno odpowietrzyc ale nie dam sobie reki uciąć. My poki co nie mozemy sie przyczepic do kaloryferów.

A jak sie odpowietrza? Masz jakas instrukcje?

W Aquasferze jak odbieralem mieszkanie, nie dostalem zadnych papierow.

Gdy odbieralem poprzednie mieszkanie, dostalem informacje na temat termostatow, konserwacji zamkow, wentylacji, okien, nawiewnikow na oknach - wszystko w pakiecie dokumentow.

dzieciak mi się rozchorował więc chociaż wydawało mi się, że w domu jest ciepło, odkręciłam kaloryfer na 5 i... nic! Całkowicie zimny! Odpowietrzyłam go i zobaczę czy to coś da.

oblukałam grzejniki i nigdzie temperatur nie ma,może wykażę się teraz powalającą ignorancją ale gdzie to się sprawdza?

u mnie kaloryfer na 5 jest cieply a nie goracy. na 4 to chyba w ogole nie bedzie grzal.

to muszę się przypatrzeć pokrętłom bo szczerze mówiąc nie przypominam sobie żebym miała na nich temperatury jakieś.

Instrukcji również nie posiadam, może trzeba o nią poprosić tylko kogo?Semeko?Redpol? Inż Googla?

Jesli chodzi o grzejniki to musicie zwrocic uwagę jaka temperatura odcina doplyw ciepla przy danej cyferce na pokretelku. Jesli na 1 jest 18st a w mieszkaniu 19 to nie wlczy sie kaloryfer, jak na 2 jest 20st a w mieszkaniu 21st to tez sie nie wlaczy, rzadko sie zdarza gdy w mieszkaniu jest 25 albo 30st tak jak na galce termostatu pewnie ustawione, stad na 3, 4 czy 5tce ciagle grzeje a na nizszych nie, pytanie, czy ktos ma instrukcje do termostatu??? Bo ja nie mam :)

My też jesteśmy za tym żeby światło włączało sie na "czujki" przy wykrytym ruchu, poza tym rzeczywiści tych lamp jest troszkę za dużo na korytarzu.

Czujke instaluje sie na scianie, ale przewod musi byc prowadzony do zrodla swiatla. Tak przynajmniej jest na klatce bloku, w ktorym przez jakis czas mieszkalem.

A jak wygląda instalowanie takich czujek? To się "przykleja" do ściany czy trzeba większej rewolucji?

Fotokomórka fajna rzecz. Chyba faktycznie takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Pomyślałam sobie tylko że ktoś z mieszkańców musiałby współpracować z RedPolem w tej kwestii żeby nam jakiego badziewia nie kupili. Albo może w tym Grześkowym piśmie zaznaczyć konkretny model/firmę?
RedPolowi nie ufam za grosz, z resztą już chyba nie tylko ja się przekonałam że do najrzetelniejszych nie należą.

Ja tez podpisywalem tylko akt plus lokalizacje mieszkania i lokalizacje komorki. Zadnych innych dokumentow nie otrzymalem.

Pomysl by zawiesic czujki ruchu, ktore uruchamiaja boczne kwadraciki ze swiatlem (w ktorych zamieniamy wczesniej zarowki - jesli nie na LED to choc na energooszczedne) jest uwazam najlepszy!!!!
Dodatkowo wlaczanie swiatel na gorze przelacznikiem dla chetnych gdyby bylo komus za ciemno (lub w razie jakiejs awarii) tez jest wg mnie bardzo OK.

Trzeba liczyc sie z tym, ze tych czujek musialoby byc naprawde sporo - przy kazdym mieszkaniu, przy windzie, przy schodach, w dlugim korytarzu na dole itp - by zachowac ciaglosc siwecenia jak sie porusza czlowiek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Deweloper w Pucku (6 odpowiedzi)

Dzień dobry, planuje zakup mieszkania w Pucku i mam pytanie do Was. Czy ktoś może kupił albo...

Czy ktoś zna firmę verte invest? (5 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...