AQUASFERA REDA!

czy ktos juz kupil mieszkanie w aquasferze! jakie tam sa ceny mieszkan!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: AQUASFERA REDA!

z prawnego punktu widzenia coś takiego jak cisza nocna nie istnieje. Przyzwoicie i nie zakłócając spokoju należy zachowywać się zarówno w dzień, jak i w nocy. Sytuacje awaryjne się zdarzają, ale jak mówi porzekadło "koniec języka za przewodnika". Chcemy pohałasować nieco dłużej (nawet w dzień), zorganizować nocną imprezkę (choćby parapetówkę)- poinformujmy o tym sąsiadów. Mam małe dziecko więc w razie czego odtransportuję je do dziadków lub przygotuję dla niego jakieś atrakcje, żeby miało się czym zająć, jak nie będzie mogło zasnąć. Czasem zamiast narzekać naprawdę lepiej porozmawiać i wspólnie znaleźć rozwiązanie. A dobre relacje z sąsiadami to przecież super sprawa, bo taki sąsiad i mieszkania popilnuje, podleje kwiatki, czy nakarmi zwierzątko jak wyjedziemy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

lol - ja juz podpisalem akt tydzien temu, z roznych wzgledow u notariusza SEMEKO, takze sprawe mam z glowy :-) Ale jesli jest tanszy notariusz - to oczywiscie, skorzystac warto.

Skoro cisza nocna jest wszedzie tematem jasnym, to postarajmy sie wszyscy trzymac jej zasad. Poza cisza nocna obowiazuje kultura, takze nie zakladam, ze ktos bedzie wiercic od 6:01 bo mu sie cisza o 6:00 skonczyla. Oczywiscie zgadzam sie, ze w awaryjnej sytuacji i po 22:00 mlotka czy wiertarki mozna uzyc - ale to juz musi byc wtedy niemal sprawa naprawde pilna!

lol - nie chce sie czepiac i nie bierz tego personalnie do siebie, ale troszke warto zadbac o ortografie :-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie tak do końca lol z tą ciszą nocną nie ma przepisu ktory ustanawia jej czas z gory. Ona ma być i jej zakres czasowy ustanowic moze administrator budynku lub spoldzielnia-wiec jak jest ustalony od 6-22 albo od wprowadzone jakies przepisy dodatkowe trzeba sie tego trzymać. Niemniej jednak zapamietam sobie, że mozna wiercic o 6.01 :P.
Ja osobiscie uwazam, ze trzeba sie szanować,trzeba tez wziac pod uwagę, ze to juz nie jest budynek nie zamieszkaly. Druga sprawa to jest taka, ze niektorzy pracująi akurat w ciagu dnia od 8-16 nie mogą remontowac...

Dzięki kaja notariusz którego polecam jest faktycznie tani i AAA jak nie wieszysz do przejć się to niej i zobacz ile mogłesi zaoszczęcić ja tam wole poczekać tydzieni jak mi semeko prześle dokumenty i podpisze w rumi taniej o jakieś 600 zł i nie ma ukrytych kosztów po dzwoniłam a podem byłam osobiście podała mi taką samą stawke opłat i jeszcze mi napisała co ile będzie kosztowało wpis to KW PCC VAT hipoteka i.t.p

i tak po za temat
przypominam że CISZA NOCNA JEST
OD 22:00 do 6:00

więc sąsiedzi pokajcie se w ściany i tak nic nie wskuracie do 21:59 nie macie prawa nawed naszekać że ktoś wierci w ścianie czy głośno gra muzykę Wolności Tomku w swojim Domku a jeżeli jest małe dziecko do po sąsiedzku zapukać do drzwi i zapytać się czy moszna prosić o cisze po dziecko śpi i na pewno kaszty zrosumie pozdrawiam Chwilowo z Warszawy ale już nie długo wracam do mojeg kochanego Domku w Redzie :P

jeżeli chodzi o faktury z PlastComu to mi jasno powiedzieli, że nie przykładają zbytniej wagi do ich przesyłania. Są do odbioru u nich na miejscu, są do wglądu w internecie, a i tak każdy klient ma swoje unikalne konto na które dokonuje wpłat co miesiąc. Dlatego ja w ogóle na faktury uwagi nie zwracam tylko co miesiąc do 15- go płacę stałą kwotę i tyle.
Jeżeli chodzi o wiercenie czy wbijanie gwoździ po 20 to błagam, nie bądźmy upierdliwi. Parę tygodni temu z jednej strony oberwała mi się półka z płytami i trzeba było natychmiast ją przybić, żeby całość nie runęła na akwarium z rybkami. Była godzina 20.02 (patrzyłam na zegarek) do wbicia miałam jeden gwóźdź a i tak sąsiad zaczął mi walić w ścianę. Takie walenie w ścianę to moim zdaniem totalny brak kultury. Coś się nie podoba to warto się przejść i powiedzieć (w końcu mieszkamy na tym samym piętrze) a nie po chamsku walić w ścianę. Rozumiem, że są małe dzieci, które idą spać przed 20 (sama mam małe dziecko) ale bierzmy pod uwagę tych, którzy wracają z pracy grubo po 18 i też chcą coś w domu zrobić.
Na koniec pozdrawiam panią, która upodobała sobie parkowanie samochodu w taki sposób, żeby uniemożliwić wyjazd samochodom zaparkowanym na naszym mini parkingu przed wejściem do budynku. Chciałabym ją również prosić, żeby na wszelki wypadek zostawiała w widocznym miejscu numer na komórkę, żeby się skontaktować w sprawie OC, jak na przykład ktoś wyjeżdżając parkingu czy przejeżdżając porysuje jej samochód. Patrząc na karoserię jej samochodu można odnieść wrażenie, że Pani kolekcjonuje rysy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wybrałam tego samego notariusza:) Bardzo miła, rzeczowa kobieta.

ja też polecam tego notariusza http://www.notariusz-rumia.pl/
nie ma ukrytych opłat!

My za mieszkanie kupione za 235.000 w ubiegłym roku zapłaciliśmy ok 1700 zł bez wpisu do hipoteki a semekowski notariusz chcial 2500zł jest różnica! I nie musieliśmy tułać się aż do Gdańska i to najlepiej do godz 13. Nie polecam skubią jak mogą.

Poza tym drodzy mieszkańcy wysokość tasy notarialnej jest negocjowalna...Pamiętajcie o tym.

W takim razie zawracam honor za ten sam IP - tak sie domyslalem, ze to kwestia dostawcy internetu.

Jesli chodzi o terminy realizacji - nie znam konkretow, ale na spotkaniu u notariusza podpytalem pracownika SEMEKO - twierdzi ze blok nr 2 budowany jest zgodnie z planem, caly czas trwaja prace startowe przy rozpoczeciu budowy aquaparku, w tym osuszanie terenu. Powiedzial, ze zna plotki ze a to aquaparku ma nie byc a to ze sam developer ma taka a nie inna kondycje itp. - ale tak dziala rynek ze takie niusy dobrze sie sprzedaja i chodza jak swieze buleczki

Też mamy Plastkom i internet działa ok, gorzej z tv - zawiesza się.

Faktury dostaję regularnie ale na takim świstku że łatwo pomylić z ulotką, wrzucają luzem do skrzynki bez koperty. Parę razu o mało nie wywaliłam...

AAA - adres IP 46.151.136 to PlastCom i jak widac ma go więcej osób (np. Ja na domowym kompie)

Grzesiek - ja korzystam z PlastComu - i póki co jestem zadowolony z internetu... W sumie jedyny mankament jak do tej pory to faktury... dostarczają je nie regularnie...ale może to tylko ja mam takiego pecha

W piątek również jadę do rzekomej pani Notariusz od SEMEKO, kurcze ..trochę kicha że w Gdańsku.

Jeszcze jedno pytanie, w przyszłym tygodniu chciałbym podłączyć internet w mieszkaniu, macie jakieś doświadczenia względem PLAST-COM, czy też LIMES'a? TV póki co nie biorę, zależy mi tylko na internecie.

Czytałem też za polecenie otrzymuje się miesiąc gratis, może któryś z sąsiadów chciałby skorzystać?

I jeszcze jedna sprawa..czy ktoś wie jak, gdzie i kiedy będzie powstawał łacznik między budynkami? W dokumentacji coś takiego istnieje, ale nic nie słyszy się o terminach :)

Zauwazylem ze kilka roznych osob (rozne wersje wypowiedzi) loguja sie wg adresu IP 46.151.136.* Nie wiem czy to znow jakis pozorny ruch na forum, by wzbudzic sensacje czy tez ktorys z operatorow internetowych po prostu ma jeden adres IP dla wielu odbiorcow. Moze ktos sie orientuje?

Z gory przepraszam, jesli to pomowienie.
Ale nie chcialbym drugiego Konana :-)

Ja przy akcie notarialnym u notariusza SEMEKO przy mieszkaniu 209.000 z piwnica zaplacilem teraz niecale 1700. Ale wczesniej podpisywalem umowe przedwstepna w formie aktu not. i wtedy zaplacilem juz czesc taksy - niecale 900 zl. Takze razem koszt dla mnie to 2600, ale w tym umowa przedwstepna na moje zyczenie w formie aktu - to oznacza wyzsze koszty, ale bylem na to gotowy. Poza tym gdy mam umowe przedwstepna w formie aktu, do KW wpisywane jest roszczenie, ktore przy obecnym akcie musialo byc juz wykreslone - za to place dodatkowa oplate. Takze moja sytuacje trudno porownac z innymi stawkami podawanymi tutaj - jest nieco nietypowa.
Choc jak sprawdzalem w kalkulatorze oplat notarialnych to z tego co pamietam obsluga notarialnna przy mojej wartosci mieszkania to okolo 2300-2400.

aha bym zapomniałam pozdrawiam sąsiadów którzy po 20 wiercą w ścianach albo stukają młotkami

strasznie zdzierają niektórzy notariusze mieszkanie kosztowało nas 200 tyś - u notariusza w SEMEKO by wyszło z hipoteką jakieś 2200 ale znalazłam innego i za to samo weźmie tylko jakieś 1800 więc jest o dużo taniej, tylko co na dokumenty czekam aż prześle semeko ale to jakiś tydzień tylko potrwa więc się opłaca trochę poszukać, pozdrawiam lokatorów

Mieszkanie 299 tyś zapłata u notariusza semeko 2112zł bez hipoteki.

AAA a ile Ty zapłaciłeś za akt jeśli można wiedzieć?
Rozumiem że skorzystałeś z notariusza SEMEKO.

Ja chciałam również skorzystać z innego notariusza ale właśnie miałam obawy przed dodatkowymi kosztami...i dlatego zostałam przy tym z semeko.

Nie ma sprawy. Taksa jest wysoka ale niestety takie jest zycie.

Ja jestem juz po podpisaniu aktu u notariusza SEMEKO. Placilem takse, Vat i oplaty praktycznie zgodnie z kalkulatorem oplat notarialnych. Czy ktos juz tez podpisal, moze u taniego notariusza? Bylbym wdzieczny za podanie ceny mieszkania i poszczegolnych skladowych oplat wymienionych w akcie.

Niestety, miejsce na uwadze to, ze jak dzownicie do notariusza, on czesto podaje kwote samej taksy. I nie jest tak ze zapalcisz np. 1650 zl, bo do tego zotanie dolicozny vat i kilka innych oplat plus oczywiscie za wypisy. Notariusza tez sa rozni - czasem stosowana jest duza czcionka i interlinia, by stron aktu bylo wiecej...

Oki, oki zwracam honor :) myślałam o innym podatku :) ale taksa notarialna trochę duża, nie sądzisz?

Nie masz racji. Przy rynku wtórnym płacisz podatek 2proc od czynności cywilno-prawnych. Niezależnie czy to rynek wtórny czy pierwotny płacisz podatek VAT od taksy notarialnej gdyż usługi notarialne są obłożone podatkiem VAT.

Jak już podpiszecie akty, dajcie proszę znać ile zaplaciliscie i za co przy jakiej wartości mieszkania.

Inne tematy z forum

Czy ktoś zna firmę verte invest? (5 odpowiedzi)

Chodzi mi o jakość i współpracę?

Dobry i sprawdzony deweloper?? (17 odpowiedzi)

Witam. Zamierzam kupić mieszkanie w Gdańsku "Nowe" . Jakiego byście polecili sprawdzonego...

dom czy mieszkanie??? (429 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...