Re: AUTYZM - szukam lekarzy
~Mama roczniaka
(9 lat temu)
Szanowne Mamy, proszę o poradę - do kogo lepiej się wybrać na diagnozę cech autystycznych u dziecka, do dr Moniki Zielińskiej (CDiT), czy do prof. Pani Małgorzaty Marszałek (SPOA)? Synek zaraz kończy 13 m-cy. Mąż twierdzi, że na tak wczesnym etapie to wróżenie z fusów, IWRD zresztą też diagnozuje obecnie dzieci po 18 m-cu, jakie jest Wasze zdanie? Niepokoją mnie pewne zachowania u mojego dziecka: duże zainteresowanie okrągłymi rzeczami, uderzanie tyłem głowy o ścianę/meble, piętami o podłogę, gest "nie" powtarzany kilkukrotnie w ciągu dnia, częsta nadpobudliwość przy karmieniu lub przed snem, płacz przy zmianie pozycji ciała na leżącą, rzucanie zabawkami, uderzanie dłońmi w powierzchnie płaskie, krzycz na dworzu, gdy wózek stanie, nadwrażliwość dotykowa, niechęć do tulenia, problemy z usypianiem, karmieniem, bo wszystko rozprasza, uwielbienie mocnego bujania, zwykłe nie robi na nim wrażenie. Chciałabym te zachowania omówić ze specjalistą i w razie czego już rozpocząć pracę nad nimi - no chyba, że roczne dziecko tak może mieć i nie mam się co martwić.... Z tego, co czytam, ośrodek na Chopina nie ma zbyt dobrych, no ale z ciekawości się przejdę, szczególnie, że mam skierowanie od pediatry do poradni autystycznej (wizyta wyznaczona na grudzień, synek będzie miał wtedy 16 miesięcy). Będę wdzięczna za wszelkie sugestie...
0
0