Abonament RTV

Placic? Dostalam wezwanie na spora sume. I niby nie jest to zgodne z prawem, wiele juz na ten temat zostalo powiedziane, napisane, ale nie zmienia to faktu, ze strasza komornikiem. Nie chodzi o dyskusje, ze TVP jest BE, tylko o znalezienie zlotej odpowiedzi "placic czy nie placic"- bo oto jest pytanie....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Abonament RTV

A czy zgłaszałaś (rejestrowałaś) odbiornik?
Jeśli tak - to musisz zapłacić.
Jeśli nie - to na jakiej podstawie zostałaś wezwana do opłacenia abonamentu? Ktoś Ci robił wizję lokalną w mieszkaniu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zglaszalam. Wiem, wykazalam sie glupota nie z tej ziemi, ale... po kupieniu mieszkania, zglosilam odbiornik.....

Jaka uczynna dziewczynka :)
Nie dosć, ze sama sobie odpowiedziała na zadane przez siebie pytanie, to jeszcze się własciwie skomentowała :]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

aj! no to masz babo placek!

Czekajcie, Madre Glowy! Przyjdzie i na Was czas placenia abonamentu... Zobaczymy, jak sie wtedy bedziecie smiac.

"Zobaczymy, jak sie wtedy bedziecie smiac."

Wtedy nie będzie nam do śmiechu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli patrzymy na kwestię TVP i Polskiego Radia od strony systemowej to oczywiście abonament jest jedynym sensownym rozwiązaniem, oczywiście w rozsądnej wysokości do 150 zł rocznie.

To jest niedyskutowalny aksjomat, bo tak jak niezbędna jest sieć infrastruktury trasportowej - kolejowej i drogowej, tak równie niezbędna jest strategiczna infrastruktura komunikacyjno-kulturowa.

Warunkiem zasadniczym jednak jest odpartyjnienie mediów publicznych, co nie znaczy odpolitycznienie. Polityka jest dzialalnością strategiczną i musi być w mediach obecna, choć nie w formie bezpośredniej, nachalnej obecności polityków.

Kręcenie nosem na tę zasadę jest objawem buractwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem burakiem ??????????? Zetjot, a moze tak podpisz sie imieniem i nazwiskiem, a wtedy nazywaj kogos burakiem!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiecie co? Dlatego wlasnie coraz bardziej pewna jestem tego, zeby wyrzec sie obywatelstwa tego kraju, gdzie placi sie za cos, czego i tak sie nie uzywa- majac tv kablowa cyfrowa, nawet nie mam mozliwosci ogladania tego, za co tak slono kaza sobie placic. Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi- moze p. prezes chce kupic zonie/dziewczynie/konkubinie/partnerce zyciowej lub samemu sobie samolot za nasze pieniadze. Zyjemy w kraju Gdzie nie mozna anonimowo porozmawiac kulturalnie z ludzmi o doswiadczeniach, wymienic pogladami, gdyz od razu pojawiaja sie wyzwiska i innego typu epitety. To juz rece opadaja.... Przykre to. A najlepsze jest to, ze przy wyborze rzadzacych, nawet juz nie ma na kogo glosowac...... Zawsze to samo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę nie narzekać na kraj, tylko na polityków i to na konkretnych. A poza tym to nie sami politycy są inspiratorami tego polskiego badziewia, lecz establishment postkomunistyczny.
W związku z tym mam pytanie, czy poza narzekaniem zrobiła pani coś, żeby zmniejszyć bądź wyeliminować wpływy postkomuny. Samo nic się nie stanie i bulić pani będzie musiala coraz więcej, nie tylko na establishment polski ale jeszcze na europejski.

Twierdzi pani że nie ma na kogo glosować ? No to mam dla pani nowy wątek do poczytania, za chwilę. Polityczny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I czego się stroszycie???

Zetjot - czy Ty nawet w temacie abonamentu RTV nie mozesz otworzyc dzioba nie narzekajac na układ polityczno gospodarczy?

Abonentka - abonament RTV to nie polski wymysł. Istnieje w wielu innych krajach gdzie nawet nie jest uzależniony od "mania" odbiornika, tylko jest po prostu kolejnym podatkiem płaconym przez wszystkich bez wyjątku.
I tak ma też być u nas. Sensownie, czy nie - bez znaczenia.

Abonament istnieje od dziesiatek lat i nie ma sensu przypisywać go do konkretnej formacji politycznej. Choc nie da się ukryć, że mozna go przypisać do konkretnego ustroju tj. socjalizmu, który dzielnie u nas panuje od prawie dziesiątek lat :D

Moim zdaniem - abonament jest zupełnie zbędny. Jeśli maja istniec media "publiczne" niech będą finansowane z budżetu. Po jaki ch.. mnożyć byty w postaci abonamentu?

Nie da sie zrobić mediów "publicznych" całkowicie niezależnych i bezstronnych. Zawsze będą - w mniejszym lub większym stopniu - tubą propagandową tego, kto trzyma je za kasę :)

I dlatego - w moim mniemaniu - media publiczne są najzupełniej zbędne. Co rozwiązuje problem ich finansowania :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sadyl
Z choinki się urwałeś ? Boże Narodzenie już dawno minęło. Skąd się bierze taka a nie inna rola telewizji publicznej jeśli nie z ukladu ?

Media publiczne muszą być możliwie niezależne od polityków a więc nie powinny być finansowane z budżetu i zdane na widzimisię ministra finansów.

Bez mediów zaś publicznych bylibyśmy skazani na klony TVNów, Polsatów i samą popkulturę. Budowa infrastruktury państwowej czy to transportowej czy wodociągowej czy to energetycznej czy informacyjnej jest zadaniem wspólnoty państwowej. Bez tego pozostaniemy kolonią bez własnej kultury.

Kultura to jest system a nie skladanka z indywidualnych gustów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A gdzie ja coś takiego zasugerowałem ?
Powiedziałem jedynie, że negowanie tej zasady, ZASADY, jest objawem buractwa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A znalazł może ktoś jakąś ustawę pismo czy cos innego dotyczące odwołania się od płatności ?

Jakie by media nie były,nie muszą Ci się podobać,a Ty nie musisz posiadać telewizora,czy radia.
Zawsze możesz poprosić o rozłożenie na raty(chyba do 3 lat wstecz tylko mają prawo żądać,ale nie jestem tego pewien),a następnie wyrejstrować odbiornik.(nikt Cię nie zmusza żeby go posiadać).Sprawdzić to może tylko policja,na wniosek uprawnionego organu,ale wyobrażasz sobie żeby zaczęli sprawdzać czy każdy kto nie płaci,ma odbiornik?

Wszystko pięknie i ładnie, ale akurat obowiązujące przepisy nakazują płacić abonament, jeżeli masz w domu odbiornik gotowy do odbioru sygnału.
I nie jest ważne, czy oglądasz TVP czy tylko BBC.

Abonament radiowo-telewizyjny to idiotyzm.
Tak samo jak sprzedaż kanałów w pakiecie.
Uczciwie byłoby płacić za to czego słuchasz i co oglądasz.
Dostawca sygnału telewizyjnego dokładnie wie kiedy i co oglądasz. Nie jest problemem naliczać opłatę za to, co pobierasz. Tylko, że w takim przypadku ostałoby się 6 kanałów.

... ostałoby się 6 kanałów.

No, może 10, w porywach do 12 ;)

Vi zapomniałaś ,że facetom potrzebne byłyby jeszcze 3,4 i robi się pakiet.

Przypomina mi się konkurs w pewnym radio .
Spiker emocjonuje się .....hura wygrała pani telewizor 48cali ,
wymieniając wszystkie bajery jakie posiada, a z drugiej strony cisza.
Spiker się pyta ,co się stało,zamurowało kobietę?
A ona z płaczem.....Przez 6 m-cy namawiałam męża by wywalić
telewizor i kurna taka wygrana....załkała.
Fakt autentyczny
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Grajdołki (114 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Kawa czy Herbata - rano (197 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...