Akt chrztu

Temat dostępny też na forum: Wesele
Witam.11 sierpnia biore slub.Czy moge jechac po metryke chrztu 12 maja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

akt chrztu jest wazny bezterminowo, zwróc tylko uwage, zeby mial adnotacje bierzmowaniu w prawym dolnym rogu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Akt chrztu jest ważny 3 miesiące - info od 3 niezależnych księży
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze było ważne 3 miechy. Proboszcz też nas o tym uprzedzał żeby nie za szybko dokumenty zbierać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam :) I faktycznie warto zwrócić uwagę, czy masz na odwrocie aktu chrztu adnotację o bierzmowaniu. Ja nie miałam i musiałam iść do kancelarii parafialnej po osobne zaświadczenie, że bierzmowanie się odbyło- nie przegap tego ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

akt urodzenia rzeczywiscie 3 miesice ale chrztu nie bylo problemu, mialam taki sprzed pol roku, a maz prawie 30 letni.

Widocznie to zależy od parafii... ja na swoim wykazie kompletu dokumentów, które miałam zgromadzić przed ślubem, wyraźnie miałam napisane, że metryka chrztu ma być z datą wystawienia nie starszą niż 3 miesiące.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

aktu chrztu ważny 3 miesiące? przecież to się nie zmieni ani nie przeterminuje :(co ci księża nie wymyślą

Też mnie to zaskoczyło i nie bardzo się na tym znam, ale od znajomego słyszałam, że podobno chodzi o to, że ktoś może jeszcze "rozmyślić" się w tym czasie co do ślubu konkordatowego i np. dokonać aktu apostazji . Druga grupa to katechumeni, którzy chrzest ( i bierzmowanie) przyjmują jako dorośli ludzie, bo rodzice podjęli decyzję o nieposyłaniu ich na religię i zostawili prawo decydowania o swym wyznaniu, gdy dorosną i kościół chce mieć pewność, że trochę "okrzepli" w tym sakramencie, zanim od razu pójdą do ołtarza. Ale- podkreślam- takie wyjaśnienia słyszałam, a ile mają wspólnego ze stanem faktycznym- nie wiem.

Ja tłumaczę to sobie tak- zupełnie prozaicznie- że może po prostu nie chcą się bawić w analizowanie każdego przypadku osobno, więc reguły ujednolicili dla wszystkich, dopasowując się też do wymogów Urzędu Stanu Cywilnego- tam też zaświadczenia są ważne bardzo krótko, co jest istotne przy ślubie konkordatowym. Może więc najzwyczajniej w świecie chodzi o ujednolicenie terminów kościoła i USC ( wiadomo, że 99% ślubów w kościele to śluby konkordatowe ze skutkami cywilnymi ( prawnymi).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A moja dowcipna przyjaciółka ma na to własną teorię- kościół boi się, że w czasie dłuższym niż 3 miesiące to się wszystko jeszcze może zmienić, łącznie z narzeczonym ;-) I cały protokół przedślubny diabli wezmą :) A w 3 miesiące to raczej nikt do ołtarza z kolejnym wybrankiem nie pójdzie :D Coś w tym jest ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Łazienka (45 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem na etapie kupna kafli do lazienki ale nie wiem na jakie sie zdecydowac. Prosze...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...