Alcatraz

Wpadłem do znajomego na uczelni, do nowego budynku, w którym pracuje. Trzeba przyznać, że kampus prezentuje się, z zewnątrz, całkiem nieźle. Gdy weszliśmy do jego gabinetu, gestem skinąłem w kierunku tego co za drzwiami i mruknąłem, że mi to coś przypomina. Kolega, który wiedział doskonale, co mi to mogło przypominać, parsknął smiechem i odrzekł: “Nazwaliśmy to Alcatraz”.

Bo rzeczywiście coś w tym jest. Kilkupiętrowa otwarta przestrzeń schodów z przejrzystym szybem na przejrzyste windy, otoczona balustradą, a wokół po obu stronach długie rzędy drzwi do gabinetów otwieranych elektronicznie. Nieskazitelna sterylność, połysk stali i szkła, cisza jak makiem zasiał, jedynie z innych części budynku dochodzi czasem stukot obcasów po posadzce. Zero miejsca na wspólną przestrzeń, w której studenci mogliby spędzać wolne chwile, którą jednak można znależć w starych budynkach uczelni. Fabryka wiedzy z filmu s-f.

Nie zawsze nowe jest lepsze, a lepsze bywa wrogiem dobrego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Doznałeś dysonansu poznawczego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wy, chłopcy radarowcy, macie rzadki dar trafiania kulą w plot.
Jaki dysonans, poczulem się prawie jak w domu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A tak przez 1200 lat wyglądała Bazylika św. Piotra. Schyłek antyku harmonijnie przechodzący we wszystko, co najlepsze ze średniowiecza. Ale Julek II zburzył to i przykrył renesansem, który nie dość, że czerpał pełnymi garściami ze średniowiecza, to jeszcze był odtwórczy. Jest na fb grupa Tajne Stowarzyszenie Jawnych Przeciwników Barokizowania Budowli Gotyckich. Ilekroć tam zaglądam, to stwierdzam, że postawiłbym piwo komuś, kto wymyślił tę nazwę.

image

Mnie akurat bardzo odpowiada obecna bryła Bazyliki. Ma takie harmonijne proporcje, że z odległości wydaje się niewielka i dopiero z bliska okazuje się kolosem. Stare rozwiązanie nie było aż takie spektakularne architektonicznie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale po co to w ogóle napisałeś?
Kogo obchodzi twoja wizyta gdziekolwiek?
Może teraz opowiesz o swojej wizycie w publicznym klozecie?

Klozet to twoje stałe miejsce pobytu i nadawania, którego nie opuszczasz. Zapaszek rozchodzi się po całym forum, wszyscy go rozpoznają nieomylnie.

Nie mówię, że nie. To temat na szerszy wykład. Renesans to humanizm. Jedno i drugie jest antropocentryczne. Widać to doskonale w Kaplicy Sykstyńskiej. Słynne freski to wielki hołd oddany człowiekowi i ludzkiemu ciału, do tego męskiemu z uwagi prawdopodobnie na orientację Michała Anioła. Zaś średniowiecze było teocentryczne. Do Watykanu bardziej by mi to pasowało.

https://www.youtube.com/watch?v=Cge8WdqweOE

Nie można ludziom odmówić wolności poszukiwania i tworzenia sztuki. Człowiek ma przecież dążyć do rozwoju talentów.

Fragment muralu na na ścianie katedry (sic!) diecezjalnej Terni-Narni-Amelia we Włoszech. Ten po lewej w czapeczce zwanej piuską to Arcybiskup Vincenzo Paglia, przewodniczący Papieskiej Rady Rodziny. Całość muralu przedstawia Jezusa łowiącego w sieci golasów. Arcybiskup ze znanych tylko artyście powodów uwieczniony został w objęciach brodatego mężczyzny z gołą rzycią.
Trochę ci trolluje wątek, ale fajny film wczoraj widziałem. Luter i rewolucja protestancka. I tak sobie lawiruję dzisiaj myślami w dla siebie tylko zrozumiałe rejony.

image

Trochę tu przesadzili z poprawnością polityczną i erotyką. Przesadą jest bowiem kopiowanie wcześniejszego motywu.
A co do Lutra i reformacji to kolejna notka dotyczył tego tematu.

> fajny film wczoraj widziałem

Momenty były? ;>
Sorki.. tak mi sie Zaorski z Kociniakiem przypomnieli :D

Zwróciliście uwagę, że Jezus na tym obrazie/fresku ma przyczepy wzdłuż kręgosłupa, zupełnie jak matriksowi ludzie-bateryjki?
Nikt inny ich nie ma.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sadyl, wracaj na zbiornik

To nie Jezus tylko jakiś partner arcybiskupa, co zupełnie przypadkowo popiera homozwiązki, a Franek go na salony wyniósł. Jezus jest na górze i łapie ich wszystkich w sieci. Taka artystyczna wariacja na temat nieograniczonego miłosierdzia Jezusa, który wszystkich łapie w sieci i zabiera do nieba. Nie będę całego fresku wklejał bo już dosyć się nawklejałem.

No widzisz... skąd taki człowiek, jak ja, ma wiedzieć, ze nie jest to średniowieczny fresk, ale mural zrobiony w 2007r?

Leniuch jesteś, to ja go wkleję :D

image

Sadyl, żeś się zajarał, znalazłeś,znalałeś!!! uwazaj bo znowu popuścisz.

Nawet jeśli, to w swoje majty i g.. (nomen-omen) ci do tego.

Odezwij się, jak będziesz miało coś mądrego do powiedzenia.

O, tego nie doczytałem. 2007 to był jeszcze pontyfikat Benedykta XVI. A myślałem, że wtedy by takie coś nie przeszło.

Sądzę, że dzaiło się to w drugą stronę.
Ratzinger zdał sobie sprawę w jakim kierunku zmierza część Kościoła, i dał se na luz. Nie chciał tego firmować.
Ale to zupełnie lużna obserwacja człowieka zupełnie z zewnątrz.

Ha,ha,ha "miało" paluszki ci sie ślizgają na klawiaturze O jest wyżej niż Ł .Rączki drżą ze wstydu czy trzeźwiejesz?
Maska opadła reszta tez w kondycji zerowej.
Po kiego się odzywać,gardzę takimi.

Niepokojące informacje wyszły po tym, jak służby wojskowe odpowiedzialne za zwycięstwa Trumpa dobrały się do maili Hillary Clinton. Na szczytach jawnych i niejawnych organizacji rządzących światem rozmawiano o planie dokonania rewolucyjnych zmian w Kościele, który miałby się stać mniej konserwatywny. Postulowano uruchomienie postępowych i lewicowych kontaktów w Watykanie, by wymóc rezygnację papieża. Abdykacja dokonała się rok po wymianie tych maili. Efekty są widoczne. Encyklika popierające teorie o globalnym ociepleniu, wsparcie planu rozbicia państw narodowych przy pomocy broni demograficznej (emigranci myleni z uchodźcami), konsekwentne i powolne rozmywanie doktryny wiary i co najmniej kilka innych, zdumiewających posunięć Watykanu.

No własnie. Nawet lajkonik to widzi.
A może właśnie: lajkonk bardziej?
Lewactwo rozbija struktury, które trzymały w kupie społeczeństwo. Kościół i rodzinę.
I to mówie jako bezdzietny agnostyk :D

@ZJ:

Cofając się do zupełnego merituma:
"Przestrzenie otwarte", tak obecnie modne w korporacjach, nie sprawdzają się na dłuższą metę. Przerabiałem to przez parę lat ;)
Wpadli już na to producenci budek telefonicznych do "open space'ów".
Nawet w kontaktach stricte biznesowych, ludzie potrzebują intymności... A może nawet nie tyle intymności, co indywidualności.
Ja pracuję w domu. Wiąże się to z niedogościami, bo czasami muszę przetrzymać Klienta na telefonie, bo akurat kotlet mi się przypala. Albo suka wydrze pyska z sobie tylko wiadomego powdodu.
Ale moi Klienci wiedzą, że nie mają do czynienia z korpo, gdzie kazdy jest tylko w pracy od-do a potem ma serdecznie wylane.
Ten model biznesu mi się całkiem fajnie sprawdza...i nie ukrywam, że jest niezmiernie wygodny. ;)

> A może nawet nie tyle intymności, co indywidualności.

Kurcze... w każdej okolicznej Biedrze zanm każdą Panią z imienia.
Jak i większości innych sklepów. Panów zresztą też, żeby nie było, żem seksista :)
Jestem "nawiedzony", jeśłi chodzi o nawiązywanie relacji. Każda osoba, która mnie zna, się z tym zgodzi. Nawet Iśka :D
Po co? bo lubię ludzi. I bardzo lubię obserwować każde ludzkie reakcje.
Zupełnie inaczej wygląda kontakt strikte biznesowy, kiedy wiem, że Klient ma panele podłogowe z firmy X a jego żona nie umie smażyć placków :D
Modele korporacyjne mozna sobie, cytując Kocia. w ciasny rulonik zwinąć (wiadomo po co :)

O modelach korporacyjnych nie mam zielonego pojęcia od strony praktyki, ino od strony teorii. Ale parę dni temu moja siostra, podstępna paskuda, postanowiła sprawdzić i po sprawdzeniu zatelefonowała do mnie i przez godzinę mieliśmy niezły ubaw. Dostała do domu telefony z zaproszeniami na takie typowe spotkania z ofertami ze strony korporacji i tam grała naiwną, która by chciała coś kupić, ale nie może się ostatecznie zdecydować.
Przy okazji dowiedziałem się, że kobiety są zdolne do wszystkiego. Mnie by nigdy nie przyszedł do głowy taki artystyczny pomysł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

> kobiety są zdolne do wszystkiego

Tu zgodzę się z twoją wypowiedzią w całej jej rozwiązłości :D

Re: Alcatraz

Nowy wydzial neofilologii? :-) znany temat. Od poczatku wszyscy wolali na niego "wiezienie". Niezbyt przyjemnie sie w nim przebywalo,mimo wszelkich nowych udogodnien,ktorych w starym budynku nie bylo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamiętacie poziom 400 w GG na PG?
Strychowy czy loftowy wręcz klimat. Stalowe belki obciągnięte żółto-czarną dermą a i tak każdy się w nie walił w łeb :)
I szatańśka winda, która miałą tylko dwa stany: start i stop :D

W neofilologii nie byłem. Widziałm tylko z zewnątrz. Byłem w nowej bibliotece UG i wóczas stwierdziłęm, że coś się skończyło.
Ewidentnie nie pasuję do tych klimatów. SKS :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Grajdołki (98 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Gadżety reklamowe (30 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....