Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brednie

Pozamiatane.... Spróbuj odstawić alkohol na rok.... Powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W gdyni wybierz się na reja21 i umówić telefonicznie możesz na popołudnie. Chyba że szukasz powodu żeby tam nie trafić :)

W gdyni wybierz się na reja21 i umówić telefonicznie możesz na popołudnie. Chyba że szukasz powodu żeby tam nie trafić :)

to prawda,

jest nawet o tym w artykule powyżej, cytat (przedostatni akapit:)
"Powszechne jest przekonanie, że wyleczenie z alkoholizmu jest równoznaczne dożywotniej abstynencji. Tymczasem w niektórych ośrodkach terapii uzależnień za granicą pacjenci mają wybór, jaki ma być ich cel - całkowita abstynencja czy też kontrolowane picie. Większość z nich na początku wybiera naukę picia kontrolowanego. Z czasem okazuje się to jednak wyzwaniem tak trudnym i wyczerpującym emocjonalnie, że postanawiają dążyć do całkowitej rezygnacji z alkoholu."
jeśli rozumiem to co czytam, to ich super metoda też jest mało skuteczna.

i jeszcze coś z ostatniej płyty Kultu:

"Największa armia świata wzywa cię"

Czy lepiej być uznanym pijakiem, czy anonimowym alkoholikiem?

Niestety pijakiem, alkoholik kojarzy się z zakompleksieniem, miernością, problemem, pedofilią, przemocą.........., a pijak z rubasznością, artyzmem, solidnością. Czemu Pani Justyna P. nie nazywa ludzi uzależnionymi od takiej używki a ALKOHOLIKIEM, myślę, że takie brutalne nazewnictwo zniechęca wielu do terapii. W USA wymyślono kiedyś jak akcjonariusze lżej reagować będą na pojęcie "strata finansowa", więc jest "ujemny zysk". Brzmi inaczej, ale jest "ludzkie".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a co to zna cze normalnym? czemu rośnie Twoje EGO? masz inny problem, poważniejszy.

Ale skoro tak "kadzisz" naszym psycho......, to pogadaj z nimi.
W jednym masz rację piwo również uzależnia, ale "wódzia, mniam mniam" dużo bardziej.

Alkocholik wyskokfunkcjonujący- DOBRE KTO TO WYMYŚLA?

Tak czy inaczej z tego opisu można wnioskować że w naszym kraju znakomita część społeczeństwa jest w takim stadium:)))
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam tylko nadzieję,że nie uczysz dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Im bardziej czegoś nie ma, tym bardziej to jest.

Uuuuu

Ale się dziś narąbałem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na zachodzie stosuje się nowe metody

wyprowadzania z uzależnienia. Jedną z metod jest nauczenie alkoholika pić normalnie. Czyli żeby nie odstawił zupełnie procentów ale żeby nauczyć się pić normalnie. Wiele uzależnionych osób pije dlatego żeby zapić jakieś problemu lub nie odnajduje się w życiu, więc wyleczenie 'innego' problemu psychicznego powoduje, że zostanie automatycznie wyleczony problem alkoholowy. U nas są raczej konserwatywni i w ośrodkach stosują tylko metody klasyczne, które są mało skuteczne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

na zachodzie jak pracowałem to

zawsze w pracy piwko strzelałem sobie tak jak prawie każdy zresztą. Tam to jest normalne, że można piwko sobie wypić w czasie pracy ale tam się nie upijają, wypiją 1 - 2 piwa 0.33 i więcej nie piją. U nas gdyby pozwolić na coś takiego to by od razu się nawalili.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i po sie rozpisywać jak można obejrzeć film Zółty szalik z mistrzowską rolą zagraną przez Janusza Gajosa
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

No powiem szczerze

że w końcu jakiś dobry artykuł na tym portalu się pojawił. Polecam wszystkim świetny film dobrze ilustrujący wyżej opisane zjawisko alkoholika wysokofunkcjonującego pt. "Żółty szalik"
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przykład idzie z góry: mam na myśli arcybiszkopta na Głodzie

ciekaw jestem czy już poinformowano papieża Franciszka o jego wybrykach?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

piją z choroby na początku czy z przyjemności..! a za jakie pieniądze leczymy tych degeneratów..? za ich własne czy za nasze..?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4