Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

naigorsze są te "yntelygenty"udają że nie piją, przychodzą do domu i popijają sobie winko

tylko w jakich ilościach ? ee co tam to tylko jedna lampka, później druga, trzecia itd. i mało. mało , mało, ale przeciez oni nie są alkoholicy, oni są tylko smakosze. bo alkoholik to ten co na trawniku leży brudny, a ja krawaciarz w gejerku nie, ja tylko aromatu szukam...itd. od tego się zaczyna, coraz więcej i więcej, aż nie potrafią żyć bez wypicia kilku lampek dziennie....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

9.13 to w sumie już późno, ale alkoholiczką nie jestem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

bo pić to trza umić

tyle w temacie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

gdybym rozczulala sie nad soba

to wszystkim bym sie zalila i plakala w rekach, a to nie w moim zwyczaju, i jestem dziewczyna, a nie kolesiem

prawda w oczy kole?? ze ludzie sa beznadziejni w tych czasach, i ty jestes jednym z nich??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Terapia w Sopocie

W Sopocie jest Ośrodek Terapii Uzależnień na Chrobrego, ale nie wiem ile tam się czeka, musisz iść i zapytać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

smakowe Soplicy są mniam - te akurat pija się dla smaku

do tego własnej roboty nalewki na spirytusie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do psychologa

Niestety ten sam problem (nalóg) dotyczy też osób spożywających słodycze - takie same następstawa - chyba nawet jest ich więcej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

wolę do putany

Alkoholicy wysokofunkcjonujący = zamożni
biegną ze swoimi problemami i pieniędzmi do
Centrum Pomocy Psychologiczno-Seksuologicznej al. Grunwaldzka 417,
gdzie Pani Justyna wesprze ich życzliwie za pieniądze.

Ja za pieniądze wolę do putany, tez można pogadać , a i chuć zaspokoi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

ja to zawsze mowie jedno gora osiem;-)

zawsze sie sprawdza wiec nie jestem alk;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

tez zalezy z kim sie pije

mam znajomych z ktorymi wypijam jedno dwa piwa przez caly wieczor i jest bardzo fajnie. A mam takich gdzie na drugi dzien nikt nic nie pamieta....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak by usunac te powody to nikt by nie pil bo po co :)

pije sie po to aby ulatwic nawiazywanie wiezi spolecznych. Nie znam osob ktore pija dla smaku (moze poza bardzo dobym piwem lub winem). Wodka raczej do przysmakow nie nalezy....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja...

nie piję od wielu lat AA to jest mój sposób....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem pod wrażeniem

Nie popełniłeś niemal żadnego błędu pisząc jedną ręką.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0