Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza się. Chodzi o to, że jeżeli ktoś chce sobie użyc niech to zrobii legalnie,

a panstwo niech sobie i na tym nawet zarobi. Ale jezeli panstwo zakazuje jarania marychy to bardzo prosze zeby rowniez zabroniło spozywania, moim - i nie tylko moim zdaniem - duzo grozniejszego w skutkach alkoholu oraz jarania fajek.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

niemcy jak do nas przyjeżdżają

to mówią, że polacy piją piwo z kieliszków
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

ja zwiedzam właśnie jak wypiję te 8 piw

idę wtedy z psem na spacer i mam beke ze wszystkich i wszystkiego a te jak policzyłaś 78 tysięcy przez 13 lat wydane to jest pikuś..czego mi brakuje?mam dom w budowie na wsi, dwie działki,mercedesa, mieszkanie w gdańsku, zdrowego syna i kochającą kobietę. po 8 piwach nie jestem nawalony jak autobus do lichenia tylko lepiej się czuję-choć nie zawsze, zwłaszcza jak s****zki dostanę. być może to alkoholizm ale jak widać dobrze mi z tym a zejść na coś trzeba.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

a ty tyle nie pijesz??

skoro Ty tyle nie pijesz to pokaż mi Twoje zdjęcia ze zwiedzania tego całego świata..

argument z d..y..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam

Czy można sobie tak ''przyjść z ulicy'', na spotkanie AA ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście

Alkoholizm jest chorobą, i to chorobą niezawinioną.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Prezydent USA George W.Bush-alkoholik.Nie wstydził się przyznać,podjął walkę z uzależnieniem,wygrał wybory.A,że troche narozrabiał,???cóż,może miał nawroty..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

:)

dokładnie pija na umór prezesi firm, udają w ciągu dnia kogos na poziomie a po wypiciu alkoholu wychodzi prawdziwe oblicze i na domiar to on uważa, ze nie jst alkoholikiem tylko partnerka ma problem i ma isc do lekarza..... i jeszcze na dodatek po wypiciu korzysta z usług prostytutek.... może i tej co zarazala HIV swiadomie z Gdyni
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki Sławku

Gdzieś się zjawimy, nie miałyśmy pojęcia, ze jesteśmy alkoholiczki ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Alkoholizm to choroba, trwa całe życie jak postępujący rak, albo walczysz, albo giniesz. Leczyć się trzeba chcieć, jak się nie dochodzi do dna to nic nie ma sensu, cierpią zawsze najbardziej ludzie z najbliższego otoczenia. Dzieci obwiniają się za picie rodzica, zaczynają pić same lub stawiają sobie poprzeczkę wysoko, boja się alkoholu.AA nie pomaga, trzeba przejść 1,5 roczne leczenie w ośrodku odwykowym, na terapię dzienną przyjmują bez problemu, tylko trzeba chcieć. jak się nie chce to się znajdzie wiele wymówek..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

To w takim razie może lepiej działać na rzecz ograniczenia sprzedaży i spożywania alkoholu, a nie dodawać kolejną używke.

Choć ja jestem zdania że używki są dla ludzi. Ludzi odpowiedzialnych.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja

Dopiero, mając 48 lat, po bardzo wielu jeszcze latach, że jestem alkoholikiem. Niestety ani świat, ani otoczenie nam nie pomaga. Sam musiałem dotrzeć do AA i do terapii na ul. Łakowej (kiedyś tam była).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

oprócz Ciebie,cały świat medyczny wie,że alkoholizm jest chorobą i to do tego nieuleczalną i smiertelną.Z definicji.Dlatego żaden nie pijący alkoholik,nie odważy sie powiedzieć,że wyzdrowiał.Nawroty sa nagłe i bezlitosne.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hiszpan nie pije bo go nie stać :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

NIE MASZ RACJI

- alkoholizm jest chorobą. Poczytaj sobie literaturę medyczną i specjalistyczna. Na tej bazie ludzie odzyskują zdrowie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

fakt

nie tyle co brzydzą, może nie wzbudzają zaufania!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do tych,co pogodzili się...

..że są uzależnieni.Nie piję od 6 lat.I nie wiem dlaczego,racjonalnie recz biorąc.Jednakże,wróciłbym do picia chodząc na mityngi AA.Wiem,bo byłem 2 razy.Mnie ideologia AA nie odpowiada.Byłem pod opieką terapeuty i psychologa.78 dni,dzien w dzien od 8 do 15.Później-grupa terapeutyczna z psychologiem,raz w tygodniu,po południu.Bez pomocy terapeuty jest trudno,na poczatku.Dobry psycholog nie jest natretem-drepcze za Toba po cichu.Natomiast nie chce powiedzieć,że mityngi AA są złe.Zależy to od człowieka.Mnie nie podobało się nadęcie religijne.Źle sie czułem,choc popieram wszelkie formy.I jak słyszę,że powrót do picia kontrolowanego istnieje,to mnie ogarnia smutny śmiech.Widziałem takich "bohaterów" z własnej grupy.Tylko,że oni maja wiedze,że znów piją,co oznacza powrót na terapie.Mój przyjaciel jest rekordzistą.9 raz na zajęciach.I tylko rozmowa z takim jak on,daje zrozumiec jak to jest niełatwo.Ale możliwe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za adresy

- spróbuję
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lista specjalistów psychoterapii uzależnień - NIE MA PANI JUSTYNY na tej liście.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1