Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

eee tam ja nie mam tego problemu zwyczajnie nie mowie sobie ,,tylko 3 piwa/tylko 2 drinki'' bo oczywiste jest ze i tak sie nie uda.Nie widze w tym zadnego problemu normalne jest ze przychodzi weekend i trzeba sie odstresowac zabawic itd. a roznej masci psychologowie wmawiaja wam ze jest to problem i ze jestescie chorzy z tego powodu...

Zrozumiale ze jak ktos wali belty od rana do wieczora i i od wieczora do rana to cos jest z nim nie tak ale weekendowe picie jest zupelnie normalne i bynajmniej nie jest oznaka choroby.Oznaka choroby jest wstawanie rano i zamiast umycia zebow walniecie kielicha goudy dla lepszego samopoczucia.....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

przestańcie nazywać alkoholizm CHOROBĄ

Choroba to coś, co człowieka dopada mimo jego woli. Alkoholizm to stan na który długo i konsekwentnie trzeba pracować. Nazywanie alkoholizmu chorobą to wymysł ludzi, którzy nie chcą wziąć na siebie odpowiedzialności za swoją sytuację. Ot, mieli pecha i zachorowali... Jakby chodziło o złapanie grypy...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 18

Dla nawiedzony z kółka różańcowego pewnie nie.. i dobrze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

może też nie chcieć

mieć mieszkania, samochodu, normalnej rodziny, żadnej pasji, hobby ani niczego innego oprócz możliwości upicia się codziennie - rzeczywiście bardzo atrakcyjny facet
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Terapia w Ośrodku Leczenia Uzależnień jest bezpłatna,

także dla osób nieubezpieczonych (finansowana jest przez państwo z zysków ze sprzedaży alkoholu)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawie wszyscy oprócz tych z AA

bronicie picia, uważacie, ze to fajne. Ale bycie jeszcze nie alkoholikiem, a ,,tylko'' pijakiem też nie jest atrakcyjne. Nie jesteście poszukiwanymi kandydatami na partnera życiowego.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakiej nauki?

Jakiej Nauki? Psychologia ma się tak do psychiki jak astrologia do astronomi. Pseudonauka z dziwnymi założeniami, która nikogo nie potrafi wyleczyć za to robi dużo szumu wokół siebie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH

http://www.parpa.pl Ta strona powinna znaleźć się pod pani artykułem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie dodawaj sobie....
Piję od czasu do czasu i wg tych teorii jestem alkoholikiem - przyjąłem do wiadomości.
Nie cfaniakuj bo może właśnie
Ty do mnie wyciągniesz rękę o kasę
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

serio? jesteś pedałem

na całe 100%?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo ci ludzie syfią. O to chodzi a nie o piwo. Gdyby zachowywali się kulturalnie, to mogliby i spityt łoić jak dla mnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

NIE!!!

Dzizas ludzie...
Upijanie się raz na miesiąc nie świadczy o alkoholizmie...
Jacy z Was AA skoro tego nie kumacie...
To że ktoś od czasu do czasu ma chęć się napić alkoholu nie świadczy o niczym.
Alkohol JEST dla ludzi. Problem tylko w tym by nie był uzależnieniem...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszystkie pani publikacje odnoszą się do tematu seksu. Czy pani zna sie na chorobie alkoholowej???!!!!!
Takimi artykułami robi pani więcej krzywdy niż pożytku. Zresztą widać to po wpisach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

a nie darujemy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

zależy czy mówimy o kutlurze

czy kulturze masowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i się zaczęła....inwazja AA, darujcie sobie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Odp wszystkim "pozytywistom"

Jestem Alkoholikiem który nie pije od 15 lat i wcale nie uważam się za "Upośledzonego". A tym co tak się tu chwalą ile to nie piją i nie mają problemów to niech pamiętają o tym aby nigdy nie wiązali się z partnerem oraz aby nie mieli dzieci a aby po paru latach picia nie wyciągali do mnie ręki po parę groszy bo brakuje na piwo, bełta...
Niech pamiętają o tym a potem piszą, że picie nic im nie robi.
Pozdro Olo
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

ARTYKUŁ promocyjny.

Zgadzam się z opinia, że artykuł jest promocją dla pani psycholog, bo podała pani tylko jedno miejsce w którym można uzyskać pomoc. No ale rozumiem, chciała pani uderzyć do ludzi, których na to stać. Nie wiem jaki skutek to przyniesie i czy, dzięki temu artykułowi pani gabinet się rozwinie, ale moje subiektywne odczucie jest takie, że nie ma pani na celu pomóc alkoholikom oraz im rodziną. Dora strona tego jest taka, że wywołało to pewną dyskusję, a lista mitingów, którą wrzucił Sławek może pomoże chociaż jednemu alkoholikowi. Tak więc dziękuje pani za ten artykuł.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

ktoś już tu napisał jak wyglądają osiowe objawy choroby alkoholowej w/g nauki.Więc nie wymądrzaj się...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok, przyjąłem do wiadomości... cóż będę z nią żył.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1