Alkoholik "wysokofunkcjonujący"

Opinie do artykułu: Alkoholik \"wysokofunkcjonujący\".

Stereotypy często wprowadzają w błąd. Tak samo jest w przypadku alkoholików. Często na samo to słowo staje nam przed oczami osoba bezdomna, brudna i zaniedbana. Tymczasem to jest tzw. alkoholizm chroniczny. W tym stadium alkoholizmu jest jedynie co 10 osoba uzależniona od mocnych trunków. Większość alkoholików to tak zwani "alkoholicy wysokofunkcjonujący".Wielu z nas wciąż wydaje się, że alkoholik to osoba, której życie jest w całkowitej degradacji. Pod wpływem uzależnienia straciła pracę, ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może z wiekiem nie trafiłem, ale co do mentalności

i niedojrzałości zgadzam się z venice. Nie znam Cię, nie wiem co robisz, więc nie mogę ci niczego zazdrościć. Wiem natomiast, że skoro pijesz od 20 lat (zakładam że nie chodzi o picie okazjonalne np 1, 2 razy na miesiąc) to wielce prawdopodobne że jesteś alkoholikiem. A alkoholik to ktoś, kto wyrobił w sobie ten nałóg, bo nie radzi sobie z emocjami i notorycznie UCIEKA. Wielu ludzi ma ten problem, wręcz jest to dość pospolite, także gdy ktoś gloryfikuje ten stan rzeczy i uważa, że jest lepszy (bardziej wyluzowany, rozrywkowy, charyzmatyczny itd) od innych bo pije, to zatrzymał się w rozwoju emocjonalnym na poziomie 20 latka. Co jakby przeanalizować pierwsze linijki z 3 postu powyżej, by się zgadzało. (43-20=23)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

NIKT nie CHCE CIEBIE ZACHĘCAĆ

- to Ty sam musisz chcieć leczyć się z choroby alkoholowej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

SPIS ADRESOWY GRUP AA w Gdańsku. JEST NAS DUŻO.

LEGENDA dotyczy oznaczeń mityngów otwartych lub zamkniętych w danym dniu miesiąca:

(O-o) - w ostatni dzień miesiąca otwarty
(I-o) - w pierwszy dzień miesiąca otwarty
(II-spik.z) - w drugi dzień miesiąca spikerski zamknięty
(Wsz-o) - we wszystkie dni otwarte
(Wsz-z) - we wszystkie dni zamknięte
(L) - wejście na listę

PONIEDZIAŁEK

17:00 PORT (I-o) Gdańsk - Nowy Port ul. Ks. Góreckiego 18 Parafia św. Jadwigi /salka akcji katolickiej/
18:00 SAN DIEGO (I-o,spik.) Gdańsk - Wrzeszcz ul.Zator-Przytockiego 3 Katolickie centrum Trzeźwości
18:00 HODOS (O-o) Łęgowo ul. Tczewska 12 salka katechetyczna parafii Św. Mikołaja
18:00 NA SZLAKU (II-o) Gdańsk - Chełm ul. Cieszyńskiego 1 salka w domu parafialnym parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej

WTOREK

17:00 SIEKIERA 1 (O-o) Gdańsk ul.Jaśkowa Dolina 105 Przychodnia lll- piętro p.406(Morena)
17:00 POTRZEBA (I-o) Kościerzyna, Plac Jana Pawła II, plebania przy kościele Św.Trójcy
17:15 ZOSTAŃ Z NAMI (O-o) Gdańsk ul.Ks.Jana Majdera 9 Parafia N.M.P.Kr.P. /salka w kościele/
18:00 JASKÓŁKA (O-o) GdańskOrunia ul Gościnna Parafia Św.J.Bosko /salka katechetyczna/
18:00 AKADEMIA (O-o) Gdańsk ul.M.SkłodowskiejCurie 3 Salka katechetyczna

ŚRODA

17:00 KOTWICA (Wsz-z) Gdańsk ul.Zakopiańska 37/wejście Kartuska 57/ Wojewódzki Ośrodek Leczenia Uzależnień
17:15 RODZINA (O-o) GdańskStogi ul.Stryjewskiego 29 Przychodnia Zdrowia/suterena pok. 29/
17:15 ZASPA (O-o) GdańskZaspa ul.Pilotów 1 Parafia Św.Kazimierza/klub suterena/
18:00 CENTRUM (O-o) GdańskWrzeszcz ul.Zator-Przytockiego 3 Katolickie Centrum Trzeźwości
18:00 ŁASKA (O-o) Pruszcz Gdański ul.E.Orzeszkowej 5 Salka w domu parafialnym przy kościele Bł. Michała Kozala
18:15 UJEŚCISKO (O-o) Gdańsk-Orunia Trakt Św.Wojciecha 22 Klub Abstynenta PRZYSZŁOŚĆ
19:00 ALTERNATYWA23 (O-o) Sopot ul.Chopina 16a Salka katechetyczna w kaplicy Św. Wojciecha
CZWARTEK

15:00 NADZIEJA (L) Gdańsk-Przeróbka ul. Siennicka Zakład Karny "PRZERÓBKA"
17:00 KRĄG (O-o) GdańskOliwa ul. Biskupa Edmunda Nowickiego 5, Salka suterena przy katedrze
17:15 SAMI SWOI (O-o) Gdańsk ul.Piecewska 9 Parafia Bożego Ciała /czytelnia/(Morena)
18:00 CREDO (O-o) Pruszcz Gdański ul.Wojska Polskiego Salka przy kościele Podwyższenia Krzyża
19:00 NA ZŁOTEJ (O-o) GdańskZłota Karczma Salka przy kościele św. Rafała Kalinowskiego

PIĄTEK

17:00 ANONIMOWI ALKOHOLICY (O-o) Gdańsk ul. Św.Barbary 1 Salka przy kościele Św. Barbary
17:00 SERCE (O-o,spik.) Sopot ul.Malczewskiego 18 Salka przy domu parafialnym
18:00 EDEN (O-o) Gdańsk ul.Srebrniki 1 Szpital Psychiatryczny oddz.19c /suterena/
18:30 BARKA (O-o), Gdańsk-Osowa, ul. Pegaza 15, przy kościele Chrystusa Zbawiciela

SOBOTA

10:30 PARAGRAF (L) Gdańsk-Przeróbka ul. Siennicka Zakład Karny "PRZERÓBKA"
16:00 PEREŁKA (O-o) Sopot ul.Chopina 16a Salka katechetyczna w kaplicy Św. Wojciecha
16:00 OKRĄGLAK-PRZYMORZE (O-o) Gdańsk-Przymorze ul. Ks. Jana Majdera 9 Parafia N.M.P.Kr.P./salka w kościele/
17:00 ANONIMOWI ALKOHOLICY (O-o) Gdańsk ul.Ks.Rogaczewskiego 55 Salka przy kościele Chrystusa Króla
18:00 RADUNIA (O-o) Żukowo ul.Pożarna 4 Ośrodek Zdrowia

NIEDZIELA

10:20 EXODUS (O-o) (II-spik.z) Gdańsk ul.Srebrniki 1 Szpital Psychiatryczny oddz. 19c /suterena/
11:00 BURSZTYN-KRZYK (O-o) Gdańsk ul.Św. Barbary 1 Salka przy kościele Św.Barbary
11:00 AŁON (O-o) Sopot ul.Bohaterów Monte Cassino 5 Klub Abstynenta Mewa
15:00 NIEDZIELA (O-o) Gdańsk ul.Świętojańska 72 Salka przy klasztorze św. Mikołaja
17:00 ARAMIS (O-o) Gdańsk-Zaspa Al.Jana Pawła II Salka przy kościele Opatrzności Bożej

ZApraszam
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ustawa o wychowaniu w trzeźwosci

Dzięki tej ustawie, leczenie choroby alkoholowej w Polsce jest bezpłatne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

taa

ja jestem uzależniony od kawy, żona od herbaty, kot od mięsa ... długo by wymieniać. Uzależnienie to głównie utrwalanie nawyków. Kiedy już społeczność zaszufladkuje delikwenta, nie ma szans. Jest CHORY. I to na prawdę. Ludziom można dużo wmówić. Jest wiele opisanych przypadków, kiedy źle postawiona diagnoza skutkowała rozwojem choroby u człowieka zupełnie zdrowego. Jak też przypadki, gdy ludzie śmiertelnie chorzy wywijali się kostusze po zażyciu placebo.
Tak działan psychika i NIE WOLNO Z NIĄ IGRAĆ panowie i panie psychologowie od siedmiu boleści
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

spróbuj być na grupie terapeutycznej,którą prowadzą terapeuci lub psychologowie..Programy AA oparte są na nauce Billego W sprzed wielu lat i kto nie ma zacięcia religijnego ten ucieka stamtąd.Choć nie oznacza to,że grupy AA są złe.To nieprawda.Każda droga jest dobra.Ja chodziłem na grupe wsparcia,raz w miesiącu,po południu.Był z nami młody,świetny psycholog.Wiele mu zawdzięczam.Nie wiem jak jest teraz-było to z 6 lat temu.Nie wierze ,że panstwo przestało wspierac tych,co chcą zerwac z nałogiem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bez przesady... - raz na miesiąc upijać się to choroba? popijam w weekendy, ale nie tak do nieprzytomności - tak robię od kilku lat, oczywiście nie biję dzieci, żony, nie jeżdżę po alkoholu itp.
Reszta też w normie - poważna praca, dom, hobby, dodatkowe obowiązki....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Może niekoniecznie alkohol?

To, że nie umiesz budować związków, może nie koniecznie jest związane z alkoholem? Ja jestem seksoholikiem. Wbrew stereotypom nie jestem dziadkiem, który nie umie trzymać łap przy sobie. U mnie to się objawia kompulsywną masturbacją. Również nie potrafię przez to zbudować zdrowej relacji z kobietą. Po okresie fascynacji, zawsze rozglądam się za nową. Może przeanalizuj siebie po tym kątem? Pozdrawiam i życzę powodzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jaka ...a znowu choroba..? najpierw sielanka i udawane bogactwo a za chwilę bieda bo chleją jak świnie. Chleją od rana do wieczora, poniżają rodziny a na koniec wyciągają łapy do mopsu..
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dla mnie też, pięć lat temu, to była sekta !!!

Przez pierwszy rok nic nie rozumiałem, co się dzieje, byłem zły, wściekły. Chciałem uciec jak najdalej, ale chciałem też PRZESTAĆ pić piwko co drugi dzień, albo co tydzień, albo raz na miesiąc upijać się. To jest choroba.
Bardzo chciałem przestać pić. Wytrwałem, ale było bardzo ciężko.
Teraz jestem trzeźwy od trzech lat i zobaczyłem zupełnie inne życie, spróbuj, naprawdę warto.
Ale to Ty musisz chcieć !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dokładnie! SAMO ZŁO!

Polecam filmik z lat 30!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ma czego zazdroscic

czlowiek to czlowiek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

JP, ale tak na 50%
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hahahahahahaha to przestań i za miesiąc napiszesz, ze dałeś radę.

Teraz myślisz, nie przestane bo nie chce, a nie będzie mi jakiś "gówniarz " mówił co mam robić.
każdy alkoholik tam mówi.
tekst stary jak świat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nieprawda. I nie zapisują tam telefonicznie. Idź na dyżur, a nie szukasz wymówek żeby dalej pić.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

Marian, nie jest prawdą że południowcy ciągle piją wino. Wiem jak jest np. w Hiszpanii. Zwykły Hiszpan nie pije wina codziennie. Raczej np. w sobotę czy niedzielę do kolacji, i JEDEN kieliszek, a nie całą butelkę. Nie oszukuj się.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie zachęciłeś mnie tym wpisem - brzmi jak jakaś sekciarska nowomowa.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pozdrawiam

- masz rację, ja też to przeszedłem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może nie 90%,

- ale sporo ludzi ma problemy z chorobą alkoholową.
Pozdrawiam,
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3