Alkoholizm

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Dziewczyny mam ogromny proble (raczej moja kolezanka).Ma meza alkoholika i szuka pomocy!Nie wie nawet od czego zaczac. Mysle, ze najpierw od leczenia...
Moze wiecie co i jak. Moze ktoras z Was miala podobny problem, albo byla swiadkiem? Napiszcie co wiecie na tema tego leczenia. Bede bardzo wdzieczna!!!

I przepraszam, ze zasmiecam forum, ale Wy zawsze potraficie pomoc! ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Alkoholizm

wiesz co, wydaje mi sie, ze jakiekolwiek starania osob bliskich nie dadza wiele jezeli ten ktos, kogo dotyczy problem nie bedzie chcial sie zmienic- leczyc- bo to wlasnie ten alkoholik powinien sam chciec odciac sie od problemu
moze poradnie AA? albo psycholog?

image

Je tez mysle ze AA, ale czy to cos da? Jak wygledaja takie spotkania?Ktos z Was wie?Ile to trwa itd.

wiesz co..bez urazy..ale to ogromny problem i raczej nie powinnas wysuwac watkow na forum...moze twoja przyjaciolka by nie chciala tego...wiem ze robisz to w dobrej wierzez,ze chcesz pomoc ,ale to na prawde nie jest dobry pomysl...

Moze i nie dobry, ale jak mowia "tonacy sie brzytwy lapie"... jej naprawde jest ciezko!I zostaje tu anonimowa.
Mi chodzilo tylko o to, zeby sie cos wiecej dowiedziec o tym problemie (nie wiem jak mam sie do tego ustosunkowac, bo nie mam do czynienia z takimi ludzmi!)

to nie bedzie latwe napewno ale trzeba ta osobe namawiac na spotkanie AA,ale nic na sile.musi sam chciec dac sobie pomoc i naczej nic z tego nie bedzie.ale ja rowniez nie znam takich przypadkow wsrod znajomych wiec moze poszukaj takiego forum,tam powinni ludzie pomoc bo skoro beda w takiej tematyce to musza juz cos wiedziec.

hmm jest ciezko ,rozmowy nie pomoga na 100% ,tylko lekarz i to przymusowe leczenie...jak najwczesniej..trzeba wiele sily bo bywaja bardzo trudne wrecz niewyobrazalnie trudne sytuacje...nie ma co namawiac na aa bo dobrowolnie malo kto idzie najpierw detoks a potem uswiadamianie...

detoks??? Co masz na mysli monia?

na Alkoholizm najlepsza jest psychoterapia no i obowiazkowo AA. Przedo przed soba i przeewszystkim musi osoba ktora pije przyznac to przed soba i przed innymi.A nie przychodzi to osobom uzaleznionym latwo.Terapia jest dlugotrwala porownywalna z terapia narkotykowa . jesli osoba jest bardzo uzalezniona na poczatek potrzebny jest szpital i tak zwany odwych najpierw odwyk ciala o pozniej powoli umyslu.taki odwych to okolo 2 do 6 tygodni a pozniej czesto 6 m-cy terapia stacionarna a pozniej dalsza przynajmniej roczna terapia i wieloletnie wizyty w AA bo przeciez te osoby pozostana zawsze juz suchymi alkoholikami i wystarczy 1 kieliszek a powracaja do nalogu. W sumie jest to naprawde kompleksowe zjawisko i sadze ze nikt na forum nie jest wstanie twojej kolezance pomoc. Radze naprawde kontakt z poradnia AA oni znaja sie na tym najlepiej i beda wiedzieli jak pomoc. Jesli sie twoja kolezanka wstydzi do nich pojsc wystarczy ze zadzwoni , czesto sa tez u nich telefony zaufania gdzie mozna anonimowo uzyskac pomoc i porade.mam nadzieje ze chociaz troche moglam ci pomoc mam prade mowiac doswiadczenie w pracy przedewszystkim z narkomanami i nielicznymi alkoholikami ale w niemczech a nie w polsce ale system tych organizacji jest naprawde bardzo podobny.Zycze powodzenia i duzo wytrwalosci przedewszystkim twojej kolezance.

Dziekuje slicznie Julia !!! Naprawde dziekuje! Wszystko jej przekaze!

nie ma za co

Rija

wyslalam Ci kontakt na maila.
pozdrawiam

Jest przychodnia odwykowa w Gdańsku Zakopiańska 37 wejście od Kartuskiej (w bramie) -tel. 058 301 51 32 - naprawdę rewelacyjne miejsce dla alkoholików i rodzin. Koleżanka nie musi zmuszać swojego męża do tego by tam poszedł, ale radzę jej najpierw by sama tam się udała. Pomoc uzyska na pewno. Pracują tam b. dobrzy fachowcy i są bardzo przyjazdni kasżdej osobie. Naprawdę polecam odpowiedzialnie.