Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Z uwagi na poprzednią ciążę z silnym podejrzeniem wady genetycznej, którą poroniłam w 13 tygodniu, w obecnej ciąży lekarze wysłali mnie na zabieg amniopunkcji. To będzie wtedy 15 tydzień, dziecko na każdym usg dotychczasowym jest bardzo ruchliwe, martwię się że podczas amniopunkcji nawet mimo wiedzy i umiejętności lekarza samo nadzieje się na igłę:( Pewnie sobie wkręcam, ale może mogłyby się wypowiedzieć mamy które mają to już za sobą? Jak to wygląda, czy Wasze dzieci też takie fikające były? Czy podczas badania udało się bezpiecznie wkłuć tylko do płynu owodniowego? A co jeśli dziecko fikało? Lekarz wyciągał igłę? Wiem że można podczas jednego zabiegu wkłuć się max 2 razy. Zrobiłabym test NIFTY albo HARMONY ale prof Preis mówi że nie są tak dokładne jak amniopunkcja:( Szkoda, myślałam że zrobię super bezpieczny test.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Amniopunkcja - do osób które już to przeszły

Niestety ale każda z nas może być w tych 4% pacjentek u których amniopunkcja wykaże chorobę dziecka. Trzeba się z tym liczyć niestety.
A czy którejś z Was ginekolog powiedział po ilu dniach po amniopunkcji należy się zgłosić na kontrolę u lekarza prowadzącego? Ja mam przyjsc po 2 tygodniach z wynikami CRP i jeszcze jakimis zeby sprawdzic czy nie wdal sie stan zapalny ale obawiam się czy to nie za późno jeśli faktycznie coś tam się będzie działo...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Boję się że to ja będę tą statystyczną osobą u której amniopunkcja będzie zła w skutkach...

Sylwia nie martw się. Ja za bardzo się stresowałam i chyba przez to dziś mam okropny dzień - bo stres schodzi, ból głowy i totalne rozbicie. Z zabiegu to lekko czuję tylko miejsce wkłucia. Ogólnie cały dzień nie do zycia, aż mąż i dzieci nie wiedzą co się dzieje ;)
Pytałaś wcześniej - to u mnie dziś 17+0 tc. Podobno najbezpieczniej pomiędzy 16 a max 18 tc.
postaraj się nie myśleć i do przodu :)

Sylwia nic się nie martw. To naprawdę nie boli tylko jest nieprzyjemne. Pobieranie krwi też jest nieprzyjemne. Samo pobranie wód wraz z wbiciem igły trwa może minutę... spokojnie. Potem też jest ok. Ja momentami czuje ciężar w podbrzuszu, teraz już prawie w ogóle. Więc luzik :-)

Myślę o Was i juz mnie boli brzuch

Czuje się dobrze. Czuje takie napięcie macicy ale poza tym jest ok :) leżę i odpoczywam, tak jak lekarz zalecił. Mam nadzieję że wszystko się u nas dobrze skończy:)

To u mnie ten sam lekarz a tak zupełnie inne podejście...
Anna a jak się czujesz w ogóle? Ja byłam przed Toba :-)

O tym 1 maja nie pomyslalam:(No nic może sie uda przed. Zgadzam sie z Toba,czekanie jest najgorsze. Również pozdrawiam

Ja obstawiam te 3 tygodnie jednak bo 2.5 wypada 1 maja... Więc albo wyrobią się w 2 tygodnie albo dopiero po majowce... no cóż. Teraz już ostatnia choć chyba najtrudniejsza prosta...czekanie jest straszne. Pozdrawiam.

:):):) Myślę,ze wynik będziesz miała tak jak ja po 2 i pół tygodnia. W piątek po tym wlasnie czasie sam profesor zadzwonił z wynikiem. Mam nadzieję,ze tak jak i u mnie wszystko okaze sie dobrze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miało być Talka

Gałka, dlatego też mam super zdanie na temat dzisiejszej wizyty

Haha to moj lekarz prowadzący:)Dobrze trafilas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mnie dziś przyjmował dr.n.med. Maciej Boćkowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To który lekarz był taki specyficzny? Anna2 a Ty jaki dziś wiek ciąży?

A co do wyników to w 12+0 nie była widoczna kosc nosowa dziecka. Testy PAPPA wykazaly ryzyko trisomii 21 1:46 (wolna Bhcg- 247,7 IU/l co odpowiada 5.620 MoM oraz PAPPA 1,420 IU/l co odpowiada 0,427 MoM. W 12+6 już była mini kość nosowa. Ryzyko zostało wyliczone z samych wyników PAPPA.

Anna_2 Więc pewnie się spotkaliśmy na korytarzu, ja wchodzilam jako czwarta no coś Ty? A u mnie ten lekarza na początku był taki poważny i obserwował ale jak zaczęłam rozmowę to się rozkręcił i śmiał się że w gratisie może mi zrobić tatuaż i najlepiej wychodzą mu czołgi hahaha. Potem żartował że dziwne że ma same pacjentki, a najbardziej lubi robić amniopunkcję u mężczyzn haha. Nie no super lekarz. I że skoro bylam taka dzielna to mogę jeszcze wpaść za tydzień pielęgniarka też świetna. I ja zapytałam czy są jakieś środki ostrożności po amniopunkcji więc powiedział że 7 godzin.

Dobrze wiedzieć o tych 7h bo ja również dziś miałam amniopunkcje w UCK i nic nie mówili o dalszym postępowaniu. Lekarz niewylewny. Po pytaniu w jakim czasie beda wyniki pokazal 3 place...Panie za to bardzo miłe. Wg mnie nie bolało, tylko specyficzne uczucie przebicia wód . Ja strasznie się stresowalam i teraz albo mi stres schodzi albo czuje się bardzo osłabiona z potężnym bólem głowy. Przez co boję się o maluszka...

Przez jeden dzień kazał sie oszczędzać,nie dźwigać,najlepiej sobie odpoczywać. Martwił mnie ten dyskomfort w miejscu wklucia wiec sie oszczedzalam dłużej,az już tego nie czułam.

Właśnie rozmawiałam z profesorem za tydzień 21.04 mam amniopunkcje.

Inne tematy z forum

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...