Automat?

Stoję przed zakupem Renault w automacie,auto ma 10lat,jak się sprawują skrzynie w tych autach? jestem kobietą i wygodniej mi w automacie będzie na pewno,ale wszyscy straszą,że ciągle się psują,jak to u was wygląda? często naprawiacie? na co zwracac uwagę przy zakupie ?
z góry dziękuję za porady:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Automat?

jak jesteś obrzydliwie bogata to możesz sobie pozwolić na takie ekstrawagancje..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dokładnie jak wyżej-nowy automat jeszcze bym przebolał,ale używany-NIGDY W ŻYCIU!
Ludzie po prostu(nie wszyscy)nie potrafia się obchodzić z taką skrzynią-dają w palnik na zimnym,nie wymieniają oleju a potem sie dziwia ,że szarpie i sprzedają a koszty naprawy niejednokrotnie przewyższają wartość auta!powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam automata z 1996r i nic się nie psuje :)

Moim zdaniem niema obaw. Prosze sprawdzic czy skrzynia chodzi tak jak pownna a po zakupie uzytkowac zgodnie z zaleceniami to powinno byc OK. Mam 20 letniego passata z taka skrzynia produkcji renault i chodzi bezproblemowo. 2 auto to golf z tym ze 8 latek.zero napraw. w miedzy czasie uzytkowalem volvo,jeppa i bmw wszykie na automacie. Wiec takie gdanie ze automat jest zly pochodzi od ludzi ktorzy z taka skrzynia nie mieli nigdy do czynienia...pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

do kiedyś...jak bekniesz za remont to zobaczysz jaka to frajda
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

a własnie kolego że mieli do czynienia,wszystko fajnie do czasu pojawienia się chociażby mrozów...jak masz garaż to może i nie miałeś problemów ale większość nie ma a przy wiekszym mrozie olej gęstnieje i zaczynają sie jaja typy tryb awaryjny i straszne mulenie.Stare skrzynie bez rozbudowanej elektroniki dobrze eksploatowane są w stanie dużo wytrzymać,ale nie nowe z masą czujników itp itd...+ niektóre wady fabryczne np.Multitronic koncernu VAG,czy automaty robione na USA które łatwo przegrzać przy dużych prędkościach,ale powodzenia d dobrym zakupie.

Dziękuję Panowie za wszystkie porady,dodam,ze chodzi o Clio lub Scenica właśnie z automatem,zupełnie się pogubiłam bo każdy straszy naprawami,że są drogie,że jak się popsuje to kilka tysiecy od razu trzeba dac nie wiem ile w tym prawdy...

prawda jest taka,że dobrej skrzyni automat.nikt za 300-500zł ci raczej nie sprzeda a tym bardziej wyremontuje-a manuala owszem!Myslisz dlaczego wiele osób nie remontuje automatów jak sie sypną tylko przerabiaja na manual?przecież są takie wygodne!ano dlatego,że po prostu sie nie opłaca...

clio lub scenica kup lepiej z ręczną skrzynią

Hej

Nie sluchaj takich legend malkontenckich. Sprawa wyglada nastepujaco. Wiem co mowie bo przejechalem w ciagu roku ponad 60tys km swoim automatem (w sumie przejechal juz 300tys). Wszelkie instrukcje nie mowia nic o eksploatacji, nie zalecaja wymiany oleju itp. Olej oraz filtr nalezy wymieniac co jakies 60tys km, olej jak wszystko sie zuzywa, a tam smarowanie jest bardzo wazne. Gdy sie tego przestrzega wierz mi, ze skrzynia nie sprawia problemow i przynosi wiele zadowolenia. Z elektronika nigdy przygod nie mialem, a rozchodzi sie glownie o plyte sterujaca, czasem jak to z elektronika bywa, potrafi zawodzic - ja akurat przygod z tym nie mialem nigdy. Jest to urzadzenie, ktore programuje sie, mowiac lopatologicznie - dostosowuje twoj styl jazdy do tego, by w odpowiednim momencie zmieniac bieg. Ktos kto mowi, ze skrzynia muli w zimie, lapie tryby awaryjne etc wystawia sobie etykiete jakie ma pojecie o jezdzie i nie tylko. Nie sluchaj rad takich ludzi. Kto przy zdrowych zmyslach rusza zima na pelnym gazie? Ponadto automaty maja tryb zimowy, polegajacy na tym ze auto rusza wtedy z "dwojki", przez co w pewnym sensie zapobiega to boksowaniu kol. Na koniec kilka slow o awariach i kosztach (tryb awaryjny wlacza sie wlasnie wtedy i tylko wtedy gdy skrzynia jest niesprawna i ma na celu ochrone przed uszkodzeniem silnika czy innych podzespolow). Wiekszosc awarii automatow wiaze sie z ich zajezdzeniem, brakiem wymian oleju i filtrow. Wiadomo, ze gdy nie ma smarowania poszczegolne elementy zacieraja sie, zuzywaja w przyspieszonym tempie. Koszty napraw "zajechanej" skrzyni to niestety wydatek rzedu 3tys zl. Wymiana plyty sterujacej w zaleznosci od marki auta to od 250 do 800pln. Dlatego lepiej przestrzegac regularnych wymian oleju i filtrow. W zaleznosci od tego ile litrow wchodzi do bloku skrzyni. Jest to koszt od 300 do 700pln (700pln to koszt wymiany 9 litrow oleju w automacie przy napedzie na cztery kola). Na koniec jak to ktos kiedys powiedzial: automaty zostaly wymyslone po to, aby ulatwic ludziom zycie, wiec nie boj sie ich, a wierz mi, ze jak raz sprobujesz, nie bedziesz chciala wracac do manuala :) Serdecznie pozdrawiam i zycze milych wrazen z jazd automatem.

nie popuść czasem z wrażenia jazdy niesamowitym automatem tylko przyznaj się lepiej,że biegów nie umiesz zmieniać i tyle-dzięki takim jak ty zarabiam naprawiając te "świetne: niepsujące się" skrzynie,widać że nie masz pojęcia co piszesz.

wszystko da sie popsuć, ale komfort jazdy automatem jest faktycznie nieporównywalny z manualem, szczególnie w mieście, w korkach i światłach, albo w górzystym terenie, w którym automat nie zsuwa się z pochyłości. automat to wygoda i bezpieczeństwo, bez rozpraszania podczas jazdy obie ręce na kierownicy, trudniej w zimie, bo nie da się manewrować skrzynią.
w ogólnym wyborze lepiej automatem

"specjalisci" z takim podejsciem do swego fachu sami sobie wystawiaja odpowiednia etykiete. Pochwal sie jeszcze jak sie ten twoj serwis nazywa to przekaze dalej zeby omijal cie wielkim lukiem kazdy kto bedzie w potrzebie. Szkoda nawet zepsutego automatu na takich "fachowcow".
Najlepsze jest to ze zapewne taki warsztat nie istnieje, a ty na forum probujesz leczyc swoje skryte kompleksy takimi wpisami, ale niech ci bedzie, napewno znasz sie lepiej ode mnie, wiec nie bede sie wdawal w dalsza polemike, tym bardziej ze wyznaje zasade: "nigdy nie kloc sie z idiota, bo najpierw sciagnie cie do swego poziomu, a potem pokona doswiadczeniem".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Jaki samochód kupić do 10 000zł ?? (85 odpowiedzi)

Kryteria: -kombi lub kombi van (dla 5 osób), -niskie koszty eksploatacji (paliwo itd.), -trasy...

Leasing operacyjny a wynajem długoterminowy (15 odpowiedzi)

Mam firmę, która ma małe koszta, a dużo płacę podatku oraz VATu. Zastanawiam się leasingiem...

Skąd wziąć dobre auto używane? (12 odpowiedzi)

Jak w temacie. Szukam kilkuletniego auta w dobrym stanie. Takiego, którym będę mógł pojeździć...