Re: Automat?
~merc-mania
(15 lat temu)
Hej
Nie sluchaj takich legend malkontenckich. Sprawa wyglada nastepujaco. Wiem co mowie bo przejechalem w ciagu roku ponad 60tys km swoim automatem (w sumie przejechal juz 300tys). Wszelkie instrukcje nie mowia nic o eksploatacji, nie zalecaja wymiany oleju itp. Olej oraz filtr nalezy wymieniac co jakies 60tys km, olej jak wszystko sie zuzywa, a tam smarowanie jest bardzo wazne. Gdy sie tego przestrzega wierz mi, ze skrzynia nie sprawia problemow i przynosi wiele zadowolenia. Z elektronika nigdy przygod nie mialem, a rozchodzi sie glownie o plyte sterujaca, czasem jak to z elektronika bywa, potrafi zawodzic - ja akurat przygod z tym nie mialem nigdy. Jest to urzadzenie, ktore programuje sie, mowiac lopatologicznie - dostosowuje twoj styl jazdy do tego, by w odpowiednim momencie zmieniac bieg. Ktos kto mowi, ze skrzynia muli w zimie, lapie tryby awaryjne etc wystawia sobie etykiete jakie ma pojecie o jezdzie i nie tylko. Nie sluchaj rad takich ludzi. Kto przy zdrowych zmyslach rusza zima na pelnym gazie? Ponadto automaty maja tryb zimowy, polegajacy na tym ze auto rusza wtedy z "dwojki", przez co w pewnym sensie zapobiega to boksowaniu kol. Na koniec kilka slow o awariach i kosztach (tryb awaryjny wlacza sie wlasnie wtedy i tylko wtedy gdy skrzynia jest niesprawna i ma na celu ochrone przed uszkodzeniem silnika czy innych podzespolow). Wiekszosc awarii automatow wiaze sie z ich zajezdzeniem, brakiem wymian oleju i filtrow. Wiadomo, ze gdy nie ma smarowania poszczegolne elementy zacieraja sie, zuzywaja w przyspieszonym tempie. Koszty napraw "zajechanej" skrzyni to niestety wydatek rzedu 3tys zl. Wymiana plyty sterujacej w zaleznosci od marki auta to od 250 do 800pln. Dlatego lepiej przestrzegac regularnych wymian oleju i filtrow. W zaleznosci od tego ile litrow wchodzi do bloku skrzyni. Jest to koszt od 300 do 700pln (700pln to koszt wymiany 9 litrow oleju w automacie przy napedzie na cztery kola). Na koniec jak to ktos kiedys powiedzial: automaty zostaly wymyslone po to, aby ulatwic ludziom zycie, wiec nie boj sie ich, a wierz mi, ze jak raz sprobujesz, nie bedziesz chciala wracac do manuala :) Serdecznie pozdrawiam i zycze milych wrazen z jazd automatem.
1
0