BIuro Geodezji i Terenow Rolnych w Gdansku

Dostalam powiadomienie od BGiTRwG o zmianie nr konta dotyczący naleznosci z tytułu wylaczenia z produkcji gruntow rolnych.

Zadzwonilam do nich do biura ;przez 10 lat jest odplatna droga oraz udzialy do działki nr ..... ( osiedle wybudowane przez 7 niebo w Baninie).
Albo mnie pamięć już zawodzi ,bo nie przypominam sobie zadnego pisma o tej decyzji albo cos mnie ominelo.
Czy ktoś wie cos na ten temat?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: BIuro Geodezji i Terenow Rolnych w Gdansku

Przeczytaj w akcie notarialnym, tam jest wzmianka o tym, że 7 niebo płaci przez 2 czy 3 lata, dalej płaci właściciel nieruchomości.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: BIuro Geodezji i Terenow Rolnych w Gdansku

Dzieki Chris :)

Dygresja, hmm znaczy ludzie podpisują akt notarialny, który w sumie notariusz w obecności stron cały odczytuje i nie wiedzą co pospisują?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cieszę się, ze przynajmniej Ty, anonimie doskonale wiesz i pamiętasz co podpisujesz. Jestem przekonany, że nigdy Ciebie nie zaskoczył żaden wpis w jakimkolwiek regulaminie (np. w umowie z telefonem od operatora GSM). Tak więc moje gratulacje! :)

Nawet kilkukrotne czytanie umów nie daje gwarancji zrozumienia jej w pełni. Nie dziwię się obywatelom nieobytym w prawie, że nie do końca rozumieją zapisów w aktach notarialnych. Duża część ufa temu, że skoro akt jest podpisywany u notariusza, to zapisy w nim są zgodne z przepisami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie, która strona wybiera notariusza sprzedający czy kupujący?

Ja miałam notariusza wskazanego przez dewelopera
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z telefonem to nie przesadzam, ewentualnie wpadnie jakaś głupia kara za 2-3 tysiące zło.
Przy kredycie na 20 lat umowę czytałem parę razy, budując i oddając dom do użytku głownie po to,aby nie było że jakiegoś punktu z warunków umowy nie wypełniłem i żeby nie okazało się że jednak dom nie jest mój...

księgę wieczystą działki też przeglądałem przed zakupem, a akt notarialny generalnie rozumiałem punkt p[o punkcie.

tak właśnie jest że ludzie po zakupu mieszkania/domu za 500-600 tys. podchodzą tak samo lekceważąco jak do telefonu, a potem zdziwienie że kupili dom który jest samowolą budowlana, muszą płacić to czy tamto....
to i traktowanie 'developerów' jakby to oki rozdawali karty powoduje że jest jak jest - Ty kupujesz to możesz wymagać... kupujący może prędzej wpłynąć na developera niż ktokolwiek inny (przed zakupem znaczy sie)....
co z resztą widać bo jakies osiedle juz sie reklamuje ze odwodnienie, drogi wewnętrzne etc - znaczy starają się tym wyrobić przewage...

no ale że musisz za drogę płacić to nie jest zgodne z przepisami ? no przecież jest :)

jest oczywiście, chodzi mi o to, że 80% ludzi kupujących domy i mieszkania NIE WIE w cosie pakuje. CO innego pozostaje jak uświadamiać ludzi o sprawach formalnych, możliwych problemach i opłatach później.
Na prawdę ludzi więcej rozwagi przejawiają podpisując umowę na g*wniany telefon, a developerowi wierzą na słowo "Bo powiedział że gmina zrobi"... tą jedną umowę, akt notarialny trzeba czytać, zrozumieć i mieć świadomość w co się człowiek pakuje...

potem są przypadki, że po nie dotrzymaniu zapisów w umowie kredytowej bank jakieś kary wlepia, czy okazuje się że jednak mieszkanie nie jest twoje,a wystarczyło np na czas zgłosić zakończenie budowy.

ew jak wspomniałem ludzie kupują domy i po roku okazuje się że to w sumie samowola budowlana...
jestem tylko rzecznikiem świadomego pchania się w kłopoty...

Rozumiem, ze ty każdy zapis oraz paragrafy z aktu znasz na pamięć .
Daruj sobie te komentarze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie nie na pamięć, ale przy podpisaniu umowy trzeba by wiedzieć jakie koszty w przyszłości to generuje...

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (12 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Kto ma internet z firmy WAVE Banino (168 odpowiedzi)

Chce zmienić internet na tego dostawce,jak się sprawuje internet ???

Niepubliczna szkoła AiB w Baninie (7 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś ma może jakieś opinie na temat nowo otwartej niepublicznej szkoły AiB przy...