Re: Badania prenatalne ! Kto miał ?
rozumiem Cię doskonale. Byłam w tej samej sytuacji. Chciałam dla własnego spokoju zrobić PAPA, ale nikt nie powiedział mi, że w wielu przypadkach daje on fałszywy wynik.... Mieliśmy USG prenatalne plus test PAPA. USG wyszło super, natomiast PAPA - ryzyko trisomii 21 - 1:48 - czyli spore. Za wszystko płaciliśmy z własnej kieszeni. Skierowano nas do genetyka, poszliśmy również prywatnie aby zaoszczędzić na czasie. Pani genetyk oschło powiedziała, że jest duże ryzyko wystąpienia zespołu downa, więc powinniśmy zdecydować się na amniopunkcję. Zabrzmiało dla mnie to jak wyrok... jednak przy tak dużym prawdopodobieństwie zdecydowaliśmy się na amniopunkcję, którą także wykonywaliśmy prywatnie. Prawie 3 tygodnie oczekiwania na wynik były dla nas bardzo ciężkim okresem, tym bardziej, że postanowiliśmy zachować tą informację tylko dla siebie - nie dzieliliśmy się tym z rodziną. W oczekiwaniu na wynik, pewnego dnia zadzwoniła pani z recepcji z informacją, iż wyniki są ale odbiorę je dopiero u genetyka - a najbliższa wizytę wyznacza mi za 2 tygodnie, bo wcześniej nie ma miejsca. Zmroziło mnie, pomyślałam sobie, że na pewno moje dziecko jest chore, skoro wyniki są do odbioru od lekarza tylko. W trakcie rozmowy okazało się, iż skoro robiłam badanie prywatnie mogę odebrać je z rejestracji juz tego samego dnia (co za głupie procedury - kobiety, które robiły na NFZ przez kolejne dwa tygodnie pozostają w niepewności...) Pojechałam od razy odebrać wynik...serce myślałam, że wyskoczy...i..."kariotyp prawidłowy męski". Będziemy mieli zdrowego synka:)
8
0