Badania prenatalne (test PAPP-A)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny, gdzie można wykonać sam test PAPP-A? Lekarz proponował w Invicie, ale telefonicznie dowiedziałam się, że tam robią, ale tylko razem z USG (koszt: 406 zł). A ja mam zlecone USG w innej klinice.
Może ktoś robił ostatnio sam test i pomoże?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Badania prenatalne (test PAPP-A)

Mozes zrobic w Invicie samo badanie chyba 150 zl pierwsze slyszed ze z USG....

laboratorium bruss - ostatni widziałam ogłoszenie :)

Dzięki, będę próbować :)

żeby pappa miało sens, musi być pobrane w tym samym czasie (przed lub po) co usg genetyczne, bo prawdopodobieństwo oblicza się na podstawie pomiarów usg i wyników z krwi, plus ankieta dotycząca matki...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak jak pisze Jagodzianka, tylko wtedy to badania ma sens.

Mi też tak tłumaczono,że najbardziej wiarygodne jest badanie robione razem z usg i tak robiłam. Najpierw poszłam na pobieranie krwi i po nim od razu na usg, aby oba badania były z tego samego dnia.

ja 3 miesiące temu robiłam w Invikcie, tylko trzeba powiedzieć, że chcesz bez konsultacji i USG.

Wiem, wiem dziewczyny, że test i USG trzeba robić mniej więcej w tym samym czasie.
Byłam dzisiaj w Invicie i faktycznie można zrobić sam test (156 zł), a na wynik czeka sie jeden dzień. Także test zrobię dzień przed badaniem USG. Lekarz powiedział, że wtedy wyniki z USG uzupełni tymi z testu, co da lepszy obraz całości.
A Pani z infolinii Invicty po prostu wprowadziła mnie w błąd, bo powiedziała, że absolutnie nie ma możliwości zrobienia samego testu PAPP-A...

Pamiętaj, że te badania robi się do 13tc i 6dni. Potem nie są wiarygodne.

To będzie 12 tydzień - taki termin USG wyznaczył mi lekarz.

ja robiłam te badania w Polmedzie na Zaspie (laboratorium Bruss)

WAZNE! przed badaniem musisz wziąć od nich karte badania, którą MUSI wypełnić ginekolog podczas wizyty i badania USG oraz podpisac--> BEZ TEGO NIE ZROBIA CI BADANIA KRWI!

koszt coś poniżej 100zł o ile dobrze pamiętam i co najważniejsze kobiety w ciąży nie czekają tu w kolejce tylko od razu idziesz do gabinetu co jest naprawde super!

nika531 - a w Invikcie też trzeba pobrać wcześniej kartę badania, którą musi wypełnić lekarz (o czym pisze wyżej jonczyk.malgorzata) czy po prostu idę na badanie, z zaznaczeniem, że chcę bez USG i konsultacji?

@green jest jeszcze jedna opcja -> Test potrójny jest wykonywany między 14 a 20 tygodniem ciąży jak ktoś by nie zdążył.

na temat czy w Invicie trzeba ten papierek to nie pomogę, może do nich zadzwoń?

Lepiej podejdę osobiście, bo pani na infolinii nie była zbyt kompetenta za pierwszym razem (i stąd ten wątek...).
Ale dziękuję za pomocne informacje :)

żeby wyliczyć prawdopodobieństwo, trzeba dołączyć wypełnioną ankietę, którą wypełnia lekarz ( w niej są też parametry z usg genetycznego), więc chyba żeby badanie było miarodajne jest to niezbędne...

No to już wszystko wiem :)
W Invikcie nie pobiera się żadnej karty badań. Po prostu przychodzi się na pobranie krwi (nie trzeba na czczo), zaznacza się, że chce się badanie bez USG, a na wynik czeka się jeden dzień. Koszt 156 zł. I należy przyjść między 11 a 13 tygodniem ciąży.

Inne tematy z forum

prezent na ślub - nie kasa? (113 odpowiedzi)

Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy...

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??