Barbarzyński amok

Kultura wytworzyła intelektualne narzędzia do oceny wszystkiego. Takie stwierdzenie nie oznacza, że jestem zwolennikiem tezy o końcu historii, ale kilka tysięcy lat rozwoju cywilizacji dało nam potęzne narzędzia. Zmiany historyczne przebiegają pod wpływem odkryć materialnych i technologii.

Już ponad dwa tysiące lat temu pojawiła się bajka o pastuszku, który swoim wołaniem: wilk, wilk, działał na swoją zgubę. I ta bajka jest nadal aktualna jeśli weźmiemy pod uwagę choćby przypadek tzw. antyfaszystów. Wcale nie potrzebujemy głębokich analiz naukowych, by kompetentnie ocenić to co się dzieje.

Od dawna wiadomo o tendencji do pobożnych życzeń i myślenia życzeniowego (wishful thinking), które jest cechą, jak udowodnili to naukowcy , myślenia szybkiego w systemie 1.

Oczywiście kultura jest rzeczą dość skomplikowaną i trzeba mieć odpowiednie kompetencje by nawigować po jej obszarze, gdzie poustawiane są rozmaite znaki zakazu i nakazu. Nie wszyscy posiedli te kompetencje i stąd się bierze barbarzyństwo, bo wielu kombinuje na skróty lub jazdy na gapę na koszt bliźnich.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A pełny obraz tego stanu rzeczy jest tu. Niektórzy chętnie otworzyli puszkę Pandory i teraz się dziwią:
https://www.salon24.pl/u/zetjot/1087502,a-kto-wyhodowal-tego-potwora
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

Jak sprawić, by nauka przedszkolaka była interesująca? (4 odpowiedzi)

Próbuję zorganizować zajęcia dla mojego dziecka, ale wydaje mi się, że szybko traci ono uwagę....

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...