Re: Benzyna po 5 zł.
Uważasz, że im więcej musisz płacić za środki niezbędne do życia tym lepiej dla ciebie? Jesteś w błędzie. Dajesz strzyc się rządowi i oligarchom trzymającym zasoby, twe myślenie przedstawia mentalność niewolnika. Po zakupy zawsze jeżdżę samochodem, jak sobie wyobrażasz transportowanie pieszo 5-ciu niebieskich toreb z makro/castoramy wypchanych różnymi dość ciężkimi dobrami? Już jedną jest mi ciężko zarzucić na plecy i wnieść. Ty mi każesz nieść to przez jakieś 15 km od sklepu do domu.
Bardzo mnie się nie podoba to, że coraz większą część moich zarobków muszę przeznaczać na paliwo i energię. Te dobra w wielu krajach są dotowane, tylko w Polsce i w znacznie bogatszych krajach europejskich pobiera się za nie podatki.
Jak ceny paliw będą dalej tak rosnąć, pewnie przyjdzie mi zrezygnować z prawdziwego samochodu i będę musiał się przesiąść do wypiardka z silnikiem od kosiarki.
Obawiam się, że podwyżka podatków na paliwo spowoduje dalsze zwiększenie średniego wieku pojazdu w Polsce. Norwegowie dużo zarabiają, ale mają wysokie podatki - wcale mniej nie jeżdżą, ale nie mimo posiadania dużych przychodów nie stać ich na nowe samochody. Tak samo jak 95% nie stać na nowe auto.
Jedyny skutek podwyżki cen benzyny to obniżenie poziomu życia społeczeństwa.
Ten, który straszył benzyną po 5 zł gdyby jego konkurent dostał się do władzy a gdy sam się dostał i za jego rządów podniesiono ceny paliw powinien podać się do dymisji o ile posiada resztki honoru.
Obawiam się, że wściekli ludzie z widłami i pochodniami pokażą tym palantom, że takie igrce ze społeczeństwem kończą się gilotyną jak we Francji się działo.
1
0