Bojano-NOWA GMINA, czyli fakty i czy warto

Jeśli są jakieś błędy, to proszę o uwagi. Temat istotny, proszę o wzajemny szacunek w toku dyskusjiBojano, nią gmina

Trasa S6 , czyli jak zminimalizowano plusy inwestycji- wybrano wariant odsuwający od Kielna(węzeł był bez zmian ) , ale kosztem Bojana . Wiatry na pomorzu są głównie zachodnie i płd-zach. , wiec uderza to w Bojano bardzo (ponadto S6 jest wyżej) . Koniec końców jest to jeszcze de facto zabetonowanie rozwoju płd. części , szczególnie obszarowo, bo teoretycznie można bliżej S6 robić bliźniaki , ale to pewnie potrwa zanim to się rozbuja a domu blisko trasy Berlin - Gdańsk raczej nikomu nie chce się stawiać i na razie są lepsze miejsca na bliźniaki . Czy interes prywatny zwyciężył? Wójtem jest się kilka lat. . . a droga na długi czas
Ostatnie miesiące i inwestycje drogowe za ok. 1,2 mln poza Bojanem, w tym kilka km asfaltu (nad jez. Otałżyńskim, począwszy of sławnej JeleńskiejHuty, która ma ze 20 domów i zgarnęła pół budżetu obywatelskiego , bo wójt żyje standardami XIXw. , na szczerych polach, w sumie ok. 2km asfaltu , gdzie na Warszawskiej w Bojanie kilkaset ludzi od lat chodzi po piachu. Jakoś ta Jeleńska Huta coś niezwykle uprzywilejowana. W Bojanie drogi w połowie finansowane przez mieszkańców a ten asfalt nad jeziorem to jestem ciekawy czy tez analogicznie , bo tam mało strasznie domów . .
Jako największa miejscowość nie mamy połączenia z PKM (oczywiście Szemud i Kielno mają ) , z Gdynią tez słabo . . .
Póki Bojano nie będzie samodzielną gminą bądź nie przeniesie się urzędu do nas (niech nie budują tam komisariatu tylko u nas cały potrzebny kompleks a Policja niech zajmie UG w Szemudzie - zakładam , że jeszcze nie zbudowali , ale czas nagli, bo i fundusze z UE tylko do 2020),to małe szanse na poprawę. wiadomo , że jakby u nas w Bojanie była gmina , to ludzie wyszli by protestować i wywalczyliby co trzeba , a tak jesteśmy traktowani jak wiocha bogatych frajerów , jakkolwiek nie każdy przecież jest tu majętny, tym bardziej nie każdy jest frajerem.
Żeby powstała osobna gmina , to nie może być biedniejsza niż najbiedniejsza gmina w Polsce . Szemud jest dość dobrze sytuowany. Wskaźnik g , który o tym mówi (ile przypada średnio na osobę z podatków ) jest na poziomie ok. 1, 2tys. a najbiedniejsza gmina ma niecałe ok. 300 i przy ewentualnym podziale nie może powstać gmina biedniejszych od tej najbiedniejszej. Tym samym , moim zdaniem , nie moglibyśmy przygarnąć Kielna. Układ sił po podziale, to byłoby task pewnie 6:4 ms korzyść Bojana. Tym samym gdyby tak z grubsza patrząc oddizelił o się Bojano z Koleczkowem i Dobrzewinem, to mielibyśmy połowę z obecnej ludności gminy a i Kielno z Szemudem poradziłoby sobie .
Budżet gminy , to obecnie ok. 80 mln pln z czego ok. 3 mln idzie na urzędników gminy , wiec dałoby radę.Zresztą , skoro radzi sobie gmina czterokroć od nas biedniejsza (ta że wskaźnikiem g poniżej trzysta, to jak my , mając największy potencjał w obecnej gminie mielibyśmy przepaść. wójt dobrze zarabia , wiec może ktoś wreszcie zauważy , że to ostatni dobry moment na referendum.
Podsumowując , widzę dwa warianty: przeniesienie urzędu do Bojana(wstrzymanie budowy komisariatu nowego w Szemudzie-przenieść go do opuszxzonego UG, o ile jeszcze nie stoi ten nowy komisariat ) , bądź nowa gmina (musi być oprócz UG, komisariat i GOPS. myślę , że mamy nawet co i gdzie wynająć , tak na początek ) .

Tak długo jak nie będzie (w jakimkolwiek wariancie) budynku gminy u nas, to będziemy wiele tracić . Jak widać nawet asfalt w szczerym polu jest ważniejszy niż kilkaset osób codzień chodzących w błocie czy piachu .

Co nam potrzeba :
urząd gminy w Bojanie
Warszawska w asfalcie, szybko i bez łaski
intesyfikacja połączeń z Gdynią i powstania podobnych z PKM
dobry plan zagospodarowania wioski . Warto wyznaczyć , nie wiem czy jest , miejsce na powstanie parku, jako takiego centrum. To już pewnie melodia przyszłości.

P. S.
Nie dajmy się zniechęcić komentarzami pełnymi czarnowidzenia. To mogą być osoby umocowane w obecnych strukturach władzy .
Jeśli radzą sobie gminy że wskaźnikiem g kilkakrotnie niższym , to my damy radę. . Gmina Reda ma 1184 a Szemud 1172 ! Podobne wyniki(ok. 1,2 tys. ) mają gminy: Ustka , Lębork , Wejherowo. Luzini biedniejsze.
http://samorzad.pap.pl/depesze/redakcyjne.praca.akty/161558/Ranking--Najbogatsze-i-najbiedniejsze-gminy-2016--czesc-3-1000-1499

Plan: wydrukować kilka ulotek(przygotuję) i w swojej okolicy rozpowszechnić, każdy tyle co może , potem zebrać podpisy (wystarcza 15) i zgłoszenie do wojewody o referendum. W najgorszym wypadku będzie to niezły straszak na gminę, ale myślę , że jest to coś zdecydowanie więcej . Jaki przegapimy ostatnie środki z UE, to potem będzie ciężko .
Niech każdy przemyśli sprawę i dobrze jak zrobi , to co może.
Fakt, że trzeba kogoś konkretnego , żeby sure tym zajął i ja na pewno nie jestem ta osobą. Co mogłem to zrobiłem i jeśli ktoś uważa , że warto , to może tez jakiś się włączy.
pozdrawiam
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Bojano-NOWA GMINA, czyli fakty i czy warto

Przepraszam za literówki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Interesująca alternatywa dla obecnej sytuacji. Sensowny wywód i ja się pod nim podpisuję
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za ten głos. Wreszcie rzeczowo i bez przesady. Nie wiem, czy tworzenie nowej gminy ma sens, ale zrobienie społęcznej akcji w tym kierunku na pewno. Najwyższy czas, żeby uświadomić włodarzom, że to oni służą nam, a nie my im. Może to zmusi wójta do rozsądnej, a nie aroganckiej rozmowy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe ile dołożył wójt do asfaltu na drodze do swojej posesji?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda, że jeszcze sobie pasów nie namalował i świateł przy wyjeździe z posesji nie postawił
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem na tak!
..."Plan: wydrukować kilka ulotek(przygotuję) i w swojej okolicy rozpowszechnić, każdy tyle co może , potem zebrać podpisy (wystarcza 15) i zgłoszenie do wojewody o referendum. W najgorszym wypadku będzie to niezły straszak na gminę, ale myślę , że jest to coś zdecydowanie więcej . Jaki przegapimy ostatnie środki z UE, to potem będzie ciężko"... .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

GMINA BOJANO - to brzmi dumnie !

Co do robienia referendum tak dla zasady, żeby komuś coś pokazać, szkoda czasu i pieniędzy, akcja musiałaby być mocno nagłośniona, trzeba porozmawiać z sąsiadami, znajomymi w okolicy. Jak już kiedyś pisałem w różnych wątkach na forum pewnie grubo ponad 70% traktuje Bojano, jak noclegownie i ma interes społeczny głęboko .... Czy będą należeć do gminy Szemud, Bojano, czy do Gdyni, czy do Republiki Bananowej, to będzie to im obojętne. Swój domek, swój ogródek, swój samochód, mają gdzieś parki, chodniki, restauracje... zbytek jak na noclegownię !:)

Pytanie, ile procent mieszkańców na prawdę czuje , że to jest ich dom na lata, na pokolenia , chcą zmian, również dla tych mniej zamożnych, którzy chodzą piechotą, korzystają z transportu publicznego i może nawet chcieliby jakaś sympatyczną kawiarnię / inne miejsce spotkań mieć na wiosce. Jeśli ktoś pamięta frekwencję głosów oddanych z Bojana w Gminnym Funduszu Sołeckim, to daje to żenujący obraz "empatii społecznej" w naszej wiosce- zagłosowało coś koło 50-60 osób... A pomysł był zacny, na forum info i nawet ulotki były.

Jeśli będzie jakieś spotkanie ( choćby w bibliotece) na temat takiej możliwości i trzeba "zorganizować" kogoś, kto się zna na procedurze , plusach i minusach utworzenia swojej gminy, to ja się chętnie pojawię.

Warto rozmawiać !

PS Co do wątku, że włodarze np naszej gminy podejmują decyzje, a ich skutki mogą trwać przez kolejne dziesięciolecia ( np drogi) to warto dla przypomnienia wziąć przykład Indian z Ameryki, którzy w obliczy KLUCZOWYCH decyzji mających długofalowy wpływ na ich plemię lub przyrodę brali pod uwagę skutki decyzji na parę pokoleń do przodu... Mądre to i jakże iddylliczne podejście do decyzyjności w aktualnych czasach. Mimo wszystko warto czasem chociaż w tym kierunku pomyśleć chociażby w aspekcie utworzenia Gminy Bojano.
Może trzeba w sieci poszukać i były w ostatnich latach takie przypadki w kraju, na by wprost zadzwonić/ pojechać i popytać o interesujące kwestie.

Temat rozwojowy ...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najlepiej żeby znalazł się prawnik i grupa ludzi którzy jak ta grupa od płyt Spolecznikow mają siłę przebicia i haryzme do działania
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdy chodzi o referendum, to rzeczywiście najpierw trzeba by poczuć jakiś odzew społeczny i zainteresowanie tematem. Stąd pomysł nie tylko ulotek, ale i takiej formy kolportażu, że z jednej strony jest szansa na to, aby dotrzeć z tematem pod każdą strzechę a z drugiej, aby faktycznie zobaczyć czy się dotarło :)
Po akcji ulotkowej akcja zbierania podpisów (może takich warunkowych) przez osoby zainteresowane a wtedy wspólne spotkanie i decyzje czy ostatecznie wchodzimy w kwestię referendum. Nic na siłę, ludzie muszą chcieć. Podstawą chęci jest wiedza. Co do traktowania Bojana jak noclegownię, to też nie jest to sprawa przegrana, dlatego, że nawet takie osoby chcą jeździć po ładnych drogach, za które nie muszą extra płacić, mieć blisko fitnessy i inne cuda , no i chętnie przyjmą do wiadomości fakt, że ich nieruchomości nabierają na wartości a nie na odwrót, wszak jak nie jest się włodarzem, to nigdy nie wiadomo co nam w Bojanie Szemud może wcisnąć,dlatego też podałem przykład mniej korzystnego rozwojowo warianu S6, jaki został przyjęty. Ile znaczy dyscyplina, pozytywna motywacja, to niech każdy wspomni na budżet obywatelski i sukces Jeleńskiej Huty. W tym tygodniu, to chyba się nie wyrobię z ta ulotką(naturalnie nie chcę też tu być jakimś monopolistą. W każdym razie wiele zależy od tego jak będzie wyglądała ta ulotka i to wbrew pozorom nie jest takie hop-siup, jeśli ma być skuteczne. Mam plan, żeby umieścić ją online i żeby każdy mógł ją jeszcze wg uznania dopieścić bądź wrzucić własną, względnie każdy może obrać swoją jeszcze inną drogę,i też będzie dobrze, bo rzecz w tym żeby zbuduować wspólnotę świadomą swoich mocnych i słabych stron. Stanie w miejscu, to akceptacja roli petenta czy ubogiego krewnego a cel to jednak określić i walczyć o swoją podmiotowość. Dalszych perspektyw nie nakreślam, bo nie ma to na razie sensu
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

TAAAK!
To są dopiero drożdże. Do pieczenia ciasta trzeba trochę chętnych. Młodzi , weźcie się do roboty. My z Bojana jeździmy do jakiegoś Szemudu żeby cokolwiek załatwić.Wcale nie śpimy w swoich domkach i ogródkach, potrzebny jest impuls i wielu się obudzi.

Sukcesów!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkam w Bojanie od dawien dawna i w sumie zamierzam tu uwić gniazdko. Jak najbardziej jestem za jakiś ruchem który spowoduje impuls dla lepszego i bardziej sprawiedliwego rozwoju Bojana, czy to w ramach Gminy Szemud, czy jako osobnej jednostki administracyjnej.

Interesy Szemudu i Bojana to dwa odległe światy. I to nie jest sprawa świeża, to się ciągnie od dobrych kilkunastu lat.
Trochę już ma się dosyć patrzenia jak Bojano się rozrasta pod względem liczby ludności, a infrastruktura leży. Prawie 30 lat temu mieszkańcy dokładali się do rozbudowy linii telefonicznych, i ówczesny wójt potem napawał się sukcesem. I teraz z płytami będzie to samo.

Przyszedł czas aby tak naprawdę oszacować ile osób jest za tym pomysłem.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przedewszystkim ludzie dlaczego praktycznie w centrum Bojana bedzie droga exspresowa S6 dziwie sie mieszkancom bojana bo inne wsie z tej samej gminy walczyly jak lwy z pomoca wladz gminnych i S6 nie beda mialy a BOJANO tak a wszystko w tej samej gminie .Jezeli osobna gmina w tej sprawie cos zmieni to jestem na tak. Dom w Bojanie przy drodze S6 chyba sie wyprowadzimy .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakie kroki należy podjąć w tej sprawie? I czy w ogóle bywały takie przypadki, że gminy się odłączają? Jest to w ogóle prawnie możliwe? Jeśli tak, to byłbym jak najbardziej za

Czytam i podziwiam zapał w pisaniu ach ech nowa Gmina Bojano.
OK. popieram ale jak ktoś wspomniał większość mieszkańców jest ? ... śpiąca. Zainteresowanie tym co sie dzieje w miejscowości jest znikome lub podzielone tematycznie nie ma jedności w działaniu i podejmowaniu decyzji. Jakiekolwiek zmiany muszą być podejmowane świadomie i przemyślane. Obserówując jakie jest zainteresowanie mieszkańców jakim kolwiek głosowaniem lub zebraniem gminnym - poprostu żal.
A potem pretensje do "lustra" było iść zagłosować ,posłuchać zainteresowaś się ,ale takich osób jest jak na lekarstwo.
Bojano jest sypialnią i nią pozostanie .Szkoda.
Powodzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę, że sukces w tej sprawie, czyli urząd gminy w Bojanie (mniejsza o to czy w ramach odłączenia czy przenosin, bo wydaje mi się, że finanse będą głównym czynnikiem leżącym u podstaw decyzji co do wariantu), to rzecz, którą wygrać musimy najpierw w naszych głowach,trochę jak sportowcy na przykład. Czy Legia zremisowałaby przy pustych trybunach z Realem Madryt, kiedy byłaby zachowawcza, sceptyczna? Czy dobrym propagatorem tej sprawy może być ktoś, kto z pozoru jest racjonalny(obawa o tych ospałych soołecznie) ? Czy przekona kogoś, będąc samym do sprawy przekonanym, ale tak wewnętrznie usoosobinym? czy w ogóle się zaangażuje? Mnie by nie przekonał, może nawet by nie próbował. I to jest ten punkt, w którym strzelamy sobie samobója. Nie twierdzę, że nie będzie przeszkód,wiem że trzeba po prostu indywidualnie rozeznać rzecz, ale myślę, że tym co jedynie mogłoby nas słusznie blokować, to bariera finansowa, a tej nie ma tak wprost , choć trzeba by rozeznać jak to się ułoży w perspektywie zmian administracyjnych jako takich, dlatego fajnie gdyby ktoś obeznany w administracji i finansach, pewnie też i prawie, jak ktoś zauważył, głębięj się temu przyjrzał. Swoją inicjatywą chcę tym potencjalnym osobom, które może pochłonięte swoimi sprawami a może właśnie bez tej potrzebnej wiary w sukces po prosty stoją z boku, powiedzieć: Bez Was, moje i innych pisanie może okazać się jałowe, choć szansa jest wielka, tak samo jak i perspektywa strat przy naszym zaniedbaniu. Rzeczywistość obywatelską, równie mocno co nicnierobienie zabija defetyzm i malkontenctwo, choć te ostatnie są trudniejsze do okiełznania, bo chowają się za pozorem racjonalności. Lepiej niż narzekać na ospałych pomyślmy jak ich obudzić, bo sen, to rzecz, która ma to do siebie, że mija:) Oczywiście proszę zanadto tego nie brać do siebie, bo w sumie to nie chcę definitywnie określać, że ta wypowiedź już ma w sobie wspomniane konsekwencje. Na pewno intencje są dobre. Razem damy radę i dobrze, że nakreślamy bariery i kłopoty, bylebyśmy się, i w sumie to ja wyprzedzam tu trochę ewentualne niepotrzebne sytuacje, nie zatrzymali, bo tu trzeba rozmachu, choć początki zawsze bywają trudne i tez zdaje sobie sprawę, że to trzeba jakoś okiełnać. Teraz juz nie będę pisał, tylko zajmę się ulotką, bo myślę, że tu mogę pomóc. Dziękuję za konstruktywne zaangażowanie. Prawda taka, że za nas nikt tego nie zrobi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podpisuje się pod tym rękoma i nogami! W końcu ktoś poruszył ten temat! Dziękuję i czekam na rozwinięcie się sytuacji!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

pisalem w innym wątku, ale napisze też tutaj, z punktu prawnego utworzenie nowej gminy nie jest skomplikowane, poniżej link do przejzenia. Nie chozi tutaj o nazwe miejscowosci, bo wiemy, ze nic nie wyszlo, ale o warunki, jakie trzeba spelnic. de facto, potrzeba tylko 15 podpisów. Nowe gminy już powstawaly, co roku jakaś nowa pojawia się na mapie.

http://www.chwaszczyno.pl/wiadomosci-wszystkie/aktualnosci/1114-jak-powolac-nowa-gmine-

oj ludzie ludzie... 15 do referendum potrzebne. ustawa o samorzadzie gminnym :) Moze jak Bojano od Szemuda sie rozdzieli w koncu nie bedzie problemu z tymi wszystkimi dluznikami ;-) Powodzenia w inwestycjach :) Powodzenia w prowadzeniu Urzedu :-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

urzędas z Szemuda?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Albo przestraszona Perzowa

Ale Panią Perz to ty szanuj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Brawo już są spory ale jak dojdzie do usamodzielnienia to kolejne podziały będą na ulice. Bojano jest bardzo rozległe i co z mieszkańcami mniej zaludnionych rejonów piszących o odśnieżaniu, naprawie dróg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

halo halo, ktoś tu nie przeczytał zasady o utrzymywaniu dyskusji w pokojowym nastroju? Proszę nie rzucać nazwiskami, chyba, że swoim. Dodatkowo nakłaniam do nie bycia nieprzyjemnym dla innych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trolle są, były i będą. Ignorujmy takie durne wpisy:) Jak ktoś przesadzi, to po prostu pisać do admina forum@trojmiasto.pl .

Można się też zarejestrować na Społecznym Forum Gminy Szemud. www. sfgs. pl Myślę że łatwiej tam moderatorom będzie wyplewić kretyńskie wpisy, od rzeczowych wypowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Bojano-nowa gmina, czyli fakty i czy warto

...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do~jatoja:

Autorze, jesteś KŁAMCĄ!!!
Dowód, cytat z przywołanej przez ciebie ustawy o samorządzie gminnym:
"Art. 4c. 1. W sprawie utworzenia, połączenia, podziału i zniesienia gminy oraz ustalenia granic gminy może być przeprowadzone referendum lokalne z inicjatywy mieszkańców. 2. Z inicjatywą przeprowadzenia referendum, o którym mowa w ust. 1, wystąpić może jedynie grupa co najmniej 15 obywateli, o której mowa w art. 11 ust. 1a ustawy z dnia 15 września 2000 r. o referendum lokalnym (Dz. U. z 2013 r. poz. 706, z 2014 r. poz. 1871 oraz z 2015 r. poz. 1045 i 1485). ".
Ustawa o referendum lokalnym z kolei , w przypadku podziału gminy, za uprawnionych z tych co najmniej 15 uważa tych, którzy mogą wybierać radę gminy. Tyle w temacie kłamco. Zdecydowałem się wobec tak nagannego zachowania przerwać chwilowe milczenie. Widać, że ktoś zaczyna sobie zdawać sprawę, że siła argumentów jest po zwolennikach emancypacji.
P. S.
Gmina Jaśliska: niewiele ponad 2tys.mieszkańców, budżet tylko 4,5 mln i sobie radzą... Od kilku lat nowa gmina. Nie mają komisariatu, wiec to dla nas dobre info (najbliższe 2 to ok. 15 km, czyli tyle co my do Szemuda)

Bardzo kibicuje temu pomysłowi....

Powiedzcie mi tylko czy będzie też brana pod uwagę przesunięcie linii wysokiego napięcia 110 kV, która jest zaplanowana w naszej miejscowości po rozwijających się terenach oraz atrakcyjnych przyrodniczo???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

o tym będzie czas rozmawiać kiedy będziemy na swoim ;)

jakby nie patrzeć te 15 osob już jest (z tego wątku tak wnioskuje).
Pytanie co dalej. ~Pytam robi projekt, bedzie trzeba te ulotki roznieść co na pewno nie bedzie problemem. Widze problem gdzieś indziej. Dużo starszych mieszkańców oraz "lokalnych" od urodzenia,szczególnie z "Centrum wsi (okolice Warszawskiej)" woli bylejakość i wykazuje brak chęci wyjscia ze swojej strefy komfortu, jakakolwiek ona by nie była.
Są wpisy urzędników, to znaczy, że czytają! Na pewno będą chcieli nam utrudniać, trzeba być na to przygotowanym. Prawo stoi po naszej stronie a w ilości siła. Im więcej będzie ludzi świadomych tym lepiej. Trzeba by też jakoś nawiązać kontakt z ewentualnymi chętnymi do utworzenia Nowej Gminy, np. z Koleczkowem lub Dobrzewinem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok. Przyjmuję argumenty. Nie do końca tak jest że 15 os wystarczy. Przecież żeby referendum było ważne potrzeba ponad połowy uprawnionych do głosowania. A ustawa o dochodach z 2003 r.?
Jak rozwiążecie problem podatków? Masa ludzi nie rozlicza się z Us w Wejherowie więc niestety do budżetu gminy Szemud nie wpływa aż tak dużo jakby można było sobie wymarzyć. Z podatku Pit do budzetu gmin wpływa 37 %. Dlatego dla nowej gminy Bojano jakie widzicie rozwiązanie aby samodzielnie się utrzymać?A podatek od nieruchomości który jest również podstawowym dochodem gminy? A zadania gminy? Tak owszem subwencje są na oświatę (ok 80%) a reszta? Hala w Bojanie? Szkoła? Wypłaty dla administracji? Kto utworzy Gops? Kto będzie tam zatrudniony? Kto za to zapłaci? Kto zatrudni pracowników urzędu? Kto będzie zajmował się wodą? Niebędziecie mieli tylku dochodów aby pokryć wydatki na utrzymanie i wykonanie podstawowych zadań. 4.5 miliona to... mało. W przyszłym roku modernizacja hali będzie kosztować ponad 1 milion zł ( plan budżetu gminy na 2017) Tansport w tym Umowa dls Gminy Miejskiej Gdynia na przewóz głównie Bojano Koleczkowo Dobrzewino to 740 tysięcy idzie z budzetu gminy na dofinansowanie przewozów Pks Gdynia. takie są realia. I cyfry.

Ale determinacja jest więc może się uda Tylko warto przeczytać ustawy o finansach publicznych, o dochodach, o samorządzie itd No i zobaczyć jak wygląda budżet gminy z czego są dochody a jakie są wydatki. Przemyśleć czy dacie radę dla samej zasady i czy warto opuścić coś co dobrze funkcjonuje. Przypomina mi to Brexit :-)

Powodzenia, rzucasz kwotami jak z rękawa i są to w miarę sensowne kwoty. Znaczy się jesteś bezpośrednio zaangażowany w sprawy gminy. Mam pytanie jak wygląda przychód procentowo gminy z tych czterech wsi Koleczkowo , Bojano , Dobrzewino, Karczemki?

Oj wystarczy wejść na BIP jakiejkolwiek gminy i zobaczyć jak krztałtuje się budżet. Na co są dotacje subwencję itd oraz znajomość ustaw i skończone studia to poznala dokonać analizy wszystkich parametrów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

No i fajnie. Proponuję @Powodzenia na głównego separatystę. Skoro ma studia i potrafi analizować idealny kandydat na przyszłego wójta. Jeśli nie masz @Powodzenia nic ciekawego do powiedzenia popartego wiarygodnymi odnośnikami, to proszę nie zabieraj głosu.

Nie rozliczam się z podatków w US w Wejherowie, bo aby się zameldować musiałam jechać do Szemuda. Zostałam w Gdyni. Gmina nie dba o nowych mieszkańców zwykle pracujących w ościennych miastach. Wszystkie imprezy dla dzieci i dorosłych o godz 12.
Jestem na tak. Zmiana może tylko poprawić naszą sytuację. Gorzej niż jest nie będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak dla mnie mało realna jest ta cała wasza, że tak powiem ,,akcja'' stworzenia nowej gminy, a po za tym jest całkiem bezsensowna. Ale tak czy siak życzę powodzenia w utracie czasu na takie bezmyślne przedsięwzięcie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 13

No to gdzie (na czyjej działce), w jakiej lokalizacji wybudujemy gmach naszej nowej bojańskiej gminy? Może koło Biedronki a może przy ul. Warszawskiej koło przepompowni ścieków i gdzie Kacza przepływa a gdzie według planów rozwoju ma być w przyszłości przystanek transportu szynowego łączącego naszą wieś z Wiczlinem i dalej w kierunku Gdyni Głównej. Pomyślałem sobie, że to dobra lokalizacja również ze względu na sąsiedztwo boiska piłkarskiego na które to będą mogli w przyszłości tą kolejka dojeżdżać kibice z Gdyni i zawodnicy na mecze a przy okazji i zajrzeć do siedziby gminy. Może będą się chcieli w niej zatrudnić co poniektórzy. Skoro jesteśmy już przy zatrudnieniu to ilu urzędników będzie w naszym nowym urzędzie gminy? Stwarzanie nowych miejsc pracy zawsze sprzyja przecież rozwojowi.

Wszystko super, tylko po co generować kolejny sztab urzędników i budynków dobutrzymania?
Czy nie lepiej wybrać porządnego sołtysa, który zadba o interesy mieszkańców Bojana?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z ciekawości, jakie były dokonania obecnego sołtysa Bojana, poza położeniem kostki wokół własnych posiadłości?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

to przynajmniej cos zrobil , soltys z koleczkowa tylko pali fajki :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wyciął choinkę, która sobie rosła przy ul. Kruszyńskiego, wstawił koło ronda, zrobił imprezę związaną z odpaleniem na niej lampek, ogłosił swój sukces i jest zadowolony. Ciekawe ile kosztowało pozwolenie na wycięcie tej choinki i kto wyraził na to zgodę. Choinka ta ma swój słuszny obwód pnia na wysokości 120 cm od podłoża.

Z tego co czytałem to bardzo małe szanse na stworzenie nowej gminy, wręcz niemożliwe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z tego co czytałem to bardzo duże szanse na stworzenie nowej gminy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam.
Pomysł ciekawy. Uważam, że wszystko jest możliwie tylko czasem małemu człowiekowi ciężko to rozumem ogarnąć. Pytanie, czy znacie kogoś z charyzmą, kto potrafiłby pociągnąć ten kolosalny temat? I czy jest to ktoś, kto nie wykorzysta zdobytej władzy jak miłościwie nam panujący? Potraficie wskazać jakiegokolwiek kontrkandydata najjaśniejszemu obecnemu? Pragnę zauważyć, że gmina musi mieć wójta. Z całego serca życzę by się Wam/nam udało i by Człowiek, który obejmie władzę w Gminie Bojano nie nadużywał przywilejów z tego wynikających jak...
Życzę nam wszystkim, by jakakolwiek zmiana władzy w naszym regionie dała nam Człowieka który szanuje własne słowo i szanuje ludzi. Życzę nam Człowieka dla którego wartości moralne są cenniejsze niż mamona, układy i władza.
Najlepszego Sąsiedzi, nadchodzą święta, dobrej atmosfery Wam życzę...i by nadchodzące zmiany sprawiły, że będziemy się do siebie częściej uśmiechać :-)

Albo osoba, która rzuciła temat. Jest jeszcze pani mk ale wzbudza za dużo negatywnych emocji. Niestety. Bo to sensowna i odważna kobieta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sensowna i odważna....jasne....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szkoda, że temat ucichł. Może od razu zaproponujmy drugi stołek wójta Kalkowskiemu? Z chęcią przygarnie kolejne pieniążki, teren zna...Już jest wójtem, strażakiem, zaraz będzie papieżem, mennicę swoją ludowi zafunduje...jeden kalkowski brzmi dumnie! Złoty kalkowski jeszcze lepiej!
Oczywiście ironizuję, bom rozgoryczony faktem, że mamy dyktatora a rada gminy to kukiełki....A "nasz" dług w obligacjach dynamicznie rośnie...oj rośnie...
Lepszego roku zatem....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czekam na odpowiedź bądź jej brak na zapytanie ws. udziału Bojana we wpływach do budżetu gminy. Dobrze przedstawiłem, wiec zobaczymy. Te rzeczy toczą się w rytmie urzędniczej machiny, powolnej machiny i jako że mamy czas do 31 marca bodajże (teraz nie ma sensu opisywać. Dokładnie nie sprawdzałem) i na razie mnie to interesuje tylko o tyle, ze czasu jest mało, i że gminy czasem grają na zwłokę, bo kolejny rok zaczyna lecieć.

Już dostałem odpowiedź (można pobrać za darmo, bez logowania, ze strony: chomikuj.pl/ulotkagminna (jest limit darmowych pobrań, więc kto pierwszy ten lepszy)

P.S.

Pismo wysłane przez UG dnia 30.12.2016r. (jak wprost z niego wynika wpłynęło 15.12.2016r, czyli odpowiedź spóźniona), a w mailu, który to pismo dostarczył jest taki wpis:

"Witam,
W załączeniu przesyłam odpowiedź na wniosek o udostępnienie danych wysłany
drogą mailową w dniu 15.12.2016 r. godz. 11.23 (data wpływu do kancelarii
tut. Urzędu: 16.12.2016 r.).
Z poważaniem
Teresa Pustelnik
Skarbnik Gminy Szemud".

Jak widać data wpłynięcia (wysyłka 15.) jest przez tę samą osobę z gminy różnie określona, co jest o tyle istotne, że odpowiedź z 30.12 jest ok. tylko w wariancie z wnioskiem z 16.12., bo inaczej (15.12.), to ZARZUTY KARNE (przekroczone 14 dni). Oprócz tego w piśmie są jednak błędy istotne, które może opiszę później...no i kazali czekać do ostatniego dnia - przynajmniej tak chcieli (tak wygląda ukłon w stronę obywateli), a tam jest w ustawie, że "bez zbędnej zwłoki", ale nie później niż przed upływem 14 dni.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

no cóż.... Ja uwielbiam ten biurokratyczny bełkot, najlepsze są drukowane na papierze linki stron... SZACUN !

Czekamy na wieści, tymczasem można by tymczasem do gminy odpisać:

W związku ze związanym związkiem , aczkolwiek bynajmniej azaliż poniekąd, uwzględniając wszystkie niezaprzeczalne aspekty prawidłowości przekazanych informacji, będących jakże ważnym źródłem wiedzy na każdego obywatela sołectwa Bojano, chciałbym poinformować, iż mając na uwadze wszelkie usankcjonowania prawne obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również związane z informacjami jawnymi przekazywanymi obywatelom przez jednostki terytorialne naszego państwa, między innymi przez specjalnie wydelegowane komórki Urzędu Gminy Szemud, jetem głęboko uniesiony błyskotliwością oraz jasnością i co najważniejsze rzeczowością udzielonej odpowiedzi, jakże poszerzającej moje światopoglądowe horyzonty, które unoszą się w bezmiarze oceanu mądrości i wiedzy...
W skrócie - WTF ? !! hehe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie oszukujmy się, w interesie urzędu jest stawianie wszelkich możliwych zasłon dymnych, odwracanie uwagi od rzeczy ważnych bełkotem multimedialnym ze strony urzędu gminy. Chwalenie się mega niesamowitymi osiągnięciami, wójt tu, wójt tam, a nawet siam. Gdzie się nie obejrzysz facjata najwyższego. Dziwię się, że w 21 wieku można tak jawnie taką propagandę uprawiać. Kurczę, nie ma słowa krytyki od urzędasów? Wpisy na stronie urzędu i gminnego ośrodka sportu i rekreacji nie mają charakteru informacyjnego a bałwochwalczy wręcz. Wiecie, smutne jest to że widać ludzie to kupują. Macie dużo informacji o tym, jak jest cacy więc nic nie jest be. A ja myślę, że proporcjonalnie dużo jest be, tylko ukrywane. Świetny pomysł z tymi pismami do urzędu, było by dobrze mieć taką korespondencję w widocznym miejscu i bez ograniczeń dostępu. Jest nowe a raczej wskrzeszone forum sfgs, proponuję tam przenieść dyskusję bo będzie dużo bardziej przejrzysta no i załączniki można fajnie wstawiać. I temat nie ucieknie w dół jak ktoś coś dopisze. Wpiszcie w google społeczne forum gminy szemud i macie adres. Jest tam dział Urząd Gminy(wieści z urzędu, pytania do władz lokalnych) i "w krzywym zwierciadle". Bojano ma największy potencjał by cokolwiek zrobić, sporo ludzi o szerszym widzeniu świata, potrafiących zobaczyć prawdę a nie tylko propagandę. Tylko czy wystarczy nam sił, chęci, czasu, by odbagnić te lokalne klimaty? Trzeba dużo cierpliwości, bez walki koryta nie oddadzą!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

A komu mieli by je oddać- Tobie ? Czy reszcie anonimowych ziomków którzy mocni są tylko w stukanie w kawiatury? Ciekawe ile kiedykolwiek poświeciliście minut na cokolwiek dla innych np podniesienie papierka na chodniku własnej wsi? Żal mi was - Maluczcy trole za komputerami !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

oli chyba coś boli....

No cóż, jak żeś mocny i podnosisz papierki na wiosce, to pozwalam "rzucać kamieniem", ja te podnoszę i udzielam się na forum w takich sprawach i nie uważam się za "malućkiego stukacza w klawiaturę" , niestety podobnie, jak większość "lemingów" zapier.. am w pocie czoła na rodzinę i przeważnie pisze posty późnym wieczorem, jak mam chwilę czasu. Jakby jakaś KUFLOTEKA w Bojanie powstała, to bym poszedł chociaż na weekend i przy piffku poagitował z kolegami "wieśniakami" o różnych lokalnych sprawach, ale nie ma gdzie wyjść...chyba, że na przystanku przy Biedrze sobie imprezownię zrobimy :)

Oczywiście rzeczy na forum docierają max do paru procent mieszkańców, bezpośrednio z forum korzysta pewnie chociażby okazjonalnie pewnie max 100 osób, ale to zawsze coś... To często za mało, żeby coś zdziałać ... tutaj Oli zgadzam się z Tobą, ale warto rozmawiać, czasem "dobre pomysły" w różnym zakresie mogą zakiełkować " z neta na life". I ciesze się tylko , że coraz więcej wartościowych wypowiedzi jest, a nie jakiś beznadziejnych wpisów dzieciaków , lub sfrustrowanych kolesi pitol... cych od rzeczy.

Podsumowując, żeby było mniej anonimowo i dosadnie, żeby z 20-30% mieszkańców wsi korzystało z forum powraca temat założenia TYKO BOJAŃSKIEGO forum z prawdziwego zdarzenia, gdzie można by fotki i inne załączniki wrzucać z różnego zakresu, temat już był poruszany, do tego potrzebny ( administrator - pewnie informatyk) i jacyś ochotnicy moderatorzy... Jakby powstało, można by i ulotki albo reklamę tego forum zrobić na wiosce ! Temat wart zastanowienia.

PS Kto jest właścicielem domeny http://www.bojano.pl ? już kiedyś był taki wątek... może czas ruszyć stronkę taką...

stary kartofel, ale podaje link, bo nie każdy wie co w trawie piszczy.
http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,21410533,czy-powstanie-nowa-gmina-w-sasiedztwie-trojmiasta-to-abstrakcyjny.html

"Nie dajmy się zniechęcić komentarzami pełnymi czarnowidzenia. To mogą być osoby umocowane w obecnych strukturach władzy .
Jeśli radzą sobie gminy że wskaźnikiem g kilkakrotnie niższym , to my damy radę. . Gmina Reda ma 1184 a Szemud 1172 ! Podobne wyniki(ok. 1,2 tys. ) mają gminy: Ustka , Lębork , Wejherowo. Luzini biedniejsze.
http://samorzad.pap.pl/depesze/redakcyjne.praca.akty/161558/Ranking--Najbogatsze-i-najbiedniejsze-gminy-2016--czesc-3-1000-1499"

Lębork, Ustka, Reda już za Szemudem. Szemud 1363,71 PLN. Biorąc pod uwagę, że to w Bojanie przybyło najwięcej mieszkańców, to śmiem twierdzić, że to dzięki nam mają więcej pieniędzy. Gmina robi sobie z nas coraz większe jaja http://samorzad.pap.pl/depesze/redakcyjne.praca.akty/178568/Najbogatsze-i-najbiedniejsze-gminy-w-Polsce-751-1000
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajnie, zgadzam się z tym jednak problemem jest fakt, ze nie ma chętnych do aktywności społecznej. Osobiście czekam na kogoś startującego w wyborach z Bojana jak kania dżdżu. Obecna ekipa jest trudno akceptowalna. To aroganccy, lekceważący mieszkańców urzędasy.

Trzeba się zwyczajnie skrzyknąć. Nawet pod chmurką. To pierwszy krok. Powodzenia.

Dokładnie, myślę, że nie ma wątpliwości, że przy średnim poziomie zamożności mieszkańców Bojana, gmina Bojano, by sobie co najmniej poradziła, a wręcz zaczęła by się szybko rozwijać i spełniać oczekiwania mieszkańców. nie ma co gdybać o jakimś przenoszeniu UG z Szemudu do Bojana bo na pewno żadnemu z aktualnych włodarzy to nie na rękę i nikt nie będzie się w tym kierunku wysilał dla, jak mi się wydaję, niezbyt lubianej miejscowości w gminie.

Jedyne rozwiązanie do usamodzielnić się jako gmina, a niestety największym tu problemem jest jak już pisano wcześniej, brak chętnych do zaangażowania się w sprawę. Jeżeli ktoś ma takie warunki i możliwości, zachęcam do odwagi bo na pewno będzie miał wsparcie ze strony mieszkańców w przeciwieństwie do aktualnych włodarzy gminy Szemud
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest działanie na lata i nie wiem czy z sukcesem. Natomiast to co możemy dziś, to mieć większy wpływ na to co się dzieje w gminie. Obecnie jesteśmy traktowani po macoszemu. Ale to nasza wina bo traktujemy Bojano jak sypialnię i chcemy mieć święty spokój. Wściekamy się wówczas gdy widzimy jawną niesprawiedliwość w traktowaniu i lekceważenie mieszkańców Bojana. Zwłaszcza przez urzędasów odpowiedzialnych za drogi. Trzeba tylko aktywnie brać udział w wyborach. Sama zaangażuję się na rzecz osób, które zechcą kandydować i przedstawią sensowny program
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktoś jeszcze działa w tej sprawie? To naprawdę dla Bojana najlepsza opcja, w gminie Szemud zawsze będziemy jakąś marudną wiochą na obrzeżach, oddzielenie jest jedyną szansą na normalność

Tez mysle ze w dobie kolejnych lat gdzie Bojano dalej bedzie sie rozrastac jako wies, bedzie coraz wiecej mieszkancow, powinnismy pomyslec o tym aby Bojano bylo osobna gmina, bo biora od nas kase w zamian nic nie dajac.

Szanse powstania nowej gminy są praktycznie zerowe - ostatnia gmina została wydzielona w 2010, dwie jeszcze zostały klepnięte w 2015 ale po zmianie władzy decyzję cofnięto. Władza dąży do centralizacji a nie decentralizacji.
Za to przyłączenie do Gdyni jest kwestią otwartą i miasto jest wstępnie zainteresowane. Tylko pamiętajmy, że Gdynia jest mocna zadłużona więc większe inwestycje to najwcześniej przed kolejnymi wyborami. Może byłby zrobiony dojazd na Wiczlino przez Kruszyńskiego, z tego co się dowiedziałem Majora Bojana ma dla Gdyni niższy priorytet.

Szemud też jest mocno zadluzony z czego nasz wójt już się musiał tłumaczyć, według mnie przylaczenie do Gdyni to bardzo dobre rozwiązanie to nie jest normalne aby we wsi gdzie mieszka więcej mieszkańców niż w niejednym miasteczku i najwiekasza miejscowość w gminie miała dwie drogi asfaltowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przyłączenie do Gdyni hahahah
Jakieś konkret, jedyne co można znaleźć to zdjęcie, jakie opozycja musiała wstawić i przeprosić odnośnie fałszywych oskarżeń o zadłużeniu gminy w 2018

A możemy zostać miastem? Rolników już tu na palcach można policzyć, wszystkie pola się zabudowały. Gdybyśmy zostali miastem mielibyśmy swojego burmistrza i radę miejską. Wiele miast mniejszych od Bojana świetnie funkcjonuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Raczej bez szans wydaje mi się, że to też by wiązało się z utworzeniem gminy, szybciej zostaniemy dzielnicą niż miastem

Czas żeby mieszkańcy Bojana się przebudzili. Gmina Szemud rozwija się naszym kosztem a traktuje nas jak piąte koło u wozu. Wszystkie inwestycje powstają poza Bojanem. Czas odłączyć się od Szemuda albo przejąć władzę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niestety taka prawda. Czas skończyć z finansowaniem asfaltowania Kielna i dróg w jakimś Częstkowie. W Bojanie mieszka chyba już 25% mieszkańców Gminy. Pewnie Koleczkowo też by chciało się odłaczyć. Więc na spokojnie z podatków udźwignięto by administracje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jakby się ludzie zameldowali to byśmy mieli prawdziwą liczbę mieszkańców, niestety połowa się nie melduje no i niestety nie głosuje. Potem ciężko się dziwić że gmina w Bojanie nic nie robi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tylko fakt jest taki, że liczba zameldowanych mieszkańców Bojana dwukrotnie przekracza liczbę mieszkańców Kielna.

Dlatego trzeba się meldować i iść na wybory. Dopiero jak będziemy mieli dosyć głosów żeby wybrać kogoś swojego coś zacznie się dziać też u nas.

Wybory samorządowe już za 4 miesiące. Nie mamy żadnego kandydata z Bojana który miałby realne szanse pokonać obecnego wójta. Mamy za to jedną z największych gmin wiejskich pod względem liczby ludności w Polsce. Gdyby wszyscy mieszkańcy Bojana zameldowali się to być może największą. Nasze interesy są inne niż interesy gminy wiejskiej Szemud. Chyba czas już żeby gmina została podzielona a Bojano i Koleczkowo wreszcie uniezależnione od Szemuda i obecnych władz. Niech nasz głos wreszcie zacznie się liczyć.

Popieram Bojano i Koleczkowo powinno zawezic wspolprace i byc osobn gmina :P

Juz była mowa o tym, że wydzielenie nowej gminy jest raczej nierealne i jedyną opcją odłączenia od szemudu byłoby włączenie Bojana do Gdyni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nasze interesy ? Czy Twoje i Wasze ? Bo na pewno nie moje .

A Pan nie miał się przypadkiem wyprowadzać?

A miał i wyprowadził, acz z Bojanem łączą mnie jeszcze sprawy zawodowe ;-) i rodzinne .

Za kilka dni wybory a Bojano już przegrało. Patrząc na kandydatów i ich programy kolejna kadencja jest dla Bojana stracona. Szemud nie będzie chciał takiej dojnej krowy jak Bojano wypuścić ze swoich rąk, ale gmina jest już duża i podział jest realny, trzeba tylko działać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Minęło 7 lat od tego postu i jest jeszcze gorzej. Wójt wyremontował całe Kielno i Szemud, wylał asfalt do każdej wioski a w Bojanie mamy już 4500 zameldowanych mieszkańców i jedyny asfalt gminny to ulica Warszawska, na którą i tak była zrzutka. Szkoły we wszystkich mniejszych wioskach wyremontowane lub w trakcie rozbudowy a w Bojanie dwuzmianowość i sypiący się budynek. Nawet nasza osp jest traktowana jako gorsza i zawsze ostatnia w kolejce jak jest jakiś nowy sprzęt lub fundusze.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja od dawna uważam, że Bojano bez odrębnej gminy nigdy się nie rozwinie.

jak na razie się rozwija

Stawianie kolejnych rzędów bliźniaków i 10 boiska to nie rozwój.

a inne argumenty bo te bliźniaki to wszędzie sie stawia teraz tzn ze zadna gmina sie nie rozwija ?

patrząc na zachowanie nowych mieszkańców, faktycznie nie rozwija się.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nowych mieszkańców bym nie atakowała, tacy sami ludzie jak my, mają dzieci, zwierzęta, dbają o ogrody. Za Bojano trzeba się wstydzić! Kiedy oglądam reportarze z różnych miejscowości i widzę porządek, asfaltówki, chodniki, zadbaną zieleń to mnie szlag trafia, że jest taka wieś Bojano- zad*pie, niechluje.

Jakby zrobili reportaż z Bojana, to pokazali by okolice ronda przy warszawskiej. Zobaczylibyśmy ładne drogi, ścieżki rowerowe, chodniki, zadbaną zieleń. Inne gminy by nam tego też zazdrościły.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Biedronka Bojano i nie tylko (15 odpowiedzi)

Nie wiem co się dzieje w tej firmie ale coraz częściej trzeba się pilnować żeby nie kupić...

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...

Nowi nachodzcy (31 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie co się zaczyna dziać w Bojanie. Dzisiaj w Biedronce było ich bardzo dużo...