Budowa WIEŻY bazy telefonii komórkowej

Wystąpiono z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę stacji bazowej telefonii komórkowej WIEŻA 50 metrów z nadajnikami przy kościele 300-400 metrów od szkoły.

Od 2 lat szukali miejsca i nikt nie chciał się zgodzić ze względu na szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego.

Kielno, by protestowało, ale w Bojanie można wszystko i wszędzie....

Inwestorzy zapewniają, że nie ma szkodliwości promieniowania elektromagnetycznego i wszytko jest badane i mierzone, a raport kontroli NIK z 2019 mówi co innego. A w porównaniu do 2019 natężenie korzystania z sieci wzrosło drastycznie...

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/kontroli-nie-ma-promienie-harcuja.html

Drodzy mieszkańcy będziemy protestować !
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Budowa WIEŻY bazy telefonii komórkowej

O nie !!!! tak blisko szkoły i przedszkola gdzie dzieci spędzają połowę dnia... Brak słów.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jednym będzie pasowało drugim nie . Jak zawsze są plusy i minusy takich wież telefonii komórkowej . Tylko czy to musi być w centrum Bojana ? W tej okolicy jest już trasa Kaszubska teraz jeszcze antena . Blisko są przedszkola , trochę dalej szkolą o domach mieszkalnych już nie wspomnę . Czy "Nasz Kochany " wójt musi się aż tak troszczyć o zagospodarowanie Bojana takimi babolami . Trasę Nam podrzucił wiec może niech sobie weźmie pod swój dom wieżę lub na rondzie w Kielnie niech postawi taki pomnik jego zasług dla gminy Szemud z oczywiście z tabliczka kto to zaakceptował i wśród kamer i szarf . Tez trzeba podziękować zachłannemu właścicielowi ziemi Jestem ciekaw czy mieszka w pobliżu i jego dzieci czy wnuki będą bawiły się pod taka antena ?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ło matko. Pisanie bez sensu byle pisać jest teraz normą widzę. Gratuluję totalnej indolencji w temacie 5G i próby nieudolnej zaistnienia w tym temacie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i elegancko, w końcu będzie 5G
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 16

A przy okazji, kto się zgodził ? Właściciel ziemi ?? Jakieś nazwisko ? Dobrze znać ludzi którym zawdzięczamy takie babole.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Witam ta antena powinna powstać koło Auto-Seby domu i Wójta  zrobili sobie prywatny folwark do zarabiania pieniędzy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Spalic to stolec jak powstanie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

To w którym miejscu ma być ta wieża?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Będziemy walczyć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nadajniki telefonii komórkowej są już od dobrych paru lat na dzwonnicy kościelnej, a wy teraz dopiero się dopatrzyliście nowo powstającej wieży. Z tego co mi wiadomo to lepsze zło jest jak nadajniki są wysoko, a te co są obecnie to promieniowanie fal radiowych idzie akurat w wasze okna
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale zenada obudziliscie sie wczoraj? Kolo wojta nie bylo miejsca, to postawia kolo szkoly w centrum bojana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To postaw to u siebie w ogrodzie Żona pranie bedzie miała na czym wieszać i lepszy zasięg będziesz miał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu przy kościele jest dobry zasięg Jak macie zły to postawcie koło siebie Ja nikomu tego nie polecam Inni z tym walczą aby nie było tego w ich pobliżu U nas w Bojanie ludziom się podoba byle nie blisko ich domów

Rozumiem negatywne walory estetyczne. Jednak samo promieniowanie i jego wpływ na otocznie jest bardzo znikomy. Polecam poczytać trochę podstaw fizyki - elektromagnetyzm i fale. Trochę to rozwieje wątpliwości i zdementuje te kretyńskie teorie spiskowe.

Druga sprawa to to, że bliskość anteny powoduje, że nasze telefony komórkowe nie muszą zwiększać siły nadawnia/odbierania fal. Więc chyba lepiej antena 200 metrów dalej niż mikrofalówka działająca z zwiększoną mocą przy mózgu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam proszę podaj gdzie mieszkasz na pewno Play będzie zainteresowany postawieniem tam masztu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo dobrze przemyslałem miejsce w którym będe mieszkać. Jak ktoś kupił działkę w samym centrum silnie rozwijającej się miejscowości. To może mieć pretensje do siebie, że infrastrukture rozbudowują mu pod domem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jeżeli infrastruktura jest postawienie w centrum miejscowości anteny to przepraszam Jak coś to jest tu pełen zasięg LTE , nie ma problemów z woda jaki dojazdem Antenę powinni postawić tam gdzie maja slaby zasięg i ciągle narzekają wtedy wszyscy byli by zadowoleni ;) Choć wtedy na pewno im by ona przeszkadzała bo za blisko
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodam, że obecne 5G pracuje na tych samych falach co LTE na kościelnej wieży. Do tego moc takich nadajników z natury nie jest wieksza bo to całkiem inna filozofia pokrycia terenu sygnałem. W skrócie aby 5G miało sen, to musi być wiele masztów podpiętych do szybkich łącz światłowodowych, relatywnie blisko komórek z nich korzystających. Średnio powyżej 1km masztu 5G nie ma liczyć na dobrą prędkość, za blisko jego duzoa jecej komórek może mieć dużo szybszy internet niż taka sama ilość komórek wpięta po LTE. To tak w skrócie, może to nieco ostudzi ta durną krucjatę anty5G

Witam, czy moze Pani napisac dokladniejsza lokalizacje ? czy obok kocsiola czy bardziej po stronie szkoly ? Nie jestem za tym aby ludziom wciskac kit, ale radze dobrze zglebic tematy z takimi antenami. Kazdy ma telefon z internetem, 4G itd. nie sadze aby to mial az tak duzy wplyw jak niektorzy sadza, ale moge sie oczywiscie mylic. Strach bardzo latwo rozbudzic jak jest niewiedza, czytaj aktualna pandemia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

To postaw sobie taką antene i po sprawie podać adres do operatora
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ten BTS niech sobie postawią z drugiej strony budowanej drogi. Czyli Kielno. Zwróćcie uwagę że inwestorzy będą was mamić że to dla Bojana ok. Lokalizacja jest nieprzypadkowa. Ten BTS ma obsługiwać głównie budowaną trasę. 5 G charakteryzuje się tym że ma duże pole natężenia na krótkich odległościach. Wcisnąć kit ludziom że to nie jest szkodliwe. Przy tylu obiektach użyteczności publicznej to jest niedopuszczalne. W cywilizowanych krajach Gminy lub Powiaty mają wpływ na dedykowane natężenie pola. Dokonuje się systematycznych pomiarów urządzeniami certyfikowanymi czy operator w tym przypadku wynajęta firma przez operatora nie przekracza norm. Nie dajcie sobie wciskać kitu że natężenie pola które wytwarza stacja BTS nie jest szkodliwe. Niszczy układ immunologiczny i zaczynają się różne choroby. Organizm poprostu wariuje. Ci którzy chcą 5 G niech sobie postawią na dachu swojego domu. Po paru latach pogadamy na temat stany zdrowia domowników. Pewnie na forum są osoby z firm zainteresowanych postawieniem masztu i nie tylko. Nie pozwólmy się ogłupiać frazesami że kiedyś chłopi bali się fal radiowych, czyli radia. To są tanie chwyty mające za cel stworzyć wrażenie że jeśli nie chcesz masztu 5G to jesteś ciemniakiem. Jest dokładnie odwrotnie. Niech budują sobie maszty zwolennicy na dachach własnych działek gdzie mieszkają. Przynajmniej będzie wiadomo gdzie mieszka ciemnogród.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z tym BTS to tak jak by na terenie Natura 2000 postawić spalarnie śmieci. Może jeszcze Rysiu na odchodne to zafunduje dla Bojana.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Widze ze mamy tu wiecej specjalistow niz forumowych troli i hejterow :) kit to moze kazdy sobie napisac bez zadnej weryfikacji, kto przeczyta i uwierzy to juz inna kwestia. Mysle, ze jest duzo przeciwnikow i zwolennikow, ale prawda jest taka ze zdecydowanie grozniejsze jest czeste uzywanie telefonu komorkowego czy zwyklej mikrofalowki. Polecam poczytanie w internecie o masztach 5g, mozna roznie trafic ale warto czytac opinie z roznych stron i wyrobic sobie swoja. Jesli ktos sie boi takiego masztu i uwaza to za zagrozenie ogromne i ze nagle zacznie miec raka to pierwsze co to powinien wyrzucic swoj telefon i wiekszosc sprzetow w domu :)

Dużo ludzi chce mieć lepszy zasięg komórkowy i wcale się nie dziwię im Tylko czemu stawiają wieże tam gdzie ludzie nie chcą i nie mają problemu z Internetem Ja nikomu nie życzę postawienia tak czegoś koło siebie Jeżeli druga strona tak bardzo chcę ta wieże bo ma problem z zasięgiem to nie ma problemu może postawić na swojej działce tylko liczę że odrazu było by dlaczego tak blisko mnie Każdy jest bohaterem jak kogoś to nie dotyczy Ładne miejsca są na Hebla M.Bojana tam będzie mieli lepszy zasięg Tylko jak dla mnie też tam nie powinien stać bo są miejsca gdzie mogą narazie powstać i ani mieszkańcom nie będzie przeszkadzało ani wizerunkowi Naszej miejscowości
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta sama sytuacja co z S6, wystarczyło trochę przesunąć w stronę pustych pól, ale nie, najlepiej ludziom pod samym nosem Ska, maszt ciekawe co jeszcze.

Do a;
Jeśli twoja wiedza opiera się na informacjach z internetu i to jeszcze publikacjach prasowych takich znawców jak ty to gratuluję. Opracowania naukowe ale tylko takie które nie były zlecone przez zwolennika telefonu 5g ale niezależną pracownie naukową. Np Politechnika. To jest źródło wiedzy a nie pisarczyk. Podaj adres to postawią ci wieże 5g na podwórku i będzie ok.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do anonim:
Po pierwsze twoja pisze sie z duej litery, ale to jest chyba Ci obce ;) Nie napisalem, ze jestem za takim masztem. Nie wierze po prostu w taka szkodliwosc jak pisza niektorzy ludzie. Nie da sie na ten moment stwierdzic jak to wplynie na ludzi. Skoro masz taka wiedze to gratuluje i naprawde w tym wypadku polecam najpierw wyrzucic telefon i mikrofale, a potem sie wyprowadzic jesli zrobia takowy maszt ;)
Na koniec to wszystko pisze polzartem, prosze sie tu nie denerwowac bo nie to jest moim celem :)

poliglota: duej

Apropos internetu to polece to: https://www.youtube.com/watch?v=RQEMyutwyZM
Dla leniwych wnioski od 35 minuty.
W zamian poprosze o opracowanie wspomnianej politechniki jesli takowe jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Admin wycina nieprzychylne opinie 5G więc jak tu pisać. Ciekawe czy to przejdzie. Za komuny takiej cenzury nie było.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Moja sugestia nie jest ani przychylna ani tepiaca 5G, pokazuje realne podejscie i myslenie przede wszystkim i jakos nie zostala usunieta. Ah niestety w internecie wszystko mozna i latwo sie klamie. Coz, pozostaje poprosic admina o rzekome nie usuwanie negatywnych opini o 5G i niech kolega/kolezanka "anonim" ma prawo do swojej i niech podzieli sie tymi opracowaniami z ogolem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A to gdyby ktoś nie wiedział lub nie wierzył. Najcenniejsze jest pytanie na końcu. Czy operator postawił by byś swoim bliskim. Reszta bez komentarza materiał mówi sam za siebie. Ja jest za a nawet przeciw. Życie daje odpowiedź a nie pismaki czy badania.
https://krakow.tvp.pl/26552819/sad-nakazal-rozbiorke-anten?fbclid=IwAR1imuCCAeusixUiiHMI0GvUO3KxgBAz5uj1frTZV3D33WSj3bvTnvR9PxQ

Nie jestem pewny ale odległość od skupisk ludzkich powinna wynosić co najmniej 500 m
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To to jest ten rzetelny material z politechniki?:) piszesz o informacjach z internetu ze to slabe a sam podajesz link do materialu rzadowej telewizji z roku 2016. To jest dopiero smiech na sali. Btw wspolczuje tym ludziom i sam bym takiego czegos nie chcial.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja jestem troszkę mniej pewny i to chyba było 500 km od każdego domu

Podaj lepiej nazwisko cwaniaczku....??

do zdrowego stanu tego zaliczyc nie mozna.kazde promieniowanie elektromagnetyczne ma wplyw na organizmy zywe, co prawda sila promieniowania spada z kwadratem odleglosci od nadajnika ale nalezy zauwazyc ze w polsce nagminne sa lamane normy I nadajniki emituja krocie wiecej niz powinny.nie ma badan w tym kierunku bo nie minelo tyle czasu by takowe zrobic...jednak ciagla emisja fal jest szkodliwa, mowi to kazdy kto przy tym pracuje I ma na ten temat pojecie. jesli ktos zaprzecza ze jest inaczej to klamie albo nie ma na ten temat pojecia. jak szkodliwe to sie okaze za kilka ladnych lat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkańcy Bojana i nie tylko proszę o pomoc w wygnaniu tych demonicznych praktyk.... 5g jest bronią wojskową.... Nie możemy się na to zgodzić
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tego to już za wiele!!! No ładnie Narozrabiałes panie Wójcie!! Będziesz się smarzyć!!!

Ja mam wrażenie, że władze gminy celowo zezwalają na nieciekawe inwestycje w Bojanie, żeby u nas nie było zbyt ładnie. Taki maszt przede wszystkim szpeci okolicę, nikt nie stawia czegoś takiego w samym centrum miejscowości, między kościołem a szkołą. Może maszt powinien stanąć na rondzie w Kielnie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wiem jak to się dzieje, ale chyba władze zupełnie nie dbają o urodę Bojana, bo jak skomentować nowy plac z używanymi samochodami w "centrum". To samo dotyczy wieży 5G.!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Budowa drugiego masztu BTS. Ktoś zna lokalizację.

A co ci przeszkadza ten autohandel? Jest na terenie prywatnym a nie gminnym i moze sobie tam zrobic plac z toi toiami jak mu sie bedzie chcialo a tobie g... do tego . Nastepny oszolom sie sprowadzil i mysli ze bojano to ranczo wilkowyje. Dramat
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dramat , to tacy "mieszkańcy" jak ty . Co to "róbta co chceta" mają za motto ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Fakt, niektórzy nie mają za grosz wyczucia. No ale prawo pozwala.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dramat to tacy jak ty szeryfowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie chodzi o to do kogo należy działka, tylko jakie jest jej przeznaczenie ustalone przez gminę. Nikt by nie chciał mieć za płotem wysypiska śmieci czy złomowiska. Brakuje w tej gminie planowania przestrzennego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czas zmienić bez radnych i g.... wójta
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzialka jest uslugowa i moga sobie tam prowadzic ten komis , a wy pseudo szeryfowie zajmijcie sie swoimi podworkami . Wscipscy bojanscy straznicy bojana. Moze zamiast ze w centrum to powiedzcie jeszcze ze w srodmiesciu , zal mi was.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zwracałam dotąd uwagi na ten autohandel, ale jak się zastanowić to faktycznie nie wygląda zbyt ładnie. Niestety taka jest prawda. Trochę więcej kultury i estetyki by się w okolicy przydało.

Nie wiem czy to prawda ale ponoć doczekamy się swoich wież Z tego ci slyszalem mają powstać też przy majora Bojana obok budowanego osiedla i bliżej czarnej góry Mają łączyć się z Wiczlinem Łezycami Kokeczkowem i drugą stroną Bojana W końcu net będzie śmigła
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kazdy mieszkaniec będzie szczęśliwym posiadaczem wieży.
Wierzę w wieże.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A może by tak postawić tam magazyn toy toy, też by nie przeszkadzało, w środku wsi?

Panowie z gminy do rozjebania!!! Tutaj rozchodzi się o zdrowie naszych rodaków i dzieci....!!! Wolność która jest najważniejszą!! Dyskryminuje się ją na każdym kroku!!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ktoś wie kiedy postawią tą wieże ?

Jak te w twoim ogródku to pytaj się szwagra dejmana

Natężenie korzystania z sieci komórkowej to nie to samo co natężenie promieniowania.
A przytoczony raport nic nie wnosi w kwestii rzetelnych informacji o ewentualnej szkodliwości. Opisuje jedynie braki w kontroli promieniowania jakiekolwiek by ono nie było.

Proponowałbym czytać ze zrozumieniem przed rozpetaniem g*wno burzy.

Inne tematy z forum

Kanalizacja (4 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...

Koniec patodeweloperki? (10 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...

Nowy Sołtys (76 odpowiedzi)

Czytam i nie wierzę. Nowy Sołtys to zrobił nowy Sołtys tamto wsparł. Można można. A stary sołtys....