CHUSTOWE MAMY

WITAM,
ZAKUPILAM CHUSTĘ ELASTYCZNA, CZY SA TU JAKIES MAMY, KTORE POKAZALYBY MI JAK JĄ PRAWIDŁOWO ZAWIĄZAĆ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CHUSTOWE MAMY

Effcia - ja pisałam o elstycznej a nie tkanej. Tkanej bym nie kupiła, a elasty nie rozni sie niczym od np. LL

Anek - chodzi o to ze w chuscie tkanej powinien byc splot skosno-krzyzny, ktory zapewnia odpowiednie sprezynowanie chusty, odpowiednio dopasowuje sie do ciala dziecka i zapewnia bezpieczne noszenie. A niestety wiekszos chust no-name tego nie zapewnia. Pamietaj ze chodzi o komfort dziecka i jego zdrowie. Chusty o innym splocie szybciej tez sie niszcza i traca jakiekolwiek wlasciwosci noszenia.

Nie dla bardziej zaawansowanych, tylko jakbyś trochę ponosiła w prawdziwej tkanej poczułabyś różnicę.
Zawsze można przyjść na spotkanie Klubu Kangura i pożyczyć od nas na kilka dni by potestować, a potem ew sobie kupić swoją

Ja mam tkana Pentelki i moim zdaniem jest ok, chociaz ja sie za bardzo nie znam, bo chusty uzywamy raczej od czasu do czasu tylko. Kupilam taka, zeby zobaczyc, czy nam sie to wogole spodoba i jakos tak zostalismy juz z ta :) Mamy tez jakas drozsza po kims, (ale nie wiem jaka dokadnie, bo nie ma metki), ale itak ta pentelkowa bardziej mi sie podoba, moze ze wzgledu na kolor ;) Widze, ze materialmest jakos inaczej tkany, ale roznicy podczas noszenia nie czuje.
Mi sie wydaje, ze to, czy chusta jest lepsza czy gorsza jest zauwazalne moze dla jakichs bardziej zaawansowanych uzytkownikow.
A moze nawet nie ma wcale takiej duzej roznicy, tylko jest to kwestia marketingu ;)

mami.80 Pentelka robi chusty ze zwykłej bawełny,nie są one odpowiednia tkane(skośnorzyżowo lub diagonalnie) i przez to nie da rady dobrze ich dociągnąć ani nie pracują odpowiednio w czasie noszenia.
Lepiej kupić używaną Nati lub LL niż nową od Pentelki

Polecam elastyczną od Pentelki - super się nosi :) Jesli chodzi o elastyki to tutaj nie ma roznicy czy jest to LL, nati itp czy jakis "no-name" z allegro; co innego tkane - tutaj splot tkaniny musi byc odpowiedni i warto zainwestowac w znana marke (lub kupic uzywana) bo te dostepne na allegro niestety sa szyte ze zlego materialu :/
A co do Pentelki to super material i sposob wykonania (mamy taka fioletowa).

dzięki kwiatek!

Czy któraś z mam mogłaby się wypowiedzieć na temat chust Pentelka? Znalazłam na allegro i cenowo są znacznie atrakcyjniejsze od tych LennyLamb.

Zależy ile masz wzrostu. Poza tym jeśli kupujesz chustę np. M wówczas mniej materiału Ci zostaje po zachustowaniu. Nie każdy to lubi. Ja mam 164 cm wzrostu i wolałam chustę L, bo wiedziałam, że mam wtedy trochę więcej materiału np. do okrycia główki małej.

A jak dobrać odpowiedni rozmiar chusty? Skąd mam wiedzieć czy M czy L?

Chodziło oczywiście o naszą EFFCIĘ :)

Mami chustę pożyczyłam od naszej forumki na przetestowanie :) Ja zaczęłam nosić młodą jak miała 1,5 miesiąca, gdybym miała chustę wcześniej pewnie nosiłabym od urodzenia :) Jeśli chodzi o samo wiązanie to nasza Ewwa mi pokazała, polecam :) Są jeszcze fajne filmiki instruktażowe na Youtube pod hasłem "kieszonka"

Jeśli któraś z przyszłych chustowych mam chciałaby kupić chustę elastyczną, to chętnie sprzedam Lenny Lamb kolor RUBIN, stan bardzo dobry, rozmiar L, oryginalne opakowanie i płyta CD z nauką wiązania. Nowa kosztuje ok.130zł, ja sprzedam za 70zł. Mała mieści się już do Bondolino także chusty już nie potrzebujemy.

Olusia nosimy się w chuście Girasol :)

dla wczesniakow najlepsze sa elastyczne chusty - no i latwiej wiazac na poczatku :) chustowanie jest wrecz zalecane dla takich maluszkow aby "nadrobily" ten czas w ktorym jeszcze powinny byc w brzuszku. Do tej pozycji co Agusia wiaze (kieszonka lub kangurek) nie ma przeciwskazań :)

Jejku, jak to pięknie wygląda :)))
Przyznam się, że nie nosiłam jeszcze mojej małej w chuście. Powiedz mi Agusia, gdzie ją kupiłaś i gdzie nauczyłaś się ją wiązać? Też bym tak chciała :)))
Czy są jakieś przeciwskazania do noszenia dziecka w chuście? Moja mała jest wcześniakiem, ma już skończone 2 miesiące, ale waży dopiero 3,5kg.

Witaj Agusia :-)))
pochwal się w czym się szmacicie!!

A tu efekt mojego pierwszego wiązania :)
image

To i ja się dopisuję do listy jako świeżynka - chustowa mama :)

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:) tkana
agag_agag – tkana, elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
AgusiaGda – elastyczna, nosidło
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Yecath – elastyczna, Mei Tai
Mawina – elastyczna, tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kwiatek2010 - elastyczna, bondolino
Modern_lady- tkana
Agusia:) - tkana

U nas też zastoj w chustowaniu ... no co raz ciezej mi nosic malego z przodu wiec czekam na cieple dni aby go na plecy wrzucic :)
Zastanawiam sie tez nad nosidlem na cieple dni: mierzylam bondolino i tuli ale jakos mi niepodpasowaly (chociaz bondek fajny ale za waski pod pupa jak dla nas). Przymierzam sie do MT - a moze ktoras z chustomam chce sprzedac MT ???

Ale fajosko!
My to już coraz mniej się chustujemy, bo czasu mamy coraz mniej... jednak praca to taki złodziej, że aż żal...
A, że u nas chwilowy zastój jeżeli chodzi o chustowe spacery i używaliśmy tylko raz na 2 tygodnie na zakupy to pożyczyłam moje obie znajomym na jakiś czas i obie się "zaraziły" :) Tak że jest nas więcej, choć może nie na forum.
Wczoraj moja nati została mi oddana, więc w weekend chociaż na króciutko się zamotamy - z tęsknoty ;)
A ja powoli myślę o kółkowej, bo wydaje mi się, że będzie mi z nią najłatwiej na spacerki chodzić z małą jak ta zacznie stawiać pierwsze kroki i będzie 3 minuty na nogach a 3 na rączkach... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może by się jakieś bardziej doświadczone chustonoszki wypowiedziały...

podbijam :-)

Dziewczyny mam nowego chuciocha :-)
Małego pierwszy raz zachustowałam jak miał 4 dni i pokochał chustę od razu, choć by nie wiem co się działo w chuście zasypia mi w dwie minuty także spacerujemy sobie w szmacie po starym mieście niemal codziennie, po minach ludzi podejrzewam, że wyglądam jak ufo :-)
tym bardzie że spod polaru widać tylko czapkę małego.

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...