Re: CLOSTILBEGYT A CIĄŻA
cooo? dwa lata za krótko? polskie towarzystwo ginekologiczne mówi, że jesli przez rok wspolzyjesz regularnie bez zabezpieczenia to powinnaś zajść w ciążę, jeśli nie zajdziesz to znaczy ze cos jest nie tak jak powinno. A mi gin powiedział (i to nie ten z kliniki), że jeśli wszystko jest dobrze to kobieta powinna zajsc w ciążę w ciągu 3 cykli (max 6).
Czasem nie wystarczą badania krwi, hormonów, jeśli 3 cykle pod rząd jest owulka (czy to po clo czy bez niego) to czemu nie ma ciąży?
-może problem po stronie partnera,
-może niedrożne jajowody i trzeba zrobic HSG
- moze endometrioza
-może wrogość sluzu
A jeśli bierzesz clo i przez 3 cykle nie ma owulki to jego branie jest bez sensu, trzeba spróbować innego leku- zastrzyków z gonadotropinami (pobieranego z moczu kobiet cięzarnych), jego skuteczność jest o niebo lepsza bo to środek naturalny, ja miałam po tym 4 dominujące pęcherzyki, baliśmy się, że mogą być bliźniaki! potem zastrzyk na pęknięcie, dwa pękły, więc zrobiono mi inseminację (ze względu na wrogość śluzu).
Jeśli nie jesteś zdecydowana na zmianę lekarza, to chociaż zrób sobie w klinice badanie na wrogość śluzu, niech mąż zbada nasienie( to mozesz zrobic bez skierowania), poproś lekarza żeby dał Ci skierowanie do szpitala na badanie hsg( to tez mozesz w klinice, ale jest dosc drogie a w szpitalu nic nie placisz).to są właściwie takie najprostsze badania.
Moje starania o dziecko nauczyły mnie, ze trzeba dzialac, sprawdzić wszystko co się da! Nie wariuj, nie nastawiaj sie co miesiac, ale tez nie odpuszczaj i nie dawaj sobie wmówic, ze masz jeszcze czas...
Te zastrzyki nie są tanie, więc zanim się na nie zdecydujesz to sprawdz czy nie ma jakiś innych przeszkod, bo bedziesz placic, owulka bedzie a ciąży nie, bo np sie okaże, ze jest wrogosc albo niedroznosc i trzeba zrobic zabieg albo inseminacje
Ale się rozpisalam....
1
0