Celiakia - dieta bezglutenowa

Witam mam 27 lat lekarz stwierdził że muszę wrócić do tej diety bo ponoć się z niej nie wychodzi ... A jak byłam mała od 6 do 12 mniej więcej wieku byłam na tej diecie wyniotowalam bolał mnie brzuch i krzywa jak mi robili była krzywa potem już prosta dlatego pow że można powoli wprowadzać produkty..teraz już mnie nic nie boli Ale gastrolog pow że się Noe wychodzi i czuł jakiś opur po gastroskopi niby potwierdził Ale pobrał wycinek i teraz czekam na wynik i idę do niego znów za 4,tyg.. Ale też byłam na diecie bezmlecznej może mu powiem żeby zrobić krzywa Ale czy jeszcze się roobi może ktoś jest tu kto ma podobny problem ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Celiakia - dieta bezglutenowa

Dołącz do grup na facebooku: bezglutenki, celiacy, gluten free - otrzymasz mnóstwo porad od osób z tym samym problemem.
w celiakii dieta jest bezwzględnie na całe życie.

To mi mówił lekarz Ale jak teraz stwierdził skoro po badaniach 17 lat temu mniej więcej wyszły wyniki pozytywne może kiedyś źle zdiagnozowano i wcale to nie była celiakia

Pozytywny wynik to znaczy, że jest celiakia. To jakie były te wyniki?

Jeżeli przez kilka lat w dzieciństwie przestrzegałaś diety to prawdopodobnie kosmki się zregenerowały i organizm nie wytwarzał przeciwciał, wyniki mogły być świetne, co nie znaczy, że nie ma celiakii. Objawy zanikają gdy się diety przestrzega.
Rozumiem, że miałaś teraz gastroskopię, która wykaże stan kosmków. Miałaś badanie przeciwciał?

Znam osobę, która porzuciła dietę na 10 lat bo tak jej durny lekarz poradził, ale potem wszystko wróciło ze zdwojoną siłą.

Ja zaczęłam jeść wszystko w wieku jak pisałam 12 przeciwciala idę we wtorek a gastroskopia nie wykazała nic z kosmkami .. na wynik biopsji czekam...A jedynie jakie mam objawy to to że schudłam 4kg i mam anemie duża i czuję Sie przemeczona Ale z zoladkiem nic..

A w dzieciństwie pamiętam że wyniki były dobre na tyle by lekarz pow że można powoli wprowadzać produkty..i mleczne i z, glutenem

U mnie lekarz też podejrzewał celiakię ( bóle brzucha, anemia, osteoporoza, chudnięcie), ale wynik biopsji nie wykazał zaniku kosmków. Jednak,gdy odstawiłam gluten, skończyły się moje problemy jelitowe i gastrolog powiedział, ze widocznie mam nietolerancję glutenu i jeśli mogę, to żebym go unikała. W dzieciństwie też często miałam wymioty, biegunki, ale wówczas chyba nie diagnozowano alergii pokarmowych.

Tylko nie miałam alergii a celiakie a to różnica ;) teraz mam kosmki splaszczone nie wiem co to znaczy.. Ale zobaczymy za 4 tyg wyniki biopsji

Sama jestem na diecie bezglutenowej. Jakie witaminy i minerały polecicie w niej suplementować?

Jeśli lubisz pieczywo to pomyśl o zdrowszym zamienniku zamiast z niego rezygnować. Ja wymieniłam poranne kanapki na owsianke bo uwielbiam słodkie śniadania. Jesień lubisz pieczywo to popatrz na ciemniejsze chlebki, z zytniej lub pełnoziarnistej mąki. Dieta to nie kara a umiejętne jedzenie i zmiana nawyków żywieniowych.
https://12debow.pl/maka-kukurydziana-niezbednik-w-bezglutenowej-diecie/
Warto jest na pewno przekonać się do wypieków z mąki kukurydzianej.

Inne tematy z forum

okulista dzieciecy w gdansku na nfz (3 odpowiedzi)

Witam, jak w temacie poszukuje okulisty dla 3 miesiecznego synka. Sprawa jest dosc pilna, bo juz...

Problem ze wzwodem (8 odpowiedzi)

Mam 40 lat i problem ze wzwodem robi sie coraz bardziej uciazliwy dla mnie i partnerki. Bedac...

onkologia na Zaspie?? (12 odpowiedzi)

jaka jest Wasza opinia na temat oddzialu onkologicznego na Zaspie. Pilnie potrzbuję informacji na...