Cesarka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Dziewczyny mam pytanie...
Wiem ze kiedys cesarke robilo sie nacinajac brzuch m/w od gory do dolu, a teraz podobno(nie wiem czy juz wszedzie) nacina się okolice pod pępkiem robiąc tylko taka pozioma kreske...
czy to prawda?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Cesarka

nie wiem czy tak kiedyś było...moja ciotka rodziła dziecko w 78 roku i ma małe poziome nacięcie pod pępkiem, blizna jest praktycznie niewidoczna

Tak, teraz już chyba nigdzie nie tną pionowo. Znajome mają cieniutkie blizny, niewidoczne nawet jak założą bikini.

Ok. 10 cm pod pępkiem każda z nas ma taką naturalną poziomą zmarszczkę, jak tam się tnie, to prawie nic nie widać.

Tylko jednej koleżance rana się rozeszła na pewnym odcinku, więc ona ma dość dużą bliznę...

Zdarza się nadal cięcie pionowe, ale w zasadzie tylko w przypadkach, gdy cesarkę trzeba wykonać natychmiastowo (stan zagrożenia życia matki lub dziecka). W pozostałych przypadkach cięcie z reguły jest poziome ok.15-20 cm długie, spooooro pod pępkiem... (można nosić bikini, zapewniam!).

Najwięcej do powiedzenia mają w tej sprawie ...Japończycy, oni od wiekow robią sobie harakiri, opanowali do perfekcji sztukę prowadzenia krótkiego miecza, nie jest ono przypadkowe, to uświęcona wiekami tradycja.
Nic nie słyszałem natomiast o trosce o blizny, może nie przywiązują do tego wagi?...

Nietety, przy harakiri cięcie było zbyt wysoko, więc pocięci potem umierali z żalu, że już nigdy nie założą bikini. Dlatego teraz na porodówkach nie stosuje się tej japońskiej techniki.

agatha --- szacuneczek:)))

image

brawo Agatha!!!:)))

Dzięki :)

Inne tematy z forum

jaki rozmiar pościeli do większego łóżeczka? (33 odpowiedzi)

Mam zamiar przesadzić córkę z łóżeczka dziecięcego na takie większe, ale jeszcze nie zupełnie...

Jaki wozek wybrac? (78 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Cukrzyca ciążowa - pytanie (37 odpowiedzi)

moja cukrzyca ciążowa jest bardzo dziwna :) po glukozie 75g mój wynik po 2h wynosił 154, na czczo...