Cewnik przy CC

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Czy ktoś się orientuje czy zakładanie cewnika przed CC w Redłowie odbywa się przed czy po podaniu znieczulenia? Jest to bolesne? Bardziej mnie to stresuje od samego porodu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja cc na Zaspie miałam i zakładali mi cewnik przed wjazdem na sale operacyjną jak przygotowywali mnie do zabiegu jeszcze przed znieczuleniem. W ogóle nic nie boli ani przy zakładaniu ani przy wyjmowaniu. Miałam cewnik trzy razy w życiu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też jestem po cewnikowaniu i potwierdzam. Nie czułam ani zakładania ani zdejmowania, podobnie podawania znieczulenia. Cesarka na Zaspie miesiąc temu.

Re: Cewnik przy CC

Cewnik zakładają przed CC, to nic strasznego, nie stresuj się wszystko będzie dobrze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cewnik bez znieczulenia jest gorszy od samej cc. Dwa razy miałam cc i dla mnie to było dużo gorsze niż podawanie znieczulenia, cięcie, a nawet pionizacja po.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie to też był koszmar, myślałam, że nie dam rady wstać i iść na tę operację. Najpierw jest spoko, jak babka wkłada rurkę (myślałam sobie, ok, to nie aż takie okropne jak mówią), a potem powiększa się ten balonik w pęcherzu, to strasznie piecze, a potem zostaje takie przytłaczające uczucie, że zaraz się posikasz. Niby nie boli, ale ciężko cokolwiek zrobić, nawet zebrać myśli. Miałam jeszcze podłączoną oksytocynę przed cesarką i właśnie zaczęła działać, więc połączenie skurczy z cewnikiem rozłożyło mnie na łopatki. Ale to było w Wojewódzkim. Może bez oksytocyny nie byłoby aż tak strasznie, może nie wszędzie ją dają, ale to podobno lepsze dla dziecka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

O kurczę. Nawet nie wiedziałam, że przy cc trzeba mieć zakładany cewnik. No to i ja zaczynam panikować bo za miesiąc mnie to czeka.

Ja miałam na zaspie zakładany cewnik przed cięciem, trwało to sekundę i czuć tylko takie ukłucie, wyciąganie nie boli nic.
Dla mnie to pikus był przy obkurczaniu macicy i pionizacji
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cewnik jest zakladany przed samym cc. Rurka jest smarowana zelem znieczulajacym, wiec odczuwalne jest jedynie lekkie pieczenie (porownywalne do zapalenia pecherza). Tez sie balam zakladania cewnik bardziej niz zabiegu, ale nie jest to nic strasznego. Jezeli sie rozluznisz i polozna ma wprawe, to tra to doslownie chwile,

Ja miałam 2 cc i za każdym razem zakładanie cewnika było koszmarem. Mnie tam nikt niczym nie znieczulał.

Ja rodziłam miesiąc temu na klinicznej przez cc. Cewnik miałam założony po znieczuleniu. W ogóle nic nie czułam jak był zakładany. Wyjmowanie też nie boli.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No dziwne by było gdybys czuła zakładanie skoro byłaś znieczulona. :O :O

Byłam cewnikowania przed podaniem znieczulenia. Uczucie nieprzyjemne, wg mnie dokładnie takie jak przy zapaleniu pęcherza. Chcę się siusiu a nie idzie się wysiusiać

Byłam cewnikowania przed podaniem znieczulenia. Uczucie nieprzyjemne, wg mnie dokładnie takie jak przy zapaleniu pęcherza. Chcę się siusiu a nie idzie się wysiusiać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja poprosiłam o założenie cewnika po podaniu znieczulenia. Cesarka na Zaspie, planowana, 8 dni temu.

miałam cc na klinicznej, miałam zakładany albo podczas cesarki(tuz po ) albo na sali pooperacyjnej, już nie pamiętam ale na pewno nie przed. Poród 2 lata temu.Z wiadomych względów nic nie czułam, wyjęcia tez nie, choc nie działało już znieczulenie. Nie stresuj się, lęk jest dużo gorszy niż to wszystko- nie jest to takir straszne, ból po cesarce tez da sie przzyc. Czasem mam gorszą jazdę jak mam migrenę. Serio.To wszystko nie boli aż tak bardzo.

ja tez bylam 2x w zyciu cewnikowana i nic nie bolalo, trochę nieprzyjemne. Dziwią mnie opinie Pań, które piszą, że cewnikowanie bolało gorzej niż brzuch po cc :O według mnie to niemożliwe....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

O ile cewnik jest zakładany przez osobę, która się na tym zna, nie czuć żadnego bólu. :) Miałam dwukrotnie taką przygodę i ani razu nie cierpiałam z tego powodu. Wiadomo, że jest to niecodzienne uczucie, ale na pewno nie bolesne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

o ile podaje się znieczulenie i ono działa. Miałam zakładany bez znieczulenia tzw brutalne cewnikowanie przepełnionego pęcherza, ból taki że słyszał mnie cały oddział, i nie była to panika, tylko niewyobrażalny ból. Leczenie kanałowe zębów bez znieczulenia to pikuś!

Wystarczy wziać głęboki wdech podczas wlożenia cewnika i nic nie czuć. Mnie czeka po raz 4 CC i mniej więcej wiem co mnie czeka, chociaż wiadomo każde cc inne tak samo jak poród sn. Mi założyli za każdym razem cewnik przed zejściem na blok operacyjny.
Ogólnie możecie zobaczyć sobie jak wyglada sprzęt używany do cewnikowania na tej stronie https://medycznie.com.pl/kategoria/do-gabinetu/worki-na-mocz/

Inne tematy z forum

gdzie tanie przybory szkolne i inne ? (7 odpowiedzi)

Witajcie, może ktoś orientuje się gdzie w trójmieście znajdę tanie przybory szkolne (zeszyty,...

Cukrzyca ciążowa - pytanie (37 odpowiedzi)

moja cukrzyca ciążowa jest bardzo dziwna :) po glukozie 75g mój wynik po 2h wynosił 154, na czczo...

Co na uspokojenie przed egzaminem na prawo jazdy? (69 odpowiedzi)

Proszę o polecenie, jakiś tabletek uspokajających, ale nie usypiajacych. Będę baaaardzo wdzięczna :)