Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Tak sobie pomyślałem, jakby to było na jego miejscu..
Mam 80 lat, przeżyłem wojnę, komunizm, stan wojenny. W między czasie wiele innych tragedii...kurcze, nie mam siły już. A co widzę? Rozwydrzone, niewychowane, nie znające życia szczeniaki siedzą sobie, w d*pie świat mają bo tyle samo doświadczyli, żaden nawet nie pomyśli o tym....za moich czasów nie raz by już laską po głowie by dostali..

Frustracja.
Zniechęcenie.
Przekonanie może, że nie o taką "Polskę walczyli"?

Sam teraz mam nieco ponad 30 lat. Wiem jak było za mojej młodości - nie raz oberwałem linijką po łapach - nie powiem, słusznie. I pomyślał ktoś wtedy aby młody człowiek nie ustąpił starszemu/kalekiemu/kobiecie w ciąży? Nie...nie do pomyślenia.
Dziś? Wychowanie bezstresowe, zero obowiązków, zmartwień, niczego. I co mamy? Wchodzi staruszek, nikt nie ustąpi. Bo po co? Przecież też zapłacił za bilet...tak myśli społeczeństwo nastawione na własną wygodę, konsumpcjonizm..ot, taka postawa roszczeniowa.

Podejrzewam, że w takim wieku to pewnie z nożem będę chodził bo tak się świat zbrutalizuje i zamiast machać laską, dźgać nim będę - z frustracji do młodzieży...o ile dożyję, bo wyż demograficzny z rocznika '80 będzie wtedy emerytami - trzeba będzie coś wymyślić aby się problemów pozbyć.

Ot, chciałem staruszka zrozumieć.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Ja spotkałam się z czymś innym. Dwie młode dziewczyny siedziały, nad nimi starszy człowiek. Fakt trochę sapał, trochę się o nie opierał, ale to w tym wieku nie dziwi. Żadna z tych dziewczyn nie ustąpiła miejsca, a za chwilę człowiek zemdlał. Nikt nie wie, jaki będzie w tym wieku, a skoro młodemu nie chce się wstać, co staremu pozostaje? Chamstwa nie pochwalam, ale braku szacunku dla starszych też nie.
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Starca? W jego wieku będziemy dopiero 8 lat na emeryturze."

Przerażasz mnie tym stwierdzeniem....nie chcę być stary.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 9

A może on był katowanym strajkującym studentem?
Nie pochwalam zachowania "starca", ale dziwi mnie takie szybkie ocenianie ludzi.
Starca? W jego wieku będziemy dopiero 8 lat na emeryturze.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 19

Magda, ale to nie jest norma wśród starszych ludzi. Młodzi też potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Wystarczy spojrzeć na takiego młota, co słuchawek nie ma i musi wszystkich "umuzykalniać" swoją kocią muzyką..
Albo te głośne rozmowy przez telefon - naprawdę, nikt nie ma w tym przyjemności, gdy jakaś blondi plotkuje w autobusie z jakąś inną "inteligentną" (na swoim poziomie) chichrając przy tym jak świnia.

Nie można tak generalizować, brakiem kultury może się każdy wykazać.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, spotkalam sie z tym.
Wiek nie robi na mnie wrazenia.
To Taki TYP czlowieka... mlody czy stary robi i bedzie robil "swoje".
Wazne, zebysmy MY robili swoje.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dlatego tez ja zrobiłam prawo jazdy i nie jeżdżę komunikacja bo szkoda mi nerwów na takie sceny. A starsi na słuchają się różnych rzeczy w tv a potem uważają że wszystko ma być tak jak chcą bo są starsi i niby słabsi. Ale na dźwiganie ciężkich siat z bazaru mają siłę.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 16

ej ale czego wy sie czepiaie, chamscy za mlodu to i chamscy na starosc -
teraz to juz nie jest norma ze osoba starsza= elegancka i elokwentna.
pomyslcie jacy na starosc beda dzisiejsi 30latkowie "place wymagam" i "liczy sie tylko ja"

koles urodzil sie okolo/podczas wojny wiec roznie to bywa i z psychika.

nie mozna tu stosowac odpowiedzialnosci zbiorowej ze wszyscy sa be.

jednak wystarczy troche uprzejmosci i juz by w normalny sposob od kazdego uzyskalby to co chcial bo 95% poproszonych ustapi miejsca a 4% nie ustapi bo samemu nie ustoi, tylko 1% oleje
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Zabiłabym gdyby ktoś w moim kierunku rączki rozbujał. I nie ma dla mnie znaczenia czy to starzec, czy to dziecko czy kobieta..."

Kocio nie sądziłem że stać Cię na taką bezwzględność.
;))
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 23

To samo obserwuję i takie same mam odczucia. Starsi ludzie potrafią byc strasznie chamscy. Sapią nad człowiekiem,dyszą, urządzają w środkach komunikacji karczemne awantury. Nie raz zdarzało się,że ustępowałam miejsca,a starsza pani "posadziła" na nim wiaderko z działki. I ciekawostka...Zawsze doczepią się do dzieci,młodzieży,kobiet. Alle jak siedzi jakiś paker jeden z drugim,to sobie spokojnie siedzą,a dziadki nawet słówkiem nie pisną. Ja chętnie ustąpię,ale niech to będzie zrobione kulturalnie i z klasą,a nie na brutala.
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pięści ze sobą nie nosisz? Jeden strzał na twarz a ile problemów by rozwiązał. Zabiłabym gdyby ktoś w moim kierunku rączki rozbujał. I nie ma dla mnie znaczenia czy to starzec, czy to dziecko czy kobieta, jeśli ktoś jest w stosunku do mnie agresywny to się bronię. Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć. Wiek nie ma nic do tego. Może
ten dziad był kiedyś esbekiem i katował strajkujących studentów. Tacy też istnieją. Jaki związek,ma ze sobą wiek i szacunek bo nie rozumiem? Czasy pt" bo mi się należy " to mamy dawno za sobą. Moim zdaniem to była napaść.
popieram tę opinię 169 nie zgadzam się z tą opinią 84

Inne tematy z forum

Kosmetyki trychologiczne - kosmetyki przeciw wypadaniu włosów (13 odpowiedzi)

Witajcie, chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę znaleźć trychologa / gabinet trychologiczny z...

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (85 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

czemu faceci zdradzaja? (138 odpowiedzi)

no własnie czemu?co wam jest brak w kobietach swoich partnerkach?jak mozna z taka premedytacja...